Nem mindenkinek jó az aszpirin

Főoldal / A fájdalom / Nem mindenkinek jó az aszpirin
Az aszpirint – alacsony dózisban – a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentésére szokták felírni az orvosok az ilyen betegségekre hajlamos pácienseknek. Azonban egy új kutatás arra a következtetésre jutott, hogy a génvariánstól függ az aszpirin hatása: van olyan gén, amely módosíthatja az aszpirin előnyös hatását, sőt, vannak emberek, akiknek egy kissé még ártalmas is lehet az aszpirin szedése.

“Ez egy egyszerű genetikai polimorfizmus, amelyre jelentős hatással van az aszpirin, olyannyira, hogy meghatározza, védi-e vagy sem az aszpirin az illetőt a szív- és érrendszeri betegségektől” – magyarázza Kathryn Hall, az első szerző (Beth Israel Deaconess Medical Center és a Harvard Medical School munkatársa).

A catechol-O-methyltransferase (COMT), amely kulcsszerepet játszik az aszpirin hatásában, egy, a katekolaminokat (hormonokat: epinefrint, norepinefrint és dopamint) lebontó enzim. “Ezek a hormonok a rendellenességek egész sorát, többek közt a magas vérnyomást is érintik.”

Tudva, hogy az aszpirint a kardiovaszkuláris betegségek megelőzésére használják, a kutatók tudni szerették volna, hogy a COMT-variációk befolyásolják-e az aszpirin hatását.A kérdés vizsgálatát 23 000 főn (nőkön, a Women’s Genome Health Study adatbázisából) végezték el, akiknek az állapotát 10 éven át követték. Véletlenszerű kiválasztással, kettős vak kísérlettel (sem a résztvevő, sem az orvos nem tudta, ki kapott aszpirint, ki E-vitamint és ki placebót) a következőket derítették ki:Az elemzés során megnézték, ki milyen homozigóta, pontosabban, melyik formájára nézve a COMT enzimnek homozigóta: a nagy aktivitású valinra (azaz val/val), vagy az alacsony aktivitású metioninra (met/met) – vagy heterozigóta, azaz val/met, és a két szélsőség közötti az enzim aktivitása.“A placebót kapott nők 23 százaléka val-val volt, tehát természettől fogva védett volt a szív- és érbetegségek ellen” – magyarázza Daniel Chasman genetikai epidemiológus. “Ez az eredmény megismételte két másik populáción végzett kutatás eredményét, és már magában rendkívüli érdekességgel bírt.”


De, amikor az aszpirin hatását a val/val polimorfizmusú nőkre nézték meg, meglepetésükre, a természetes védelem eltűnt. “Azok a val/val nők, akik a kutatás során aszpirinben részesültek, több szív- érrendszeri eseményt éltek meg, mint akik placebót kaptak.”A nők 28 százalékánál, akik met/met polimorfizmusúak voltak, éppen fordítva történt: ezen nők körében kevesebb kardiovaszkuláris esemény történt, ha aszpirint kaptak, mint ha placebót. A 10 év követési idő alatt ez 91 aszpirinnel kezelt nőnél egy kardiovaszkuláris eseménnyel kevesebbet jelentett. A val/val nőknél viszont az aszpirin adagolása 91 nőnél egy esettel többet hozott.


Érdekes, hogy a met/met típusú nőknél az E-vitamin is csökkentette a szív- és érbetegségeket, szemben a placebóval.A kutatók erősen hangsúlyozzák, hogy mivel a COMT genetikai variáns rendkívül gyakori, és mivel az aszpirint megelőzésképpen millióknak írják fel az orvosok, fontos volna, hogy az egyén genetikai profiljára szabják a terápiát.


“Okosabban kell kiválasztani a pácienseknek azokat a csoportjait, amelyek profitálhatnak az aszpirinből. Ahelyett, hogy minden veszélyeztetett páciensnek felírnánk, használnunk kell a genetika eszközeit, hogy megállapítsuk, kinek származik előnye, és kinek kára belőle.”


fuggetlen.hu