Mi a különbség az agytumoros fejfájás és a normál fejfájás között?

Főoldal / Fej, fejfájás, migrén / Mi a különbség az agytumoros fejfájás és a normál fejfájás között?
Hogyan ismerhető fel, ha nagyobb a baj? Cikkben neuro-onkológus szakember ad választ a leggyakoribb, agytumoros fejfájással kapcsolatos kérdésekre.

Az agytumoros fejfájás másképp jelentkezik-e, mint a normális?

A tenziós fejfájás, mely gyakran a fej és a nyak hátsó részének szorító érzésével jár, gyakori tünet az olyan agydaganatos betegeknél, akiknél a tumor a fej hátsó részén található és nyomást gyakorol az oldalkamrákra (a gerincvelői folyadék tere az agy közepén). A tumor nyomása úgy tűnik, hátrafelé és lefelé irányul. Nem szokatlan, hogy az ilyen betegek csontkovácshoz fordulnak, azt gondolva, hogy valamiféle nyaki, vagy gerinc eredetű problémájuk van.

hirdetések

Milyen jellemzői vannak az agytumoros fejfájásnak, melyek révén megkülönböztethető a normális (tenziós vagy dehidratációs) fejfájástól?

Nincsenek igazán egyedi jellemzői, bár néhány betegnél a fájdalom erőssége a légnyomásváltozással nő, így például repülés vagy magaslati tartózkodás során. Vannak, akiknél a fejfájás előrehajolás vagy köhögés során jelentkezik. Ugyanakkor az említett tünetek hiánya sem ritka. Egyes agydaganatos betegek sosem tapasztalnak fejfájást. Meghatározott időben fellépő, gyakori, vagy állandóan fennálló fejfájás, mely esetleg látászavarral is társul, gyógyszerre nehezen szűnik, felvetheti központi idegrendszeri betegség lehetőségét, ilyenkor mindig javasolt orvosi vizsgálat.

Miben különbözik az agytumoros fejfájás a migréntől vagy a cluster fejfájástól?

Azoknál az agytumoros betegeknél, akik kórtörténetében korábban a migrén is szerepelt, elmondják, hogy van különbség. Az agytumoros fejfájás nem enyhül ugyanazon fájdalomcsillapítók hatására, a migrént gyakran kíséri hányinger és fényérzékenység, míg a legtöbb agytumoros fejfájás esetén ezek a tünetek hiányoznak.

Az agytumoros fejfájás egy bizonyos területen jelentkezik, vagy az egész fejet érinti?

Egyes betegek a fejfájásukat nehezen lokalizált, a fejtetőt vagy egész fejet érintőként írják le. Mások nem fejfájást, hanem egyfajta nyomást tapasztalnak, mely általában nem lüktető, de kisugározhat a fejtetőre, a szem mögé és a fej hátsó részére.

Tipikus-e, hogy az agytumoros fejfájás legelőször elviselhetetlennek tűnő fájdalommal jelentkezik? Vagy az első ilyen fejfájás szinte mindig enyhe fájdalom?

Néha az agydaganatos betegek életük legrosszabb fejfájásáról beszélnek, mely lehet olyan súlyos, mint egy koponyaűri vérzés esetén. Gyakoribb azonban, hogy enyhébb, árnyaltabb fejfájásra van panasz, mely időnként jelentkezik, magától szűnik, és általában reggel rosszabb. Jól jellemzi ezt a típusú fejfájást, hogy sok beteg nem is vesz be rá fájdalomcsillapítót.

A betegek hány százaléka tapasztal tünetként csak fejfájást?

Egyes betegeknél a fejfájás az egyetlen tünet vagy az első tünet, ugyanakkor mivel nehéz az „egyszerű” fejfájástól elkülöníteni, a beteg gyakran csak akkor kerül CT vagy MRI vizsgálatra, ha nem szűnik a fájdalma, vagy ha valamilyen más probléma (pl. gyengeség, látászavar, szédülés) is jelentkezik a fejfájás mellett.

Mi a helyzet a tumor okozta fejfájással?

Az agytumoros fejfájás klasszikus értelemben véve az a fejfájást, amit a daganat okoz azáltal, hogy az agyhártyát, koponyát vagy más, fájdalom-receptorokkal ellátott területet nyomja. Az agyban nincsenek fájdalom-receptorok, de ez nem jelenti azt, hogy a tumor nem okozhat fejfájást.

Mekkora tumor okoz fejfájást?

Vannak olyan agytumorok, melyek sosem okoznak fájdalmat, míg egészen kisméretű daganatok is okozhatnak nagyon súlyos panaszokat. Ez utóbbi esetben a daganat a kamrákban található és blokkolhatja még a gerincvelői folyadék áramlását is.

Előfordulhat, hogy valaki agydaganatos, de sosem fáj a feje?

Fejfájás nélkül is lehet valakinek agydaganata, a betegek felének fáj csak a feje a diagnózis idején. Ugyanakkor a legtöbb, fejfájásra panaszkodó embernek nincs agydaganata!

Az agytumoros fejfájás reagál az aszpirinre vagy ibuprofenre?

Az agytumoros fejfájás nem reagál a paracetamolra, ibuprofenre, aszpirinre és sok más gyógyszerre sem. Néha az agydaganat körül kialakult duzzanat vagy ödéma is hozzájárul a fejfájáshoz, amit enyhít, ha az ödémát szteroidokkal vagy más gyógyszerekkel kezelik. Az agytumoros fejfájást általában a migrén elleni gyógyszerek sem csillapítják.

Milyen kérdéseket tegyen fel magának vagy az orvosának, aki attól tart, hogy agydaganata van?

Bármilyen szokatlan fejfájással kapcsolatban az alábbi kérdésekre kell keresni a választ:

  • A beteg hajlamos-e a fejfájásra vagy a jelenlegi fájdalmat valami más okozza?
  • A fájdalom rendszeres időközönként jelentkezik-e, pl. korán reggel minden nap?
  • Magyarázható-e a fájdalom valamilyen más állapottal, például melléküreg fertőzéssel vagy nyaki porckorong sérvvel?
  • Vannak-e egyéb tünetek is, mint például memóriavesztés, szédülés, egyensúlyvesztés, látászavar vagy beszédzavar (nehezen találja a megfelelő szavakat), vagy mozgászavar?
  • Előfordult-e a családban agydaganat? (az agydaganatos betegek mindössze 5%-nál fordult elő a betegség a családban)
  • Szokatlan-e a fájdalom helye?
  • A fejfájás napokon vagy heteken át tart-e? Egyes agytumorok olyan lassú növekedésűek, hogy a betegnek akár éveken át tartó fejfájása is lehet.

Milyen teszteket kell elvégezni ahhoz, hogy kizárhassuk az agytumort?

Amennyibe amiatt aggódik, hogy agytumora lehet, keressen fel egy neurológust vagy fejfájás specialistát! Kontrasztanyagos koponya CT vizsgálat, vagy koponya MR vizsgálat mutathat ki daganatot. Elváltozás esetén szövettani mintavételre is szükség lehet.

 

(Cs.K. Forrás: scarysymptoms.com Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia)