Mi a fontos: a gyermek egészsége vagy a sportkarrier?

Főoldal / Sportfájdalmak / Mi a fontos: a gyermek egészsége vagy a sportkarrier?
Napjaink egyik leggyakoribb sérülése kamasz gyerekek esetében, amikor sportolás, elsősorban labdajáték során elszakad a térd elülső keresztszalagja. Nehéz kijelenteni, ebben a helyzetben mi a jó megoldás, hiszen mást akar ilyenkor az edző, mást a szülő, eltérő véleményen van az orvos, és máson a sérült gyermek. Ez a sérülés ugyanis meghatározza egy növekedésben lévő gyermek későbbi életét és sportkarrierjét.

Természetesen a kamasz mihamarabb sportolni szeretne, vissza akar térni társai közé és akár nemzetközi karriert akar befutni. Hasonló állásponton van az edző is, hiszen tudja, a gyermek tehetséges, sokra viheti például a kézilabda-, vagy a labdarúgópályán. A szülő viszont, ha kizárólag a gyermekével és nem saját be nem teljesített vágyaival foglakozik, akkor az egészséget tartja a legfontosabbnak, annak árán is, hogy a gyermeknek fel kell adnia professzionális sportolói törekvéseit.

hirdetések

Keresztszalag műtét miatt leállhat a láb növekedése kamaszkorban

A helyzet megértésében a legtöbbet az orvos segíthet, aki elmagyarázhatja, milyen kockázatai vannak az ilyen típusú térdsérüléseknek és gyógyításuknak – vélekedik Dr. Knoll Zsolt Ph.D., ortopéd traumatológus, sportsebész.

 

– Természetesen szeretné meggyógyítani a gyermeket, de ebben az esetben ez nem az azonnali keresztszalag pótlást jelenti. Ahhoz ugyanis, hogy egy kamasz, tehát még növekedésben lévő gyermek térdműtétjét elvégezzük, fel kell tudni vállalni annak a felelősségét, hogy megsérthetjük a növekedési zónákat az ízületben. Az anatómiai pontokon átvezetett csontfuratok ugyanis, amelyeken áthúzzuk az inakat, megsértik a növekedési zónákat. Ebben a korban ezek adják a csöves csontok hossznövekedését. Így viszont, a szakma egy része azt vallja, a sérülés miatt a növekedés és a mozgás leállhat. Másik része viszont azt mondja, mindez a furat átmérőjétől is függhet.

 

Dr. Knoll Zsolt egy harmadik csoportba sorolja magát sportsebészként, családapaként. Tisztában van vele, hogy egy sportkarrierje elején álló fiatalembernek nehéz a legjobb megoldást választani. Különösen, ha végiggondolja, hogy mire felgyógyul a sérülésből, akár olyan behozhatatlan előnyre tesznek szert társai a sportág megismerésében és terhelhetőségében, amelyet ő nem valószínű, hogy be tud hozni. Ez pedig nagy valószínűséggel a sportkarrier feladására kényszeríti.

Mérlegelni kell!

Ilyenkor a szülőnek és az orvosnak össze kell fogni, hogy a gyermek ne szenvedjen újból sérülést addig, ameddig a növekedés be nem fejeződik és biztonsággal a műtétet el nem lehet végezni – tett hozzá a szakértő. – Azt tapasztalom, hogy egyre több ilyen gyermek van, több, korábban magas szinten sportoló fiatalt még a testnevelési óráktól is eltiltanak, és az udvari játéktól is óvnak. Ez óriási lelki terhet jelent egy kamasznak.

 

Nyugat-Európában például több helyen úgy oldják meg ezt a helyzetet, hogy ezek a gyerekek külön iskolába járnak, így védelmük és felépülések is jobban biztosítható. A folyosókat és a lépcsőket például úgy alakítják ki az ilyen intézményekben, hogy a rásérülés csökkenthető, vagy teljesen kizárható. Magyarországon van olyan orvos, aki azonnal megoperál egy gyermeket, közli a beteggel és a családdal, hogy a láb növekedése akár azonnal leállhat. Én azt vallom, hogy a keresztszalag pótlását a növekedés lezárultával is el lehet végezni. 

 

(Emineo Egészségügyi és Baleseti Központ)