Klíma okozta meghűlés: 5 tipp torokfájás ellen

Főoldal / Nyak, torok / Klíma okozta meghűlés: 5 tipp torokfájás ellen
A torokfájás a megfázás tipikus tünete, amelyet nem ritkán a nyári időszakban is tapasztalhatunk, például az óvatlan klímahasználat miatt. Rengeteg házi gyógymód van, amit erre a panaszra ki lehet próbálni, ám nem mindegyik hatásos. Cikkünkben összegyűjtöttük a legjobbakat, amelyek tényleg hozzájárulnak a torokfájás enyhítéséhez.

1. Igyon sok folyadékot!

A torokfájás velejárója a száraz nyálkahártya, ezért nagyon fontos, hogy elegendő mennyiségű folyadékot fogyasszon, ami nedvesen tartja a nyálkahártyát, ezáltal javul annak vérellátása is, így könnyebb felvenni a harcot a kórokozókkal szemben. Az ásványvizek és a cukrozatlan gyümölcslevek mellett ajánlott ilyenkor olyan gyógyteát is fogyasztani, ami csíraölő és toroknyugtató hatással rendelkezik. Ilyen például a zsálya-, kamilla-, mályva- vagy orvosi ziliz tea.

hirdetések

2. Szopogató tabletták, cukorkák

A hatóanyag nélküli, egyszerű cukorkák szopogatása is serkenti a nyáltermelést, ami hozzájárul a torok nyálkahártyájának nedvesen tartásához. Még jobb, ha torokfertőtlenítő szopogató tablettát, esetleg izlandi zuzmót vagy lándzsás útifüvet tartalmazó szopogató tablettát választ. Ez utóbbiak hatóanyagai védőréteget, bevonatot képeznek a nyálkahártyán és az immunrendszert is támogatják.

3. Gargarizálás

Az enyhe torokfájást enyhítheti az olyan egyszerű torokfertőtlenítő hatású oldatokkal való gargarizálás, amilyen a sós víz, a kamilla- vagy a zsályatea. Erős torokfájás esetén alkalmazzon inkább antiszeptikus hatású spray-t, mert ezek a hatóanyagok a garat alsóbb részébe is eljuttathatóak.

4. Jóleső meleg

A nyakát és mellkasát tartsa távol a hideg levegőtől, a huzattól és a klímaberendezésektől.

Akut torokfájás esetén hatásos lehet a nyakra helyezett meleg borogatás. Ehhez egy textil kendőt nedvesítsen be meleg vízzel, a vízbe pár csepp kamilla-illóolajat is tehet. A nedves kendőt tegye a torka fölé a nyakára, tegyen rá egy száraz kendőt, majd tekerje körbe lazán egy sállal. A meleg és az illóolaj segít felszabadítani a légutakat. Ha a borogatás kihűlt, vegye le, és törölje meg alaposan a nyakát.

5. Erősítse immunrendszerét!

A légutak védelmében igyekezzen egészséges levegőn tartózkodni. Kerülje a dohányfüstös helyiségeket, mert a dohányfüst kiszárítja a nyálkahártyát. A levegő megfelelő nedvességtartalmának helyreállításához használhat párásítókat. A megelőzés érdekében sportoljon rendszeresen, de ha meg van fázva, tilos sportolni. Amíg teljesen meg nem gyógyult, szüneteltesse a sportolást! Figyeljen oda az egészséges táplálkozásra.

Feltétlenül forduljon orvos, ha...

  • a torokfájás három napnál tovább tart,
  • légszomj, légzési panaszok vagy súlyos nyelési panaszok jelentkeznek,
  • a fájdalom főleg a torok egyik oldalán vagy a hangszalagok megterhelése után jelentkezik,
  • a nyirokcsomók megduzzadnak
  • nehezen tudja kinyitni a száját
  • hőemelkedése, láza van
  • kiütések jelennek meg az arcán vagy testén vagy a nyelve málnapiros színű
  • hirtelen vagy nagyon erősen bereked
  • nagyon gyakran fáj a torka (évente több, mint négyszer)
  • a házi gyógymódok nem válnak be.

Csecsemők és kisgyerekek esetében ne próbálkozzon házi gyógymódokkal, mielőbb forduljon velük orvoshoz torokfájás esetén!

 

Fordító: B.M. Forrás: www.netzathleten.de , www.gesundheit.de