Bélgázok képződése által okozott fájdalom
A különféle székrekedéssel vagy hasmenéssel kapcsolatos betegségek bélgázok kialakulásához és az ezzel járó fájdalomhoz vezethetnek. Ez a fájdalom általában akkor jelentkezik, mikor gáz képződik a belekben, ami nem tud távozni. A jó hír, hogy bár nem tudja megállítani a bélgázok képződését, néhány egyszerű dolog betartásával enyhítheti a kellemetlen érzést.
Tünetek
A legtöbb ember számára a bélgázok képződése által okozott tünetek nyilvánvalóak:
- Akaratlagos vagy véletlen szellentés
- Éles, szúró fájdalom vagy görcs a has bármely területén, mely fájdalom gyorsan változtatja a helyét, és gyorsan múlik.
- Gyomorgörcs
- Puffadás és szorító érzés a hasban
Időnként a bélgázok okozta fájdalom olyan állandó vagy intenzív, hogy úgy érezheti, komoly baja van. A fájdalom összetéveszthető a szívinfarktusra, epekőre vagy a vakbélgyulladásra utaló fájdalommal.
Mikor kell orvoshoz fordulni?
Keresse fel orvosát, ha a bélgázok képződése mellett az alábbi tünetek is jelentkeznek:
- elhúzódó hasi fájdalom
- véres széklet
- a széklet színének vagy gyakoriságának megváltozása
- testsúlycsökkenés
- mellkasi fájdalom
- állandó vagy ismétlődő hányinger vagy hányás
Mindenképpen beszéljen orvosával, ha fájdalmai olyan tartóssá vagy súlyossá válnak, hogy zavarják a normális életvitelét. A legtöbb esetben kezeléssel enyhíthető a probléma.
A fokozott bélgáz képződés lehetséges okai
Bélgázok akkor képződnek, amikor a baktériumok a vastagbélben erjesztik azokat a szénhidrátokat, melyek nem kerültek emésztésre a vékonybélben. Sajnos ilyen szempontból az egészséges, magas rosttartalmú ételek gyakran a legrosszabbak. A rostoknak számos egészségügyi előnye van, beleértve, hogy megfelelő működésben tartják az emésztőrendszert, szabályozzák a vércukor- és koleszterinszintet, ám bélgázok képződéséhez vezethetnek. A leggyakoribb problémát okozó ételek a következők:
- gyümölcsök
- zöldségek
- teljes kiőrlésű gabonák
- bab, borsó és egyéb hüvelyesek
- útifű tartalmú étrend-kiegészítők, különösen, ha túl gyorsan kerülnek be az étrendbe
- szénsavas italok, sör
- Lenyelt levegő – Minden alkalommal, mikor eszünk vagy iszunk, levegőt nyelünk, emellett akkor is, ha idegesek vagyunk, gyorsan eszünk, rágógumizunk, cukrot szopogatunk, vagy szívószállal iszunk. A lenyelt levegő egy része az emésztőrendszerbe jut.
- Egészségügyi ok – A fokozott gázképződés egy súlyos, krónikus állapot tünete lehet. Ilyen lehet a divertikulitisz vagy gyulladásos bélbetegség, mint például a fekélyes vastagbélgyulladás, az IBS vagy a Crohn-betegség. A fokozott gázképződés és puffadás a cukorbetegség okozta fokozott baktériumelszaporodás jele is lehet a vékonybélben.
- Étel intolerancia – Ha tejtermék fogyasztása után tapasztal gázképződést és puffadást, annak oka az, hogy a szervezet nem tudja lebontani a tejcukrot (laktóz). A lisztérzékenység is okozhat fokozott gázképződést, hasmenést és fogyást.
- Mesterséges adalékanyagok – Előfordulhat, hogy a szervezete nem tolerálja a mesterséges édesítőszereket, mint például a szorbitot vagy xilitet, melyek többek között a cukormentes ételekben, rágókban és cukorkákban találhatók meg.
- Székrekedés – A székrekedés megnehezíti a gázok távozását, így puffadást okoz.
Kezelés
Ha a fájdalom oka egy másik egészségügyi probléma, annak kezelése enyhülést adhat erre a kellemetlen problémára is. Más esetben a fokozott bélgáz képződést táplálkozási- és életmód változtatásokkal, valamint vénymentes gyógyszerekkel jól lehet kezelni.
Étrend
Az alábbi étrendbeli változtatások segítik a gázképződés csökkentését, illetve azok gyorsabb távozását:
- Próbálja meg azonosítani és elkerülni azokat az élelmiszereket, melyek problémát okoznak Önnek! A bab, hagyma, brokkoli, kelbimbó, káposzta, spárga, körte, barack és szilva a legtöbb ember számára gondot okoz. Ugyancsak ide tartoznak a teljes kiőrlésű gabonából készült péksütemények, a tejtermékek és a szénsavas italok is.
- Csökkentse a zsíros ételek bevitelét! A zsíros ételek gyakran okoznak puffadást, emellett a zsír késlelteti a gyomor ürülését, növelve a telítettség érzést.
- Ideiglenesen csökkentse a magas rosttartalmú élelmiszerek fogyasztását! Körülbelül három hétbe telik, míg a szervezet hozzászokik az extra rostbevitelhez, de vannak, akiknek a szervezete később sem tud teljesen hozzászokni. Próbálja meg fokozatosan beépíteni ezeket a táplálékokat az étrendjébe. Figyeljen a megfelelő folyadékbevitelre!
- Csökkentse a tejtermékek fogyasztását! Váltson alacsony laktóz tartalmú tejtermékekre, mint pl. joghurtra, vagy vásároljon olyanokat, melyek segítik a laktóz emésztését!
Vénymentes készítmények
- Szódabikarbóna – Főzéskor adjon a hüvelyesekhez egy kiskanálnyi szódabikarbónát, hogy csökkentse a gázképződést okozó anyagok felhalmozódását az ételben!
- Laktáz-kiegészítők – A laktáz enzim elősegíti a laktóz emésztését, de választhat laktózmentes tejtermékeket is.
- Szimetikon - A szimetikon tartalmú vénymentes készítmények segítik a gázbuborékok lebontását.
- Aktív szén – A széntabletta étkezés előtt és étkezés után használva is segíthet.
Életmód
Egyes életmódbeli változtatásokkal csökkenthető a bélgázok képződése, és a vele járó fájdalom.
- Kisebb adagok – A gázképződésre hajlamosító ételek többsége az egészséges étrend része, fogyasztásuk csökkentése helyett inkább kisebb adagokban fogyassza azokat! Így a szervezet felesleges gázképződés nélkül lesz képes kezelni a bennük lévő anyagokat.
- Lassan egyen, alaposan megrágva a falatot! – Ha nehezére esik a lassítás, tegye le két falat között a villáját!
- Kerülje a rágógumizást, a szívószálat vagy a cukorka szopogatást! - Ezekkel a tevékenységekkel több levegőt nyel a kelleténél!
- Ellenőriztesse a fogsorát! – A rosszul illeszkedő műfogsor is kiválthatja, hogy felesleges levegőt nyel evésnél vagy ivásnál!
- Ne dohányozzon! – A dohányzás növeli a lenyelt levegő mennyiségét!
- Mozogjon! – A testmozgás segíti a bélgázok távozását!
CS.K. (mayoclinic) Lektorálta: Dr. Osikóczki Orsolya
A téma korábbi hírei