Virtuális valóság terápia a krónikus fájdalom enyhítésére

Főoldal / Akut és krónikus / Virtuális valóság terápia a krónikus fájdalom enyhítésére
A betegségekből vagy sérülésből adódó krónikus fájdalom gyakori, ám sokaknak még a vényköteles fájdalomcsillapítók sem hoznak elfogadható enyhülést. A figyelemelterelésként használt virtuális valóság pozitív érzelmeket indukál, illetve olyan érzetet kelt, mintha egy virtuális környezetben kicserélnénk a fájó végtagot vagy testrészt, ami hatékony terápiás eszköz lehet – olvasható a Cyberpsychology, Behavior, and Social Networking című szakmai folyóiratban.
A belga és amerikai Virtuális Valóság Gyógyászati Intézet kutatói olyan kellemes virtuális élményeket teremtettek, melyeket a beteg szimulált világokon keresztül képes navigálni, hogy elvonja a figyelmét a fájdalomról. A kutatók beszámoltak arról, hogy a fájdalom válaszok értékeléséhez felhasználták a betegek szubjektív értékeléseit, és megvizsgálták, hogy a betegek értékelése hogyan hasonult a fiziológiai mérésekhez.
hirdetések
 
Bomyi Jeon és társzerzői értékelték a virtuális testcsere terápia hatékonyságát a fájdalom mértékének csökkentésében és a test érzékelés zavarában komplex regionális fájdalom szindrómás betegeknél. A krónikus betegséget súlyos fájdalom és testérzékelési zavar jellemzi.

Jelentős javulást figyeltek meg

A virtuális valóság terápia használatával Rocio Herrero professzor fibromyalgiás betegeknél jelentős javulásról számolt be az életminőség több tényezőjében. Terápiás megközelítésüket a „Virtual Reality for the Induction of Positive Emotions in the Treatment of Fibromyalgia: A Pilot Study over Acceptability, Satisfaction, and the Effect of Virtual Reality on Mood” című cikkben ismertetik.
 
„Tanulmányok szerint a virtuális valóság terápia hatékony kiegészítés lehet az akut és a krónikus fájdalom kezelésében.” – mondta Brenda K. Wiederhold, a tanulmány vezető szerzője. „A terápiát a jövőben igen eltérő betegcsoportoknál, többek közt katonák, űrutazók és az egyre bővülő idősebb populáció fájdalmainak kezelésére is használhatjuk.”