A hasi fájdalom sok betegség tünete lehet

Főoldal / Has, gyomor / A hasi fájdalom sok betegség tünete lehet
A hasi fájdalom okát sokszor nehéz megállapítani, mivel több kiváltó ok is állhat a háttérben. Szerencsére a legtöbb hasi fájdalom nem súlyos, ám vannak olyan esetek, amikor mihamarabb orvoshoz kell fordulni.

Ha a családunkban előfordult már olyan betegség (például epekő, vesekő), melyre esetleg mi is hajlamosak lehetünk, úgy szűrő, ellenőrző képalkotó vizsgálatokat tudunk végeztetni. Egy egyszerű has-kismedencei ultrahang vizsgálattal már sok lehetséges, lappangó kór kezdeti állapota kideríthető.

hirdetések

Mikor mi a teendő?

Amennyiben hasi fájdalmaink vannak, a teendő a panasz jellegétől függ.  Idült (azaz krónikus, régóta fennálló, vagy ismétlődő) hasi problémák gondos kivizsgálást igényelnek. Ezek alappillére a család-, vagy kezelőorvos, aki néhány kérdés és tapintásos vizsgálat után laborvizsgálatok mellett képalkotó vizsgálatot (elsősorban ultrahang vizsgálatot) javasol. Mindezek együttesen tudják tisztázni, hogy táplálkozással összefüggő, vagy egyéb emésztési ok, hasi szervek gyulladása, vagy egyéb működési zavara áll-e a háttérben. Az eredmények függvényében azután szakorvos dönthet a további képalkotó vizsgálatok mellett (CT, MR stb.).

 

  Fontos tudni!


A CT-vizsgálat röntgensugárzás kibocsájtásával jár, ami igen alacsony ugyan, de figyelembe kell venni, ezért gyerekek és várandós kismamák esetében a módszer szűrő jelleggel nem alkalmazható.

Amikor intenzív, hirtelen (akut, azaz heveny) fájdalom jelentkezik a hasban, és folyamatosan fennáll, (esetleg erősödik), sürgősségi betegellátó központot kell felkeresni, súlyos esetben mentőt kell hívni. Fokozottan igaz ez akkor, ha a fájdalom hányással, hasmenéssel, vagy lázzal jár. A sürgősségi centrumban széles körű tájékozódás indul, melynek része a képalkotó vizsgálat is.

 

Vizsgálat-típusok

Has-kismedence ultrahang: hasi panaszok esetén általában az ultrahang az első vizsgálat. Hatékony és fájdalommentes eljárás. Elsősorban a máj, epehólyag, hasnyálmirigy, lép és vesék, a kismedencében pedig a húgyhólyag, a méh, a petefészkek és férfiaknál a prosztata vizsgálatára alkalmas. A hasi szervek mésztartalmú kőbetegsége, gyulladásos folyamatait kísérő folyadékgyülem, illetve nyirokcsomó megnagyobbodás is észlelhető, de egyéb ok (pl. szűkület) által kiváltott gátolt bélmozgás jelei is észlelhetők vele.

 

Has-kismedence CT-vizsgálat: a vizsgálattal ábrázolhatók a hasi szervek, és azok környezete, valamint az azokat ellátó erek is. Alkalmazásával jól kimutathatóvá válnak a sérülések, vérzések, gyulladásos- és daganatos megbetegedések. Az epe- és húgyúti rendszer meszes köveinek nagysága és helyzete jobban látható az ultrahang-vizsgálathoz képest. A pontosság érdekében vénásan adott ér- és szövetfestő anyagot, úgynevezett kontrasztfolyadék használata is előfordul.

 

CT-kolonoszkópia: különleges hasi-kismedencei CT-vizsgálat, melynek során a vastagbéltükrözéshez hasonló képek nyerhetők. Ugyanezzel a vizsgálattal nemcsak belülről látható a bél, hanem környezete, a bélfalon kívüli elváltozások, a has egyéb szervei, a hasi-kismedencei nyirokcsomók állapota is megítélhető. Vastagbél-polip gyanújának esetén hasznos módszer. Tervezett beavatkozás, mert alapos előkészítést igényel a minél pontosabb diagnózis érdekében.

 

MR–vizsgálat: amennyiben az ultrahang vizsgálat és a CT nem vezet eredményre, ezekkel a vizsgálatokkal a szervek szöveti szerkezetét megváltoztató eltérések jól ábrázolhatóak (a máj, a lép, a hasnyálmirigy, a vesék és a mellékvesék, és a belső ivarszervek a gyulladásos folyamatai, vérellátási zavarai, daganatai és azok áttétei). Az erek ezzel az eljárással igen jól láthatóvá válnak, így sok információ nyerhető róluk sokszor anélkül, hogy kellemetlen beavatkozások történnének.

 

Röntgenvizsgálatnak a képalkotás mai lehetőségei mellett a hasi diagnosztikában már csak korlátozott szerepe van. Főleg a nyelőcső, a gyomor és a bélrendszer funkcionális, mozgási eltéréseiben jelent segítséget.

 

A képalkotó diagnosztikai szolgáltatások (CT-vizsgálat, MR-vizsgálat, ultrahang, mammográfia...stb.) a legapróbb részletekre is kiterjedő képet adhatnak szervezetünkről. Segítségükkel olyan információkat kaphatunk, melyek a pontos diagnózis felállításához sokszor nélkülözhetetlenek.

 

Euromedic Diagnosztika