Torokfájás a kánikula idején

Főoldal / Nyak, torok / Torokfájás a kánikula idején
Hűvös időben gyakori a megfázás, kísérő tünetével, a torokfájással együtt. Azonban a kellemetlen panasz a meleg hónapokban is előfordulhat. De mi okozhat nyáron torokfájást?

Hűvösebb, szeles napokon a strandon is megfázhatunk, ha nem törülközünk meg alaposan, miután kijöttünk a medencéből, vagy ha hideg vízben tartózkodunk. Ha túl hideg folyadékot iszunk, szintén megfájdulhat a torkunk, ha sportolás, edzés után felhevülve fogyasztunk hideg italt, annak is torokgyulladás lehet a következménye!

hirdetések

Egy másik tényező, ami nyáron növeli a megfázás, torokfájás és gégegyulladás kockázatát, az a huzat, amely kialakulhat, ha autóban, buszon vagy egyéb járműben nyitott ablak mellett utazunk, illetve a ventilátorok, klímaberendezések is kelthetik. A szakember által, megfelelően beszerelt, rendeltetésszerűen használt, rendszeresen ellenőriztetett és tisztíttatott klímaberendezések esetében zavaró huzatnak nem szabad jelentkeznie.

Vigyázzon a hűtött helyiségekkel!

Elsősorban a hőmérséklet nagyfokú ingadozása, a külső és belső hőmérséklet közötti nagyobb mértékű különbségek teszik próbára az immunrendszert. A nyári hőségben a szabadban és a klimatizált helyiségekben mérhető levegőhőmérséklet közt általában 10-15 oC különbség is van. Ehhez az extrém hőmérsékletkülönbséghez a szervezet csak nehezen tud alkalmazkodni, főleg, ha naponta többször is hozzá kell szoknia ezekhez a nagymértékű változásokhoz. Ennek következtében főként a gége területén gyulladás alakulhat ki. Különösen nagy kockázatnak teszi ki magát az, aki a nyári hőségtől verejtékezve lép be egy erősen klimatizált helyiségbe. A bőr felszínén lévő nedvesség miatt ugyanis gyorsabb a lehűlés, és ebben az állapotban a szervezet fogékonyabb a fertőzésekre.

A száraz levegő torokfájáshoz vezet

A klímaberendezések nemcsak hűtik, hanem szárítják is a levegőt, mivel a hűtési folyamat során vizet vonnak el a környezetből. A száraz levegő szárítja a torok és az orr nyálkahártyáját, ami önmagában is kellemetlen, ráadásul az immunrendszert is gyengíti. Ilyen feltételek mellett pedig elég, ha a közelünkben tüsszent egy beteg, a cseppfertőzéssel terjedő kórokozók könnyedén megfertőzik a szervezetet.

Tippek a nyári torokfájás elkerülésére:

  • Rendszeresen ellenőriztesse és tisztíttassa szakemberrel a klímaberendezéseket, légkondicionálókat, szellőző rendszereket!
  • A klímaberendezést úgy szabályozza, hogy kellemesen érezze magát, ne fázzon!
  • Vigyen magával vékony pulóvert, hogy a klimatizált helyiségekben felvehesse!
  • Fogyasszon elegendő folyadékot, hogy nedvesen tartsa torka nyálkahártyáját!
  • Szükség esetén megelőző céllal alkalmazhat patikában kapható nyálkahártyát védő orrkenőcsöt.

 

B.M. Forrás: www.halsschmerzen.at , www.vitamag.ch