Műtét utáni fájdalom

Főoldal / A fájdalom / Műtét utáni fájdalom
A fájdalom a test fontos vészjelzése, amely arra figyelmeztet, hogy valahol a szervezetben sérülés, károsodás történt, veszélyre hívja fel a figyelmet, ami ellen védekezni kell. A műtétek után jelentkező fájdalom azonban mesterséges beavatkozás eredménye, tehát nincs ilyen figyelmeztető szerepe, ám az erős fájdalom amellett, hogy a közérzetet rontja, akár késleltetheti is a gyógyulási folyamatokat. Éppen ezért a fájdalmat mielőbb és hatékonyan kezelni kell.

A fájdalomküszöb egyénenként változó, mindenki másképp éli meg a fájdalmat. A műtét után jelentkező fájdalom terápiájában ma már számos modern eljárás áll rendelkezésre, például fájdalomcsillapító gyógyszerek (tabletták, kúpok, injekció), katéter, stb.

hirdetések

A hatékony fájdalomterápia megakadályozza, hogy a fájdalom befolyásolja a keringési rendszer, a tüdő és a gyomor-bélrendszer működését, megakadályozza, hogy a fájdalom miatt legyengüljön szervezet immunrendszere. Része a légzésterápia és a gyógytorna, amelyek hozzájárulnak a gyorsabb felépüléshez. Szükség esetén pszichoterápiával is kiegészíthető a kezelés.

Akut és krónikus fájdalom is felléphet

A műtétek után nemcsak akut fájdalom jelentkezhet, hanem krónikus fájdalom is. Bizonyos operációkat követően, például szívműtét, emlőeltávolító műtét, térdízület-pótlás után a páciensek akár 10 százalékánál krónikus fájdalom alakulhat ki. A mellkasi és emlőeltávolító műtétek után többnyire idegi fájdalom léphet fel, amely az idegpályákat ért közvetlen sérülés következménye. A térd- és csípőízület beültetésen átesett pácienseknél ezzel szemben úgynevezett nociceptív fájdalom alakulhat ki. Ebben az esetben a szövetekben lévő fájdalomérző receptorokat a gyulladás kialakulásáért felelős hírvivő anyagok aktiválják.

 

A műtét utáni fájdalom nem természetes, nem kell eltűrnie! Akut és krónikus fájdalom esetén is kérjen orvosi segítséget!

 

 

(Fordította: B.M. Forrás: www.kh-herzjesu.at, www.klinikum-herford.de)