Tanácsok Angelina Jolie sebészétől - Masectomia utáni fájdalomcsillapítás

Főoldal / Daganatos fájdalom / Tanácsok Angelina Jolie sebészétől - Masectomia utáni fájdalomcsillapítás
Amennyiben Önnek is masectomiája lesz, természetes, hogy nem csak az eljárás miatt aggódik, hanem amiatt is, hogy mit várhat a műtét után. Vajon eltűnik a rák? Hogyan fogja érezni magát? Hogyan fog kinézni? Milyen sokáig szükséges az ágynyugalom? Mennyire fog fájni?

A mellrák ellni harcot lépésenként kell megvívni. Mikor az utolsó kérdés megválaszolására kerül a sor, az alábbiakat tudnia kell:

  • A masectomia olyan műtét, mely során az összes szövetet eltávolítják az egyik, vagy mindkét mellből. Ez hatékony eljárás lehet a mellrák elleni harcban, ám mivel a beavatkozás az izomrétegek és szövetek megszakadásával jár, a diszkomfort érzet és a fájdalom a műtétet követő gyógyulási szakaszban sajnos nem ritka.
  • Szerencsére az elmúlt 20 évben a masectomia eljárás óriási fejlődésen ment keresztül mind a műtéti technika (beleértve a metszés helyét, méretét, típusát, valamint az ehhez használt eszközöket), mind a betegek műtét előtti, alatti és utáni gondozása terén annak érdekében, hogy a gyógyulás minél gyorsabb és komplikáció mentesebb legyen.
  • Természetesen a gyógyulási folyamat függ a műtét módjától és a sebész képzettségétől, valamint tapasztalatától is, ám Ön is aktívan részt vehet a műtét utáni fájdalom kezelésében, hogy mielőbb visszatérhessen a normális – noha új normákat is tartalmazó – életéhez.

hirdetések

A masectomia utáni fájdalom enyhítése - Konzultáljon orvosával!

Mindenképpen tegye fel neki azt az egyszerű, ám nyilvánvaló kérdést, hogy hogyan fogják a fájdalmát kezelni a műtét után. Beszéljék meg, milyen fájdalomcsillapítási módok és gyógyszerek állnak majd rendelkezésére, s előreláthatólag melyiket részesítené előnyben.


A tipikus posztoperatív fájdalomkezelési protokoll narkotikumok (opioidok vagy vényköteles fájdalomcsillapítók) intravénás vagy ritkábban tabletta formájában történő alkalmazását jelenti a kórházi tartózkodás alatt.


Bár a narkotikumok hatásos fájdalomcsillapítók, okozhatnak nemkívánatos mellékhatásokat, mint például álmosságot, viszketést, hányingert, hányást, székrekedést és légzési nehézséget. Emellett több tanulmány is összefüggésbe hozta ezek használatát a potenciális függőség kockázatával.

Alternatívák a narkotikumok helyett

A jó hír az, hogy a narkotikumok használatát lehet minimalizálni, vagy akár el is kerülhető bizonyos nem kábító hatású gyógyszerek kombinációjával, melyek a fájdalom különböző formáit és szakaszait enyhítik.


A beavatkozás előtt Angelina Jolie sebésze, dr. Kristi Funk általában paracetamol tartalmú készítményt ad a betegeknek, mely tompítja a szervezetnek a műtéti traumára adott válaszát. Ezt általános vagy regionális (a mell körüli terület) érzéstelenítésként kapja a beteg az operáció előtt.


A műtétet követően, még a seb bezárása előtt hosszú hatású, bupivacaine liposome tartalmú érzéstelenítőt ad a sérült szövetekbe. Ennek hatása hasonló a fogorvosok által is használt érzéstelenítőéhez, elzsibbasztja az adott területet, ám hatása több napig tart, így a legtöbb beteg súlyos fájdalom nélkül ébred, és általában csak minimális orális vagy intravénás fájdalomcsillapító is elég, ahelyett, hogy nagydózisú fájdalomcsillapításra lenne szükségük a felépüléshez.


A posztoperatív fájdalom a műtétet követő 24-72 órában a legrosszabb, így ebben az időszakban a megfelelő fájdalomcsillapítás nagyon fontos a gyors felépülés és a beteg hosszú távú kényelemérzete érdekében.
 

Nem kábító hatású fájdalomcsillapítók és hosszú hatású helyi érzéstelenítők kombinációjával ilyenkor a legtöbb beteg átsegíthető a legintenzívebb és legerősebb fájdalmakon anélkül, hogy kitennék őket a narkotikumok mellékhatásainak.

Vegyen részt aktívan a fájdalomcsillapításban!

A kórházi elbocsátás során az orvos vényköteles fájdalomcsillapítókat, narkotikumokat ír fel a fájdalom otthoni kezelésére. Kérdezze meg orvosát ezeknek a gyógyszereknek alkalmazásához köthető kockázatokról, arról, mikor és mennyit vehet be belőlük, illetve mikor hagyja abba szedésüket. Fontos tudnia, hogy ezeket a gyógyszereket csak súlyos fájdalom esetén ajánlott alkalmazni, akkor, ha a vénymentes fájdalomcsillapítók nem elég hatásosak.

  • A narkotikumok enyhe, vagy középsúlyos fájdalomra történő, illetve hosszabb ideig való alkalmazása növeli a függőség kialakulásának kockázatát!
  • A műtétet követő kontrollvizsgálaton (általában a beavatkozást követő 1-2 hét múlva) feltétlenül beszéljen orvosával a fájdalma mértékéről, és gyógyszerhasználati szokásairól, valamint vitassák meg  a fájdalomkezelés hatásos, a gyógyulási folyamatot előrevivő lehetőségeit!
  • Ne várjon a műtét napjáig azzal, hogy beszéljen orvosával a fájdalomkezelésről, és ne féljen kifejezni, ha minimalizálni szeretné a kábító hatású készítmények alkalmazását a műtét után!


További fájdalomkezelési tippekről bővebben olvashat oldalunkon vagy a WEBBeteg.hu-n.


(Cs.K., Forrás: everydayhealth.com, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia)