Az endometriózis ritkább tünetei

Főoldal / A fájdalom / Az endometriózis ritkább tünetei
Az endometriózisról legtöbben az erős, görcsös fájdalmas állapotra asszociálnak, holott ez a betegség egészen különös, sokszor nem nőgyógyászati jellegű tüneteket is produkálhat.
A panaszokról és a kezelés lehetőségeiről beszélt dr. Hernádi Balázs, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyásza, a nőgyógyászati műtétek specialistája. 

Szokatlan tünetek az endometriózis miatt

Gyomor-bélrendszeri tünetek
Az endometriózis gyakran okoz változást a bélmozgásokban, puffadáshoz, hasmenéshez, székrekedéshez, vagy a kettő kombinációjához vezetve. Bár ezek a tünetek nem feltétlenül kapcsolódnak a menstruációhoz, de ha gyomor-bél fájdalommal is jár a menstruáció körüli időszak, az már annak a jele is lehet, hogy az endometriózis a medence területén lévő szerveket is érinti. Ha a betegség a végbél és a szigmabél területére is kiterjed, az lehet a nők érzése, mintha nem tudna teljes mértékben megtörténni a székletürítés. 
 
hirdetések
 
Krónikus fáradtság
Mivel az endometriózis következtében a méh nyálkahártya-szerű szövete a méhen kívül is terjed, ez a természetesen a hormonháztartás egyensúlyát is megbonthatja. Ennek következtében egyfajta krónikus gyulladás is kialakulhat a medence területén, ami akár rendszeres fáradtságot, letargiát is okozhat. A fájdalmas menstruáció és az általános kellemetlen érzés ráadásul alvászavarokhoz is vezethet, ami csak fokozza a napközbeni kimerültséget. Ugyancsak ennek a folyamatnak lehet része a hormonális kiegyensúlyozatlansággal összefüggő étkezési változások miatt bekövetkező hiányállapotok kialakulása. 
 
Lábfájdalom
Az „elszabadult” endometrium szövetek irritálhatják, nyomhatják a környező idegeket, ami miatt a medence területéről kisugárzó fájdalom jelentkezhet egyik vagy mindkét lábban. Ha az ülőideg az érintett, isiász-szerű fájdalom mutatkozhat, amire zsibbadás, égő vagy éles fájdalom is utalhat. Ráadásul ez a panasz egyfajta kényszertaráshoz, izomfeszüléshez is vezethet, ami tovább ront a helyzeten. 
 
Terméketlenség
Az endometriózis miatt hegszövetek alakulhat ki a medenceüregben, ami torzíthatja a reprodukciós szervek anatómiáját. Emiatt pedig nagyon nehézzé válik a spermiumok útja a petesejtekig, vagy a megtermékenyített petesejt útja a méhig. Ezen kívül más mechanizmusok is okozhatnak meddőséget, hiszen az endometriózis következtében elzáródhatnak a petevezetékek, és az immunrendszer is megváltozhat, ami pedig az embrió beültetésének nehézségéhez vezethet. 
 
Vizelési problémák
Néhányan az endometriózissal küzdő nők közül azt tapasztalhatják, hogy gyakrabban kell vizelniük, még akkor is, ha már nincs is mit. Ez részben azért lehet, mert az endometrium szövetek irritálják a medence terültén lévő idegeket, másrészt mert gyulladás is lehet a hólyagban. Ha már a vizeletkiválasztó rendszer struktúráját is megbontják a burjánzó szövetek, akkor nehézséget okozhat a hólyag teljes kiürítése, a visszamaradó vizelet pedig kórokozóknak jelenthet táptalajt. Ugyanakkor fontos elkülöníteni az endometriózist a krónikus hólyagfájdalom szindrómától, ebben a nőgyógyászon kívül urológusra is szükség lehet.
 
Fejfájás, migrén
Ugyancsak a méhen kívül burjánzó endometrium szövetek okozta hormonális fluktuáció lehet a triggere a fejfájásnak, migrénnek az arra hajlamos nőknél.  Ráadásul az alapbetegséggel járó krónikus fájdalom érzékenyebbé is teheti az idegrendszert, ami így a fejfájást is gyakrabban produkálja. 
 
Mentális és érzelmi problémák
A krónikus fájdalommal és a kapcsolódó panaszokkal együtt élni nem könnyű, ennek talaján akár szorongásos zavarok is kialakulhatnak, mint a generalizált szorongás, a pánikbetegség, esetleg fóbiák. A testkép- és evészavarok oka pedig gyakran az lehet, hogy az endometriózis miatt a test percepció is megváltozhat, különösen, ha súlyingadozás, puffadás, műtéti hegek is nehezítik a helyzetet. Ez az állapot akár koncentrációs nehézségeket, szexuális diszfunkciót, hangulatzavarokat is eredményezhet.   

A kezelés legtöbbször összetett

Az endometriózis kezelése a betegség stádiumának, a vezető tüneteknek, elsődlegesen a fájdalomnak, valamint a páciens családtervezési szándékának függvénye, amelyet személyre szabottan kell megválasztani – mondja dr. Hernádi Balázs, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyásza, a nőgyógyászati műtétek specialistája. – Első körben a gyógyszeres kezeléssel érdemes próbálkozni, ám ha a betegség ráterjed a belekre, húgyhólyagra, esetleg a májra és rekeszizomra, elkerülhetetlen a sebészi eltávolítás. Mivel azonban a kiújulási arány, a panaszok állandósulása még így is 7-40 százalék közötti, végleges megoldást az érintett szervek részleges vagy teljes eltávolítása, akár a méhtest eltávolítása jelent, különösen, ha már nem tervez gyermeket a páciens. A legtöbb endometriózis miatt végzett műtét során az endometriózis által érintett szövetek kerülnek eltávolításra, hiszen a reproduktív életkorban levőket érinti. Általánosan is igaz, de az életmód szerepe, a táplálkozás és rendszeres testmozgás ebben a betegségben még inkább hangsúlyozandó. Az endometriózisban szenvedők ellátása komplex, az orvosi kezelés mellett nagyon fontosnak tartom a pszichés megerősítést is, akár pszichológussegítségével, akár a betegek önszerveződő közösségei által, hiszen a lelki állapot javulása a testi tüneteket is enyhítheti. Sajnos még ma is hosszú idő telhet el, amíg felismerésre kerül a kórkép, anélkül pedig a hatékony gyógyszeres vagy műtéti terápia sem kezdődhet el.