A légkonditól fájnak az ízületei?

Főoldal / A fájdalom / A légkonditól fájnak az ízületei?
Arra gyanakszik, hogy a néhány hete belobbant ízületi fájdalmait, esetleg fejfájását, torokfájását, kimerültségét a szinte folyamatosan üzemelő légkondicionáló okozza?
Ez nem lehetetlen! Azonban, ha ezeket a fájdalmakat hosszú távon is a vény nélküli fájdalomcsillapítókkal próbálja enyhíteni, nem jár igazán jól. Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a Fájdalomközpont sebésze, a neurálterápia - és a HKO / TCM szakorvosa, fájdalomspecialista nem csak a nyak-, a váll, a könyök, a térd fájdalmainak csökkentéséről beszélt, de a légkondi okos használatához is fontos tippeket adott.

Van előnye és hátránya is a légkondinak

Az egyre forróbb nyarakon szinte megváltás lehet a légkondicionálás, amelynél az azonos hőmérsékletre és száraz páratartalomra beállított levegő kering zárt rendszerben. Előnye, hogy kevesebb por és pollen kering benne, mint az utcán, hátránya viszont, hogy nincs légmozgás, vagy ugyanott fújja a hideg levegőt a rendszer az ott tartózkodókra. Mindezek következménye lehet fáradtság, kimerültség, depresszió, és testi problémák is: torokfájás és fejfájás mellett gyakori a felfázás, a petefészek- és hüvelygyulladás, a libidó csökkenése, és igen gyakran az ízületi fájdalom. Természetesen a tünetek főképp azoknál alakulnak ki, akik egyébként is hajlamosabbak rá és/vagy azoknál, akiknek az immunrendszere valamilyen oknál fogva meggyengült.
 
hirdetések
 
Ahhoz, hogy minél kevesebb legyen a kellemetlen következmény a legfontosabb teendő a légkondicionáló berendezések évenkénti szakszerű tisztítása. Ha sikerül megakadályozni, hogy a készülékben a különböző mikroorganizmusok megtelepedjenek, elszaporodjanak, akkor az ún. legionella betegség is kiküszöbölhető lehet. Fontos még, hogy ne legyen túl nagy különbség a kinti és a benti hőmérséklet közt, hogy ne üljünk a kiáramló hideg levegő útjában és védjük zárt ruhával vagy egy ráterített kendővel az ízületeket. Ha pedig van rá lehetőség, óránként álljunk fel és hagyjuk el a légkondicionált helyiséget.

A fájdalomcsillapítók nem jelentenek tartós megoldást

Ha belobbant vagy kiújult az ízületi gyulladás, mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni, mert így gyorsabban, hatékonyabban, a fájdalomcsillapítók esetleges mellékhatásait elkerülve megszabadulhatunk a problémától. (Fejfájásnál például egy idő után a túl gyakran szedett fájdalomcsillapítók akár ronthatnak is a helyzeten.)
 
Azoknak, akik nem szeretnének a fájdalomcsillapítók túl gyakori alkalmazásától függeni, érdemes tartósabb megoldásokat keresni. Ez lehet például a lökéshullám terápia, amely során a hullám áthatol a test felszínén és beindítja a test öngyógyító mechanizmusait, oldja a triggereket, élénkíti az anyagcserét és a vérkeringést. Ennek következtében a kezelések nem csak a fájdalmat csökkentik, de a sérült szövetek regenerálásával az okot szüntetheti meg – ismerteti dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a Fájdalomközpont sebésze, a neurálterápia - és a HKO / TCM szakorvosa, fájdalomspecialista. - Ugyancsak jó eredmény érhető el a hialuronsav injekcióval, amely szinte megolajozza az ízületeket. A gyulladás által érintett ízületbe fecskendezzük ezt a készítményt, hogy csökkentse a fájdalmat, valamint visszaállítsa az ízület kenését és lökéscsillapítását. A hialuronsav injekció adása különösen jótékony hatású lehet azon betegeknél, akiknél alapbetegségek, krónikus ízületi kopás és társuló krónikus ízületi gyulladás is fennáll. Beválhat még az orvosi kollagén terápia, amely szintén injekciós kúraként csökkenti a fájdalmat, kezeli a kiinduló problémát. Ízületi gyulladásnál beválik a lágylézer terápia, az orvosi akupunktúra és a neurálterápia is. Ezen kezelések nagy előnye, hogy értő kezekben remekül kombinálhatók a konzervatív orvosi kezelésekkel is. Mindemellett az erre hajlamos betegeknek tudniuk kell, hogy az ízületi gyulladások részben megelőzhetők rendszeres testmozgással, gyógytornával, a normál testsúly megőrzésével és a gyulladást fellobbantó helyzetek – így a légkondicionálás – körültekintő kezelésével.