8 hatékony módszer a fájdalmasan érzékeny fogak kezelésére

Főoldal / Fog, nyelv / 8 hatékony módszer a fájdalmasan érzékeny fogak kezelésére
Az életkor előrehaladtával a fogíny visszahúzódik, az idegek pedig érzékenyebbé válnak a fájdalomra. Az alábbi tippek segítségével jelentősen csökkenthető a fogak érzékenysége.

1.       Víz

A szájszárazság a fogfájás egyik gyakori kiváltó oka. A nyál feladata, hogy semlegesítse a fogzománcot károsító, és fogérzékenységet okozó savakat. Jó hír, hogy a víz az egyik legegyszerűbb módja a szájszárazság enyhítésének, mely állapot különösen gyakori az antidepresszánsokat illetve a magas vérnyomás kezelésére szolgáló gyógyszereket szedők körében. 

2.       Öblögessen

A szájban szinte minden a savakról szól. Ha a savas élelmiszerek (pl. citrusfélék) fogyasztásának csökkentése túl drasztikus lépésnek tűnik az Ön számára, öblítse ki a száját vízzel a fogyasztásuk után, hogy ezzel kimossa a savakat. Fontos azonban, hogy 30 percet várnia kell még a fogmosással, ellenkező esetben a savakat csak még mélyebbre juttatja a fogaiba!

hirdetések

3.       Cukormentes rágógumi

A rágógumizás segíti a nyáltermelést, ami pedig semlegesíti a szájban található savakat. Mindenképpen kerülje a cukros rágógumikat, melyek irritálják az érzékeny fogakat és táplálják a savtermelő baktériumokat!

4.       Érzékeny fogra készült fogkrém

Ezek a készítmények védik a fogak fájó pontjait. Aktív hatóanyagaik, mint például a kálium nitrát elzárják azokat az apró kis csatornákat, melyeken keresztül az idegtépő fájó ingerek a fogak mélyébe sugároznak.

5.       Puha sörtéjű fogkefe

A kemény sörték és az erős dörzsölés károsítják a fogzománcot és gyorsítják a fogíny sorvadását. A legjobb, ha puha sörtéjű fogkefével, a fogínyre 45 fokos szögben apró, körkörös mozdulatokkal tisztítja fogait.

6.       Fogvédő

A fogcsikorgatás sokak számára jelent problémát, ám a fogvédő alkalmazása védi a fogakat az állkapocs fogzománcot károsító nyomásától. Amennyiben érzékeny az állkapcsa, nehézsége van a szája kinyitásával vagy bezárásával, vagy az állkapocs ízületeivel, beszéljen orvosával!

7.       Fluroidos kezelés

Magasabb dózisban, mint amennyi a fogkrémben található. A fluorid segít visszaállítani az olyan ásványi anyagokat, mint a kalcium, erősíti a fogakat és sokkal ellenállóbbá teszi azokat a fájdalomra. A fogorvos fluoridos ecsetelést vagy nagy dózisú gél használatát javasolhatja otthoni használatra.

8.       Gyökérkezelés

A végső lehetőség. Amennyiben még mindig fájdalomtól szenved, lehetséges, hogy eljött az ideje annak, hogy a fogorvos eltávolítsa a gondot okozó fogidegeket, vagy ami maradt belőlük, ha a fog belseje fertőzött vagy szuvasodott.

 

(Cs. K., fordító; Forrás: prevention.com)