Mellkasi fájdalom és sport

Főoldal / A fájdalom / Mellkasi fájdalom és sport
Ha sportolás után mellkasi fájdalmat érez, fontos a kivizsgálás
Nyáron többeket vonz a sportolás lehetősége, azonban ez nem mindig zavartalan. Az edzés közben vagy után jelentkező mellkasi fájdalom például megakaszthatja a lendületet, és jó tudni, hogy nagy csak a megterhelés és az izomláz, hanem akár szív-érrendszeri okok is állhatnak a tünet mögött. Dr. Vaskó Péter, a Kardioközpont kardiológusa elmondja, melyek azok a jelek, amelyek miatt ajánlott orvoshoz fordulni.

Kézenfekvő okok a mellkasi fájdalom mögött

Minden sportolónál – de különösen a kezdőknél - előfordul, hogy edzés során vagy után szokatlan tüneteket tapasztalnak magukon, amelyek, ha nem egyértelmű a forrásuk (mint például izomhúzódás vagy izomláz, trauma), gyakran ijedtségre adhatnak okot. Ilyen lehet többek közt a szédülés, a szívtájékon érzett nyomás, a nehézlégzés, a gombócérzés a torokban, a mellkasi fájdalom vagy égő érzés. Ilyen esetben érdemes először végiggondolni az legegyszerűbb okokat, ami sport közben mellkasi panaszokat okozhat.
 
hirdetések
 
Nem kellő felkészültség, túl erős edzés
Aki kezdőként túl intenzíven és esetleg felkészületlenül vág bele az edzésbe, túl hirtelen emeli a terhelést, könnyen panaszos lehet. Érdemes átmenetileg visszavenni a tempót és a terhelést.
 
Edzés előtti étkezés, savas reflux
Ha az edzés előtt közvetlenül eszünk vagy nehezebb ételeket fogyasztunk, a terhelés során megnövekedett nyomás gyomorégést is okozhat, ami mellkasi fájdalomhoz is vezethet. Mindenesetre edzés előtt néhány órával már nem ajánlott nehéz éteket vagy túl sok ételt fogyasztani.
 
Izomgörcs
Csakúgy, mint a test bármely izma, a bordákat körülvevő izmok is begörcsölhetnek. Ez általában erős lokális fájdalom, amit a dehidráltság tovább fokozhat. Ezért tehát gondoskodni kell az edzés előtti, alatti, utáni vízpótlásról, a mellkasi izmok erősítéséről és a megfelelő légzési technikáról is.
 
40 év felett mindenképpen érdemes kardiológushoz fordulni
Előfordulhat, hogy a sport közben és után jelentkező mellkasi fájdalom oka a tüdőben keresendő, ez lehet például egy még nem diagnosztizált vagy nem megfelelően kezelt asztma. Mivel azonban más ok is okozhat ilyen tünetet, ha többször jelentkezik ilyen panasz, esetleg légzési nehézség is társul mellé, mindenképpen érdemes kivizsgáltatni.
 
Az esetek egy kisebb részében szívproblémák is okozhatnak edzés kapcsán jelentkező mellkasi fájdalmat. Fokozottan igaz ez a 40 évnél idősebb sportolókra, náluk már a koszorúér-betegség valószínűsége is nagyobb, jelentkezhetnek az ún. iszkémiás szívbetegség különféle formái, amelyek a mellkasi fájdalomtól a hirtelen szívhalálig sok állapotot, betegséget magukban foglalnak. Fontos megjegyezni, hogy például az örökletes szívbetegségekkel egészen fiatal korban is számolni lehet. A rizikófaktorral élőkre (például (magas vérnyomás, cukorbetegség, túlsúly stb.) pedig fokozottan kell odafigyelni. Magas vérnyomással élőknek különösen fontos a jól felépített, okos sportolás, az adott fizikai aktivitást pedig ajánlatos abbahagyni, ha a páciens pulzusa az egyénileg megállapított, ideális szint fölé szalad, ha szédül, légszomjat, mellkasi nyomást, extra szívütést tapasztal – hangsúlyozza dr. Vaskó Péter, a Kardioközpont kardiológusa. - Vagyis bizonyos jelek, problémák esetén mindenképpen fontos tisztázni, mi is húzódik meg pontosan a háttérben.

Milyen, sport kapcsán jelentkező tünetek esetén forduljunk kardiológushoz?

  • Mellkasi szorítás, mellkasi fájdalom.
  • Szédülés, pillanatnyi eszméletvesztés.
  • Erős szívdobogás érzés (akár terheléstől függetlenül). 
  • Csökkenő vagy stagnáló teljesítmény. 
  • Az elvárthoz képest lassabb fejlődés, hosszabb regenerációs idő.
  • Terhelésre jelentkező fulladás. 
  • Családban öröklődő szív-érrendszeri betegség.
 
Forrás: Kardioközpont