Szorító mellkasi fájdalom - Mikor forduljon orvoshoz?

Főoldal / GYIK / Szorító mellkasi fájdalom - Mikor forduljon orvoshoz?
A mellkas közepén érzett szorító jellegű, esetleg a bal vállba és állkapcsokba sugárzó fájdalom szívkoszorúér betegség jele.

Ha a fájdalom munkavégzés vagy megterhelőbb járás közben lép fel, és pihenésre vagy koszorúér-tágító gyógyszer hatására perceken belül megszűnik, az annak a jele, hogy a koszorúérszűkület csak átmenetileg állt fenn, és megszűnt.

Ezt a fájdalmat hívják anginának. Az anginázó betegek általában jól ismerik saját terhelhetőségük határait, és igyekeznek azt be is tartani.

 

Ha a fájdalmak egyre kisebb terhelésre vagy akár nyugalomban is bekövetkeznek az már a koszorúér-elzáródás fenyegető jele.

 

Nyugalomban fél óránál tovább tartó mellkasi szorító fájdalmat szívinfarktusként kell értelmezni, hacsak azt más vizsgálatok ki nem zárják.

 

A szívinfarktus a koszorúér elzáródás következtében kialakult szívizom elhalás.

Koszorúér betegségre és szívinfarktusra fokozottan hajlamosak:

  • a dohányosok
  • a túlsúlyosak
  • a magas koleszterinszinttel élôk
  • a cukorbetegek
  • a magas vérnyomásosok

Az infarktus megelőzése miatt fontos:

  • a dohányzás elhagyása,
  • a fogyás,
  • a pontos vérzsír-és, vércukorszint, valamint
  • a vérnyomás beállítása.

A szívinfarktus nagyon magas halálozási aránnyal járó, katasztrofális állapot.

 

  Mellkasi fájdalom - Nemcsak infarktus okozhatja


A mellkasi fájdalom az egyik leggyakoribb oka a mentők riasztásának, minden évben több százezer embert vizsgálnak meg emiatt Magyarországon. Szerencsére a panasz nem mindig a szívinfarktus jele.

Gyanúja esetén a beteg azonnal kórházi ellátást igényel.Sok infarktusos beteg halálát okozza a kórházi ellátás elérésének késlekedése.

 

Ha azonban megszervezhető a fájdalom kezdetéhez képest 2 órán belül a szívkatéteres laborba (intenzív kardiológiai osztályra) érkezés, akkor a szívizom szerencsés esetben megmenthető.

 

A hirtelen kialakuló, szorító jellegű, hátba sugárzó mellkasi fájdalom a fő verőér (aorta) megrepedésének a jele is lehet, elsősorban 50 éves kor felett.

 

Szintén magas halálozási aránnyal járó katasztrofális állapot. Gyanúja esetén a beteg azonnal mentővel kórházba szállítandó.

  Dr. Kullmann Tamás: Betegségek tünetei – Mikor forduljunk orvoshoz?


A kiadvány fülszövege: "Sokan tanácstalanul állunk és nem tudjuk, hogy fájdalmunkkal, panaszunkkal mikor és milyen orvoshoz forduljunk. Mikor kell azonnal mentőt hívni, és mikor lehet még várni? Mikor szükséges az orvosnál vizsgálatra jelentkezni? A könyv szervrendszerenkénti csoportosítában a leggyakrabban előforduló tüneteket mutatja be, és rendkívül közérthető módon – ikonok segítségével – illusztrálja, hogy mikor milyen sürgősen kell orvoshoz fordulni. A leggyakrabban előforduló tünetek mellett azok legfontosabb okait is feltünteti a szerző, mely szintén a gyors tájékozódást segíti. Ajánljuk a könyvet minden olvasónak, hiszen a betegségek tünetei bárkinél előfordulhatnak."

Dr. Kullmann Tamás: Betegségek tünetei – Mikor forduljunk orvoshoz? © Dr. Kullmann Tamás © SpringMed Kiadó Kft., 2006
Látogasson el a kiadó honlapjára és böngésszen a könyvek között
www.springmed.hu

(SpringMed)