Házi praktikák térdfájdalomra

Főoldal / Izom, ízület / Házi praktikák térdfájdalomra
Az enyhe vagy közepes térdfájdalom gyakran sikeresen kezelhető otthon is. Akár rándulás, akár ízületi gyulladás okozza a panaszokat, számos módon leküzdhető a fájdalom.

térdfájdalom házi kezelésével azonban óvatosnak kell lenni. Forduljon orvoshoz erős vagy szűnni nem akaró fájdalom esetén! Bizonyos típusú térdfájdalmak műtéti vagy egyéb beavatkozást igényelhetnek. Ugyanakkor, ha a fájdalmat ízületi gyulladás, ízületi kopás vagy kisebb sérülés okozza, létezik néhány olyan lehetőség, ami otthon is bizonyítottan hatásos a fájdalmak csillapítására.

hirdetések

Sérülés okozta fájdalom kezelése

Ha a lába kibicsaklott, megcsavarodott egy esés következtében vagy más miatt húzódott meg, az otthoni elsősegély is hasznos lehet. Ez az alábbiakból áll:

  • pihenés
  • jég
  • kompresszió
  • megemelés

Pihenjen és alkalmazzon hideg borogatást vagy jeget a térdén. Ha nincs kéznél jég, az olyan fagyasztott zöldség, mint a borsó is tökéletesen megfelel a célnak. Alkalmazzon nyomókötést a térdén, hogy megakadályozza a duzzanat kialakulását, ám vigyázzon, hogy az ne legyen túl erős, ne szorítsa el a vérkeringést. Amíg pihen, tartsa a lábát megemelve.

Ízületi gyulladás okozta fájdalom kezelése

Az osteoarthritis az egyik leggyakoribb oka a nem sérüléshez köthető enyhe vagy középsúlyos térdfájdalomnak. Az életkor előrehaladtával az ízületeket beborító porcok állapota romlani kezd. Az ízületi folyadék már nem biztosít elegendő kenőanyagot a mozgásnál, így az ízületek mozgás közben közvetlenül a csonttal érintkeznek, ami gyulladáshoz, fájdalomhoz vezet.

 

Jelenleg nincs mód az arthritis okozta károk visszafordítására. Szélsőséges esetekben az orvos esetleg  javasolhatja az ízület cseréjét. Azok számára, akik csak enyhe vagy mérsékelt fájdalomtól szenvednek, számos módszer áll rendelkezésre, amit érdemes kipróbálni. Ide tartoznak például a természetes étrend-kiegészítők vagy az alternatív terápiák is.

Természetes étrend-kiegészítők

Kevesebb kutatás áll rendelkezésünkre az étrend-kiegészítők és alternatív terápiák előnyeiről, mint a gyógyszeres kezelési lehetőségekről, ám így is tudományosan bizonyított, hogy némelyikük hatékonyan kezeli az ízületi fájdalmat. Íme, a hasznos gyógynövények listája:

Fűzfakéreg

Egy 2001-ben készült tanulmány megállapította, hogy a fűzfakéreg csökkenti az arthritises fájdalmat. A növényből készült kivonatot láz-, fájdalom- és gyulladás csillapítására is ajánlják.

Gyömbér kivonat

A gyömbér számos formában elérhető: teaként, porként, frissen. A fűszer a keleti konyha egyik fő alapanyaga. Egészségügyi előnyei közé tartozik, hogy nyugtatja a gyomrot, csökkenti a hányingert és hatékony fájdalomcsillapítónak bizonyul. Az arthritisben szenvedők esetén is segít a fájdalom csillapításban, amennyiben a gyógyszeres kezelés kiegészítéseként alkalmazzák.

Glükozamin és kondroitin-szulfát

Ez a két étrend-kiegészítő az utóbbi években nagy népszerűségnek örvend a porcerősítő hatásuk miatt. Javítják az ízületek egészségét, s noha enyhe fájdalom esetén csak minimális a hatásuk, a komoly fájdalomtól szenvedők hatásos fájdalomcsillapítóként ismerik.

Alternatív terápiák

A tai-chi, a test és elme edzésének ősi kínai formája javítja az egyensúlyt és a rugalmasságot. tanulmányok szerint az osteoarthritisben szenvedők számára különösen előnyös, hiszen csökkenti a fájdalmat és növeli a mozgástartományt. A tai-chi által tanított szellemi fegyelem szintén segít a krónikus fájdalommal való megbirkózásban.

Testmozgás és testsúlykontroll

Az ízületeket átmozgató napi testmozgás csökkenti a térdfájást egyeseknél. Az ízületi gyulladásban szenvedők esetén gyakori jelenség, hogy a fájdalom elkerülése érdekében kizárják a testmozgást az életükből. A mozgásszegény életmód azonban merevvé teszi az ízületeket, és tovább ront a helyzeten. A túlsúly is súlyosbítja a problémát, ezért a testsúlykontroll nagyon fontos.

Hideg és meleg terápia

A melegítőpárna használata pihenés közben a térden segíti megelőzni az ízületek merevségét. A gél jellegű hideg borogatással pedig a fájdalom és duzzanat csökkenthető.

Gyógynövényes kenőcs

Egy tanulmány kutatói szezámolajból, fahéjból, gyömbérből és gumiarábikumból készült pasztát vizsgáltak, és azt tapasztalták, hogy éppen olyan hatékony külsőleg alkalmazandó fájdalomcsillapító volt, mint a vény nélkül kapható, szalicilát tartalmú, fájdalomcsillapító arthritis krémek.

Mielőtt megpróbálná otthon orvosolni a fájdalmát, akár étrend-kiegészítők alkalmazásával, akár alternatív terápiákkal, beszéljen orvosával! Egyes kiegészítők ugyanis kölcsönhatásba léphetnek vagy nem kívánt mellékhatásokat produkálnak más gyógyszerekkel, kellemetlen vagy akár veszélyes mellékhatásokat okozva!

Mindemellett fontos megtudni, mi áll a probléma mögött. A komolyabb gond lehetőségének kizárása érdekében vérvételre vagy röntgenre is szükség lehet. Minél hamarabb tudja meg, mi okozza a fájdalmát, annál hamarabb kezdhetik azt kezelni.

 

Cs.K. (healthline.com)