A szemfájdalmak gyakori okai

Főoldal / Szem / A szemfájdalmak gyakori okai
A szemfájdalomnak számos oka lehet.

A szemfájdalomnak számos oka lehet. A test valamely területét érintő fertőzés, megbetegedés jellemzően a test más pontjaira is átterjed, például a szem környékét is érintheti.

A szemfájdalom leggyakoribb okai a szem valamely részének betegségével vannak összefüggésben. Ezek közé tartozik a szaruhártya, a szem fehérje (sclera), a szivárványhártya (írisz, a szemünk „színes” része) és a kötőhártya, amely egy vékony réteg a szem külső részén.
A szemet mozgató izmok, az idegek, valamint a szemhéjak is lehetnek a szemfájdalom forrásai.

 

Szaruhártya-rendellenességek

 

A szaruhártya betegségei a szemfájdalom egyik leggyakoribb oka. A szaruhártya a szem legkülső rétege, óraüvegszerűen helyezkedik el a szem elülső részén.
Egy átlátszó, kupola alakú felülettel rendelkezik, amely a szem elejét fedi. Számos, a szaruhártyát érintő rendellenesség befolyásolja a csarnokvízzel töltött szemcsarnokot, ami az írisz és a szaruhártya belső része közötti rész.
A szaruhártya védi a szemet a szennyeződésektől, baktériumoktól, idegen testektől és egyéb káros hatásoktól, például kiszűri a napsugarak ultraibolya (UV) tartományát.

 

A szaruhártya-rendellenességek a következők:

 • Herpes simplex keratitis: A herpes simplex vírus által okozott fertőzés.
 • Bullous keratopathia: A szaruhártya duzzanatát jellemző szemkárosodás. A szaruhártyán hólyagok keletkezhetnek, amik meg is repedhetnek és súlyos szemfájdalmat és látászavarokat okoznak.
 • Perifériás fekélyes keratitis: A szaruhártya gyulladását és fekélyéét okozó szembetegség. Jellemzően a kötőszöveti betegségben szenvedő személyeknél jelentkezik.
 • Szaruhártya-fekély: Szemfertőzés késői szövődményeként megjelenő állapot, amely jelentős fájdalmat okoz. A kontaklencsék, sérülések, gyógyszerek és táplálkozási hiányosságok nyílt sebeket okozhatnak a szaruhártyán.

 

A szaruhártya általában önmagától meggyógyul és a különböző fertőzések nem okoznak tartós látáskárosodást.
A mélyebb sérülések szaruhártya-hegesedést okozhatnak, ami homályos látást okozhat.

 

hirdetések


Akik mély sérülést vagy szaruhártya-betegségben szenvednek a következőket tapasztalhatják:

 • fájdalom a szemben
 • fényérzékenység
 • csökkent látás vagy homályos látás
 • bőrpír vagy gyulladás a szemben
 • fejfájás
 • hányinger vagy fáradtság
 • gennyesedés
 • a szemmozgatás akadályozott

 

Bárki, aki ezen szokatlan szembetegségek bármelyikét tapasztalja, azonnal forduljon szemészhez. A szaruhártya-betegség vagy más szembetegségek is csak alapos szemvizsgálat után diagnosztizálhatók.
A szaruhártya és a szem területének vizsgálatához általában réslámpát használnak. Ez az eszköz lehetővé teszi az orvos számára, hogy kivételesen nagy nagyításban tudja megvizsgálni a szemet. A fluoreszcein nevű szemfesték felhasználható a szaruhártya területének festésére, ezzel megkönnyítve az orvos számára a diagnosztizálást.

Az orvosok akár a szemen lévő nagy fekélyek felszínéből is vehetnek mintát, hogy tenyésztés után azonosítsák a kórokozót.

 

A diagnózis után a szemész az alábbi megoldásokat javasolhatja:

 • antibiotikum vagy gombaellenes cseppek
 • fájdalomcsillapítás szemcseppekkel, vagy gyógyszerekkel
 • idegen testek eltávolítása
 • a szaruhártya átültetése

 

Szaruhártya horzsolódás és idegen testek

 

A szaruhártya leggyakoribb sérülése az idegen testek okozta erosio vagy hámhiány.

 

A hámhiányokat a következők okozhatják:

 • részecskék a szélből
 • törmelékek
 • köröm
 • kontaktlencse
 • smink

 

Ha az idegen tárgyakat eltávolítják, kisebb karcolásokat, horzsolódásokat hagyhatnak a szaruhártyán. A szemfelszín hámsejtjei gyorsan növekednek, így a legtöbb horzsolódás általában 1-3 nap alatt begyógyul, behámosodik.
Az orvosi vizsgálat kimutatja, ha a szaruhártya károsodott, és az antibiotikumokkal történő gyors kezelés megakadályozhatja a fertőzést.
A fájdalomcsillapító gyógyszerek a szemcseppek formájában is elérhetők.

 

Zöldhályog

 

A zöldhályog (glaukóma) akkor fordul elő, amikor a szem csarnokvíztermelésének és elvezetésének egyensúlya felborul, ennek következtében a szem nyomása nő. Ez a megnövekedett nyomás progresszív látóideg károsodást okoz, ami végül visszafordíthatatlan látásvesztést okozhat.
Az emberek erős szem és szemkörnyéki fájdalmat, hányingert, vörös szemet, homályos látást vagy fejfájást tapasztalhatnak – ezek leginkább zöldhályog roham során jellemzőek -, de a glaukóma okozta látásvesztés lassan is ki tud alakulni. A látásvesztés állandó, így a korai felismerés kulcsfontosságú.
A diagnosztizálás után azonban a látásvesztés megfelelő kezeléssel megelőzhető. A szemész olyan vegyületeket tartalmazó szemcseppeket ír elő, amely segít a szemnyomás csökkentésében.
A kezelés típusa a glaukóma súlyosságától függ. Szükség lehet lézeres beavatkozásra vagy műtétre, ha a szemnyomás rendkívül magas, vagy ha a szemcseppek nem voltak hatásosak.

A glaukóma örökölhető, ezért akinek a családjában volt zöldhályog beteg, érdemes elmenni egy valapos szemészeti vizsgálatra. Az orvosok ún. tonométerrel mérik a szemnyomást. Lehetőség van OCT (optikai koherencia) vizsgálatra is, mely a látóidegben bekövetkező változások kimutatására használják. Ezzel az eszközzel glaukóma károsodása is mérhető.
A glaukóma a vakság második leggyakoribb oka a világon, és a 60 évesnél idősebbek körében hatszor nagyobb valószínűséggel alakul ki, mint más embereknél.

 

Uveitis

 

Az uveitis a szem pigmentált részénél található gyulladást jelenti. A szem ezen részét uvea-nak nevezik.
Ez a terület fertőzés, sérülés vagy autoimmun rendellenesség miatt begyulladhat. Bizonyos esetekben a gyulladás oka ismeretlen lehet.

 

Az uveitis tünetei a következők:

 • szemfájás
 • vörösség a szemben
 • homályos látás vagy látásvesztés

 

Az uveitis diagnosztizálható réslámpa vizsgálat során. Az uveitis állandó károsodást okozhat a szemben, így a rendellenességet a lehető leghamarabb kezelni kell.

A kezelés jellemzően kortikoszteroidokat tartalmaz, általában szemcsepp formájában. Szükség lehet más gyógyszeres terápiákra és súlyosabb esetekben akár műtétre is.

 

Endophthalmitis

 

Az endophthalmitis egy olyan gennyes szemfertőzés, amely általában szemmegnyitó beavatkozások vagy a szemgolyót ért sérülések után alakul ki. Bizonyos esetekben a fertőzés a vérárammal jutott a szembe, bár ez a fertőzési módszer kevésbé gyakori.

A fertőzés jellemzően a baktériumoknak köszönhető, bár a gombák vagy a protozoonok is okozhatják.

 

Az endophthalmitis tünetei a következők:

 • súlyos szemfájdalom
 • vörösség a szem fehérjében
 • érzékenység fényes fényre
 • csökkent látás
 • szemhéj duzzanat

 

Ha ezeket a tüneteket észleli valaki, azonnal orvoshoz kell fordulnia. Az endophthalmitis esetén az azonnali kezelés néha nem elegendő a látásvesztés megállításához. Sajnos, néhány esetben pár órás késés is visszafordíthatatlan látásvesztéshez vezethet.

A kezelési módszerek lehetnek antibiotikumok, kortikoszteroidok, de a legfontosabb az azonnali műtét. A műtét során az orvosok eltávolíthatják a fertőzött sejteket a szem belsejéből, ami segíthet a fertőzés megállításában.

 

Szemápoló tippek

 

Az embereknek gondoskodniuk kell arról, hogy a kezüket rendszeresen mossák. Fontos, hogy kerüljék a smink, lejárt szemcsepp vagy akármilyen por szembe jutását, mert ezek segíthetnek a baktériumok elterjedésében.
Az egyszerű tevékenységek, mint például a smink vagy kontaktlencsék mellőzése segít megelőzni a szemfájdalmat. A kontaktlencsékkel könnyű szemfelszíni sérülést okozni, ha az emberek nem óvatosak, például a szaruhártya horzsolódását és fertőzését.

Azok a lencsék, amelyeket nem tisztítottak megfelelően, és a szemükön maradtak, megkarcolhatják a felületet. Azok a lencsék is, amelyek túl hosszú ideig voltak a szemben jelentős károkat okozhatnak.

Gyakran a hámhiányoktovábbi komplikációk nélkül gyógyulnak, de egyesek súlyosabb fertőzésekké is alakulhatnak.

Az embereknek mindig védőszemüveget kell viselniük, amikor olyan tevékenységet végeznek, ahol a törmelék könnyen bejuthat a szemébe.

A szemfájdalom bár gyakran kapcsolódik a szaruhártya betegségeihez, a szem többi részének gyulladása, betegsége is okozhat hasonló fájdalmakat. Az embereknek segítséget kell kérniük bármilyen szemészeti panasz során, legyen az fájdalom, bőrpír vagy látásvesztés.

Számos szemprobléma korrigálható, ha korán diagnosztizálják, de egyesek visszafordíthatatlan károsodáshoz vagy akár vaksághoz vezethetnek, ha nem kezelik őket időben.

A rendszeres szemvizsgálatok segíthetnek észlelni az esetlegesen felmerülő problémákat, és győződhetnek meg arról, hogy a helyes diagnózis és a megfelelő kezelés biztosított.

 

Forrás: www.medicalnewstoday.com
Lektorálta: Dr. Cserháti Zoltán, szemész rezidens

Címkék: szem, szemfájdalom