Hogyan kezeljük a krónikus fájdalmat a munkahelyen?

Főoldal / Akut és krónikus / Hogyan kezeljük a krónikus fájdalmat a munkahelyen?
Sok ember próbál a krónikus fájdalom ellenére a munkahelyen továbbra is helyt állni. Cikkünkből megtudhatja, hogyan építheti be a fájdalomkezelést a munkanapjaiba.

A krónikus fájdalomban szenvedők számára a munkában maradás nem csak a fizetés miatt fontos, hanem azért is, mert javítja a beteg önbecsülését. A munka által nyújtott kihívások és a munkahelyi szociális interakciók akár még kis időre enyhíthetik vagy feledtethetik is a fájdalmat! Kutatások bizonyítják, hogy azok a betegek, akik ismét munkába álltak, sikeresebbek voltak a fájdalom kezelésében.

hirdetések

Egy felmérés szerint minden negyedik dolgozó ember tapasztal krónikus fájdalmat, ám 90%-uk dönt úgy, hogy továbbra is munkába jár ahelyett, hogy otthon maradna. Szinte mindegyikük azt mondta, hogy csak a nagyon súlyos fájdalom tartaná őket távol a munkától.

 

Ugyanakkor sajnos a fájdalom és annak következményei megakadályozhatják abban, hogy hatékony munkavállaló legyen. A fent említett tanulmány szerint ugyanis a krónikus fájdalommal dolgozók fele ugyan jelen van a munkahelyén, ám a fájdalma megakadályozza abban, hogy a munkáját (hatékonyan) végezze.  

Fájdalomkezelés a munkahelyen

A munkahelyi fájdalomkezelés lehetséges, ám proaktív hozzáállást követel a betegtől annak érdekében, hogy szembe tudjon nézni az őt érő kihívásokkal. A hatékony fájdalomkezeléshez az alábbi szabályokat érdemes követni:

  • Álljon ki magáért! - Ne érezze úgy, hogy csöndben kell szenvednie, illetve a fájdalommal megbirkóznia! Beszéljen a humánerőforrás osztállyal arról, hogy olyan területen helyezzék el, ahol minimalizálni tudja a fájdalmát, és maximalizálni a produktivitását! Ha nem érzi kellemetlennek, beszéljen fájdalmáról a főnökének és munkatársainak is, hogy megértsék és lehetőség szerint segítség Önt a fájdalom kezelésében!
  • Állítson fel fontossági sorrendet! - Legyen tisztában a korlátaival és az egészségével, valamint ne erőltesse magát, hiszen az visszaesést okozhat a fájdalom kezelésben! Mondjon nemet, ha arra van szükség az egészsége érdekében!
  • Tartson szünetet! - A rendszeres szüneteket a munkahelyén használja arra, hogy ezidő alatt elvégezze a fájdalomkezelési gyakorlatokat! Ha a felállás és nyújtás segít a krónikus fájdalom kezelésében, tegyen úgy! Néhány embernek az segít, ha pár percet meditálhat egy csöndesebb helyen, míg mások az ebédidőben tesznek egy rövid sétát, hogy a testmozgás fájdalomra gyakorolt pozitív előnyeit élvezhessék.
  • Egészséges szokások - Akár munkában van, akár munkaidőn túl, az olyan egészséges szokások, mint a megfelelő táplálkozás vagy testmozgás segíthetnek a fájdalom kezelésében. Mindemellett ne felejtse el rendszeresen szedni az orvos által felírt gyógyszereket sem!
  • Figyeljen a közvetlen munkaterületére! - Alakítsa úgy a közvetlen munkaterületét, hogy az a lehető legkényelmesebb legyen, és minimálisra csökkentse a fájdalmát! A speciális irodai szék, kéz-és lábtartók, a billentyűzet tartó vagy a telefon headset nagyon hasznos lehet, sok munkáltató pedig biztosítja is ezeket, ha megérti, hogy ezzel az Ön hatékonyabb munkáját segíti elő. Az irodai munkának sem kell feltétlenül mozgásszervi panaszokat okoznia.
  • Legyen tisztában a fájdalomkezelési lehetőségekkel - Kérdezze meg orvosát, milyen újfajta módszerek léteznek a krónikus fájdalom (munkahelyi) hatékonyabb kezelésére! Kérjen életvezetési tanácsokat, melyek kifejezetten az Ön állapotára szabottak!

A munkában maradás vagy a munkába való visszatérés kifejezetten hasznos lehet a fájdalomkezelés szempontjából. Bizonyos stratégiákat alkalmazva kevesebb fájdalmat érezhet, így sokkal hatékonyabb lehet a munkájában, miközben más emberek társaságát élvezheti!

 

Cs.K. (everydayhealth)