A hat legfájdalmasabb szembetegség

Főoldal / Szem / A hat legfájdalmasabb szembetegség
A gyakori szembetegségek közé soroljuk a zöld hályogot, a diabetikus retinopátiát, a sárgafolt-elváltozást, a szürke hályogot és az árpát. Ezek a betegségek általánosan ismertek és kezelhetők. Utánajártunk, mely szembetegségek a legszörnyűbbek, illetve legfájdalmasabbak.

Keratokonus

A betegség a szaruhártyát támadja meg, és fokozatosan deformálja, kúpszerűvé teszi. Kialakulása főleg fiatalabb korban jellemző, általában mindkét szemet érinti. Nagyfokú látásromlást idéz elő, ezért a beteg folyamatos kontaktlencse-, illetve szemüvegcserére szorul.

hirdetések

Jégárpa

A jégárpa a szemhéjban lévő hosszú, vékony faggyúmirigyek egyikének megnagyobbodása, amit a mirigy szemhéjperemi kimenetének elzáródása okoz.

 

Ön tudta?

A jégárpa a Meibom-mirigyek hosszú ideje fennálló gyulladása, amely a kivezető csatorna elzáródásával jár. Az elzáródás mögött a váladék felhalmozódik, nem tud kiürülni.

Tünetei először a sima árpára hasonlítanak, amelyet a duzzadt szemhéj, a fájdalom és az irritáció jellemez.

 

Ezek a tünetek azonban néhány napon belül eltűnnek, kerek és fájdalommentes duzzanatot hagyva a szemhéjon, amely a napok elteltével egyre csak nő. Általában a legtöbb jégárpa néhány hónapon belül kezelés nélkül eltűnik; ha ez mégsem történik meg, az orvos felnyithatja.

Exoftalmusz

Ez a fajta betegség az egyik vagy mindkét szemgolyó rendellenes kidülledését okozza.

 

Többféle betegség következménye lehet, általában a pajzsmirigybetegségek néhány fajtájában szenvedőknél jelentkezik. Ilyenkor a szemüregben lévő kötőszövetek megduzzadnak, és a kóros anyagokból képződő beszűrődések előrenyomják a szemgolyót.

 

Spontán, hirtelen módon is előfordulhat exoftalmusz, a szem mögötti vérzés vagy a szemüregben zajló fertőzések következtében.

Endoftalmitisz

Baktériumok vagy gombák által okozott gyulladás következtében jön létre, amely a szem belső rétegeit, a szemfolyadékot és a szemfehérjét érinti. A fertőzés műtét következtében vagy a véráramon keresztül jöhet létre. Tünetei igen súlyosak. Erős fájdalom, a szemfehérje vörössége jellemzi.

Övsömör a szaruhártyán

Az övsömört egy úgynevezett herpesz zoszter nevezetű vírus okozza, amely az idegrendszerben szaporodik. Általában nem veszélyezteti a szemet, ha azonban az ötödik agyideg szemet ellátó ága is érintett, akkor a szem is megbetegszik. Fájdalom és szemhéjduzzadás a betegség velejárója.

Retinitisz pigmentóza

A retinitisz pigmentóza olyan örökletes betegség, amelyben az ideghártya lassan elfajul, ami végül vaksághoz vezet. Az egyik szülő hibás génje elegendő a kialakuláshoz. Néhány betegnél – többnyire férfiaknál – hallásvesztés is kialakulhat. A retina fényérzékeny sejtjei, amelyek a látást biztosítják, lépésről lépésre degenerálódnak, így farkasvakság alakul ki.

 

A teljes cikket az otvenentul.hu weboldalán, ITT tudja elolvasni >>