Húsvéti allergének - mire figyeljenek az allergiások az ünnepen?
Főoldal /
A fájdalom /
Húsvéti allergének - mire figyeljenek az allergiások az ünnepen?
Sokan tisztában vannak azzal, hogy milyen típusú allergiájuk van, és hogy húsvétkor is körültekintőnek kell lenniük például a tojással vagy a magas hisztamin tartalmú füstölt húsokkal.
Sokan tisztában vannak azzal, hogy milyen típusú allergiájuk van, és hogy húsvétkor is körültekintőnek kell lenniük például a tojással vagy a magas hisztamin tartalmú füstölt húsokkal. De az talán már kevésbé ismert, hogy a barka, a locsolókölni vagy a plüssökben megbújó poratkák is allergének lehetnek. A leggyakoribb húsvéti allergéneket dr. Somogyi Éva, az Allergiaközpont csecsemő- és gyermekgyógyásza, gyermektüdőgyógyásza, allergológus és klinikai immunológus szakorvosa mutatta be.
Barka
Húsvétkor a legtöbb otthonban megjelenik a barka, mint az egyik legfontosabb jelkép. Jézus Jeruzsálembe való bevonulásakor az emberek a ruhájukat és lombos pálmaágakat terítettek a Megváltó elé az útra, ma ennek emlékére szentelnek barkát a templomokban. Ezenfelül a barka, kora tavaszi virágként az újjászületés szimbóluma is. Fontos tudni, hogy a barkák valójában a fűzfa vesszőin található szórt állású rügyek, amelyek kinyílt állapotban sárga színű porzóikból kezdik el szórni az erősen allergén virágport. Ezért fűzfa allergiásoknak nem ajánlott barkát tartani a lakásban, különösen nem huzatos helyen, vagy az ágy közelében, mert így még nagyobb pollenterhelésnek lehetnek kitéve. Ha mégis van otthon barka, napi porszívózás és nedves portörlés is szükséges a virágpor eltávolításához.
Nyúlszőr
Az állatvédők minden évben figyelmeztetnek, hogy csak megfontoltan ajándékozzunk élő állatot, és ez igaz a húsvéti nyúlra is. Ha viszont mégis beszereztünk egyet, lehetőleg tartsuk azt a kertben vagy az erkélyen, és simogatásuk után mossunk kezet. A nyuszit rendszeresen fürdessük, és a szőrét keféljük át, a ketrecét tisztítsuk meg, az almot cseréljük, így csökkenthető a lakásban elszóródó allergén mennyiség. A nyúlszőr allergiára akkor lehet gyanakodni, ha szénanáthás tünetek (orrfolyás, tüsszögés, szemviszketés), asztmás tünetek vagy csalánkiütés jelentkezik a nyuszi közelében.
Plüssfigurák
A plüssállatok önmagában nem allergizálnak, de mivel nagyon könnyen megtelepednek bennük a poratkák, mégis kiválthatnak allergiás tüneteket. Ennek elkerülése érdekében lehetőleg olyan játékokat vegyünk, melyek 60 fokon hetente moshatóak és szivaccsal vannak kitömve. Jó tipp lehet az allergiás gyermeknél, ha a játékállatot hetente legalább 12-48 órára a fagyasztóba tesszük, majd kimossuk. Így ki lehet pusztítani az atkákat és az allergénjük is eltávolíthatóvá válik.
Locsolókölni
Illatanyag-allergiát okozhat bármely illatanyagot tartalmazó készítmény, így például egy-egy arckrém, dekorkozmetikum, naptej, parfüm, és e tekintetben különösen kockázatos lehet a locsolókölni, ami általában nem túl magas minőségű, mesterséges összetevőket tartalmaz. Akkor lehet ilyen allergiára gyanakodni, ha a termék a bőrre kerülve viszkető, piros kiütéseket vált ki. Ahhoz, hogy kiderüljön, pontosan melyik összetevőre allergiás az illető, el kell végeztetni egy illatanyag-allergia tesztet. Ha kiderül, hogy például a bergamott, a citrom illóolaj, vagy bármi más okozza a tüneteket, azt a továbbiakban nyilvánvalóan el kell kerülni. Azok a nők, akik allergiásak valamely illatanyagra, vagy különböző tünetet, gyakran fejfájástivált ki náluk a sokféle illat, inkább a ruhájukra kérjék a locsolást, mert azt gyorsan lecserélhetik, kimoshatják.
Tojás
A húsvéti ünnep alatt fokozottan ügyeljünk a tojásallergiás beteg étrendjére. Számos pékáru, krémtöltelék is tartalmazhat tojásfehérjét, ezért vendégségben is mindig kérdezzünk rá az egyes fogások összetevőire. A tojásallergia tüneteként csalánkiütés, ekcéma és néha nehézlégzés, orrfolyásos panaszok, arc, szemhéj, ajak ödéma jelentkezhetnek.
Édesség összetevők
Húsvétkor a gyerekek jellemzőan nagy mennyiségű édességet kapnak, ami a túl magas kalóriabevitelen túl más kockázatokat is tartogathat. Az ételallergiás gyerekeknél ugyanis nagyon résen kell lenni, hiszen a mogyorót is tartalmazhat feliratú édességet a mogyoróallergiás gyerekeknek tilos fogyasztaniuk. Ugyanez igaz a tejallergiásokra is.
A gyermekkori ételallergiákkal kapcsolatban azonban fel kell hívni a figyelmet, miszerint az IgG és az IgG4 tesztek nem validáltak és nem ajánlhatók élelmiszer-allergia diagnosztizálására. Ennek fényében másképpen kell tekinteni például a gyakran felmerülő tejfehérje-allergiát kimutató tesztekre. Az IgG alapú tesztek 50-60%-ban pozitívnak bizonyulnak tejfehérjére, de ez nem egy elfogadható teszt, így nem igazol tejfehérje allergiát a pozitivitása. A terheléssel és IgE alapú tesztekkel igazolt tejfehérje allergia gyakoriág csupán 1%! A Magyar Gyermekorvosok Társasága által is jegyzett állásfoglalásból kiderül, hogy a nem validált tesztekkel „bizonyított” táplálék-allergiák legfontosabb következménye, hogy az eképpen diagnosztizált gyermekektől megvonják az adott tápanyagot (igen gyakran a tejfehérje tartalmú élelmiszereket), amely részben fölösleges lépés, részben növeli a hiányállapotok kialakulásának esélyét, sőt, akár fokozza is az allergiák megjelenésének, súlyosbodásának kockázatát – mondja dr. Somogyi Éva, az Allergiaközpont csecsemő- és gyermekgyógyásza, gyermektüdőgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakorvosa.– Ha tehát a szülő arra gyanakszik, hogy a gyermek tünetei összefüggésbe hozhatók valamilyen élelmiszerrel, még ha nem is tudja pontosan, mi az, mindenképpen a témában járatos szakorvoshoz forduljon, és még csak véletlenül se essen azotthoni diagnosztizálás és a nem validált módszerek csapdájába.
Csokitojás, sonka és más magas hisztamin tartalmú ételek
A húsvéti asztalról szinte sosem hiányzik a sonka, a füstölt húsok, a kalács, a tojás, és szinte mindenkit megkínálnak süteményekkel, amelyek kakaót, diót tartalmazhatnak. A csokinyúl és a csokitojás pedig egyenesen kötelező. Ezekben az élelmiszerekben a magas hisztamin tartalom a közös pont. Éppen ezért a hisztamin intoleranciával élők vagy nagyon körültekintőek kell, hogy legyenek húsvétkor, vagy kellemetlen tünetekre készülhetnek. Kivéve, ha okosan helyettesítik a problémás összetevőket! A tyúktojás, amelynek fehérjéjében magas a hisztamin tartalom, remekül helyettesíthető fürjtojással (ennek is van hisztamin tartalma, de jóval alacsonyabb), a füstölt sonka helyett jó megoldás lehet a nem füstölt, de főtt pulykasonka, a csirke- vagy pulykamell. A süteményekbe, ha dió helyett mandulát teszünk, akkor azok hisztamin tartalmát tudjuk csökkenteni. Élesztő helyett sütőporral dolgozhatunk. A zöldségtálról lehet el kell hagynunk a magas hisztamin tartalmú hagymaféléket, paradicsomot, savanyúságokat, stb. Jobb választás a kígyóuborka, a retek, a zellerszár, a jégsaláta, a répa.
Azonban itt is figyelni kell, ha a családban vagy a vendégek között pollen-gyümölcs, zöldség keresztreakcióval küzdő allergiás beteg van. Azzal pedig mindenképp számolni kell, hogy az alkoholos italok mind magas hisztamin tartalmúak, de ha egy pohárral szeretnénk koccintani, érdemes fehérbort választani.
Forrás: Allergiaközpont
A téma korábbi hírei