Megelőzéssel a téli sportsérülések ellen

Főoldal / Sportfájdalmak / Megelőzéssel a téli sportsérülések ellen
Sportolni nem csak nyáron lehet, a hűvösebb idő ellenére sem kell lemondanunk a szabad levegőn végzett mozgás élményéről. Persze, a hideg miatt kissé módosulnak a sportolás körülményei. Így jobban oda kell figyelnünk arra, hogy ne fázzunk meg, valamint alaposan fel kell készülnünk, hogy síelés, snowboardozás vagy korcsolyázás közben ne szenvedjünk sérüléseket.

„A téli sportokra nem szabad ugyanúgy tekintenünk, mint a tavaszi vagy nyári edzéseinkre. A levegő hideg, így sokkal körültekintőbben kell megválasztanunk ruházatunkat. Ugyanis, ha nem a hőmérsékletnek megfelelően öltözünk fel, könnyen megfázhatunk. Legyen szó akár futásról, vagy síelésről, izmaink, inaink épségének érdekében mindig alaposan melegítsünk be! A téli sportok veszélyesek is lehetnek, könnyen szenvedhetünk törést, ficamot, ínszakadást. Védőfelszereléssel, sisakkal megvédhetjük testünket, esésnél pedig ne nyújtott végtagjainkkal tompítsuk az ütést, hanem igyekezzünk oldalra dőlni, a fejünket behúzva lágy részeinkre érkezni” – mondta Dr. Bors István ortopéd szakorvos.

hirdetések

Fontos a bemelegítés és a védőfelszerelés

A téli sportok a fokozottan balesetveszélyes sportok közé tartoznak. Egy óvatlan mozdulat, egy rosszul kiszámított kanyarodás, és könnyen a pálya szélén lévő friss hóban vagy a kemény jégen landolhatunk. A szerencsétlen eséseket nem tudjuk mindig kivédeni, de néhány óvintézkedéssel kisebb sérüléssel megúszhatjuk a kalandot.

 

Mielőtt sílécre állunk, vagy korcsolyát húzunk, gondosan melegítsük be és nyújtsuk izmainkat, mivel hidegben egyénként is merevebb inaink könnyen megsérülhetnek. Használjunk védőfelszerelést! A bukósisak viselete hazánkban ugyan nem kötelező, de ne bízzuk a véletlenre fejünk épségét! Snowboardozáshoz is ajánlott a szemüveg, sőt a csukló-, térd- és gerincvédő használata is. A sícipőt és korcsolyát megfelelően rögzítsük lábunkra, és ellenőrizzük, hogy a síléc testsúlyunknak megfelelően van-e beállítva. Ugyanis ha a léc túl könnyen lecsatolódik, vagy ha az esésnél nem válik le a cipőről, akár el is törhetjük lábunkat.

 

Ha pedig megtörtént a baj és estünk egy nagyot, érdemes felkeresni egy szakorvost, hogy megtudjuk, mekkora a sérülés. Abban az esetben, ha beütöttük a fejünket, azonnal forduljunk orvoshoz még akkor is, ha a sisak hárította az ütést! A fejsérülés hatásai ugyanis nem mindig azonnaliak, a tünetek sokkal később, akár 48 órán túl is jelentkezhetnek.

Néhány szabály a biztonságos sportoláshoz

A védőfelszerelés nem minden, fontos, hogy betartsunk néhány szabályt! Ha fáradtnak érezzük magunkat, ne erőltessük a sportolást, mert kimerülten nagyobb az esély a sérülésre. Ha izomlázunk van, ne terheljük feleslegesen izmainkat, válasszuk könnyebb pályákat. Ha az előző napi síeléstől erősebb fájdalmaink vannak, iktassunk be pihenőnapot, testünk hálás lesz érte. Pályán kívül semmiképp se síeljünk, hisz így sokkal nagyobb a balesetek kockázata! Korcsolyával csak akkor merészkedjünk természetes jégre, ha meggyőződtünk róla, hogy az kellő vastagságú.

Szánkózás közben is megfázhatunk

A téli sportok könnyen magával ragadnak, az adrenalindús helyzetek közepette nem is gondolunk arra, hogy sportolás közben is könnyen megfázhatunk. Ezért nagyon fontos a réteges öltözködés, amelynek egyik legfontosabb darabja a technikai aláöltözet. Ez a réteg megfelelően elvezeti az izzadságot, melegen tartja a testünket, ugyanakkor szellőzik is.

 

Ha átizzadjuk a ruháinkat, minél előbb cseréljük szárazra! A kezdő sportolók számoljanak azzal, hogy gyakran a földön találják majd magukat, ruházatuk a nap végére átázhat. Ügyeljünk arra is, hogy egy-egy esés után ne üljünk hosszú ideig a hideg talajon, hisz felfázhatunk! A hideg a szánkózás közben jelenti a legnagyobb problémát, ezért nagyon fontos, hogy a hőmérsékletnek megfelelő ruházatban vágjunk bele a csúszásba!

(Budai Egészségközpont)