A bölcsességfog okozta fájdalom

Főoldal / Fog, nyelv / A bölcsességfog okozta fájdalom
A bölcsességfogak komoly fájdalmat okozhatnak. Gyakran azért, mert a fogsorban nincs elegendő hely a számukra.

A bölcsességfogak az alsó és felső fogsorban az utolsóként előtörő fogak, szokás 8-as fognak is nevezni őket, mivel a fogsor középvonalától számítva a nyolcadik helyen találhatók, a harmadik nagyőrlők (harmadik molaris).

hirdetések

A bölcsességfogak általában 16 éves kor körül törnek elő, de csak a páciensek felének fogsorában van elegendő hely a számukra. Különösen az alsó állkapocsban jelent gyakori problémát a helyhiány. A bölcsességfogak morfológiailag is jelentősen eltérnek a többi fogtól.

A bölcsességfog előtöréséhez kapcsolódó fájdalom

Ha a bölcsességfog számára nincs (elegendő) hely a fogsorban, előtörése akadályozott, így előfordulhat, hogy csak részben vagy egyáltalán nem tud előtörni.

Ha a bölcsességfog rágófelszínének csak egy része tör elő

Ha a bölcsességfog rágófelülete nem tud egészében szabaddá válni, azt részben íny vagy csak nyálkahártya borítja. Ez az előtörési rendellenesség (dentitio difficilis) sokkal gyakoribb az alsó, mint a felső fogsorban. Az ilyen, részben előtört fogak és az őket részlegesen borító íny, nyálkahártya között az ételmaradékok összegyűlhetnek és a baktériumok könnyen megtelepedhetnek, akut vagy krónikus gyulladásokat okozva. Ezeket a területeket a fogkefével sem lehet megtisztítani, ezért könnyen szuvasodhat maga a bölcsességfog, illetve a mellette lévő nagyőrlő is. Az áttörés helyén krónikus ínygyulladás és fájdalmas tályogok is kialakulhatnak.

 

Alsó bölcsességfogak esetén a páciensek alsó állkapcsukban lüktető, sajgó fájdalmat éreznek, amely a fülek vagy a halánték felé is húzódhat. Mozgás során a fájdalom erősödik. A páciensek gyakran úgy érzik, hogy szívverésükkel szinkronban lüktet a fájdalom is.

 

Súlyos esetben szájzár is kialakulhat, amely miatt a száj alig nyitható, nyelési panaszokkal és a helyi nyirokcsomók duzzanatával jár. Velejárója a kellemetlen szájíz, amelyet a fog koronája és az azt részlegesen borító nyálkahártya között felgyülemlett genny okoz.

Szájzár, hidegrázás, láz esetén azonnal orvoshoz kell fordulni!

Ha a bölcsességfog egyáltalán nem tör elő

Az állkapocsban maradt, fekvő helyzetű, előtörni készülő fogak jelentős panaszokat okozhatnak, mivel rendellenes helyzetük miatt nyomják a mellettük lévő nagyőrlő gyökerét, arc-, valamint fülfájdalmat okozva. A környező fogíny gyakran begyullad és a fog körül ciszták (állcsonti ciszták) keletkezhetnek. Ezek a ciszták folyadékkal telt kis üregek, folyamatosan nőnek, elérhetik az állcsontot, amelynek pusztulását okozhatják. A cisztából tumor is kialakulhat.

 

A rendellenes helyzetben lévő bölcsességfogakat el kell távolítani.

 

Mielőbb tanácsos felkeresnie fogorvosát minden esetben, ha fájdalmat érez! A fogorvos a szájüreg átvizsgálása után panorámaröntgen felvételt készít, amely a teljes alsó és felső fogsorról képet ad. Ennek alapján eldönti, hogy szükség van-e szájsebészeti beavatkozásra.

 

A bölcsességfog csak egy ok a fogfájás, illetve állkapcsot érintő fájdalom hátterében, számos más betegség is okozhat hasonló tüneteket (állkapcsi fájdalmat pl. szívinfarktus!), ezért is ajánlott mihamarabb orvoshoz fordulni panasz esetén!

 

Ha a bölcsességfogak teljesen előtörnek, megfelelő pozícióban helyezkednek el és elegendő hely van számukra, akkor hasznos elemei a fogsornak. Megfelelő, rendszeres és alapos ápolásukra természetesen oda kell figyelni!

 

(B.M., Forrás: zahnschmerzen.net, zahn-lexikon.com)