Tejfehérje intolerancia
Főoldal /
A fájdalom /
Tejfehérje intolerancia
Tejfehérje intolerancia esetén a laktózmentes fagylalt sem jó választás!
A nyári melegben szívesen fogyasztunk hűtött desszerteket, melyek közül is a legnépszerűbbek a fagylaltok. Ma már akkor is találhatunk megfelelő terméket, ha ételérzékenység vagy allergia miatt diétázunk. Ha azonban ennek ellenére is panaszaink vannak, akkor lehet, hogy nem a számunkra ajánlott mentes terméket fogyasztjuk. Dr. Németh Alíz gasztroenterológus, hepatológus, a Budai Allergiaközpont orvosa a tejfehérje intolerancia és a laktózérzékenység közötti különbségre hívta fel a figyelmet.
Laktózmentes fagylalt – nem mindenkinek jó
Aki tejallergiás vagy tejintoleranciában szenved, a laktózmentes termékektől is tünetei lesznek. A laktóz, vagyis tejcukor mentes fagylalt kizárólag a laktózérzékeny személyek számára jelent megoldást. Ha azonban az ilyen fagylalt elfogyasztása után puffadás, hasfájás, hasmenés jelentkezik, akkor valószínű, hogy nem a tejcukor, hanem a tejfehérje okozza a panaszokat.
A tejintolerancia tünetei
A tejfehérje okozhat allergiát, ez főként gyermekeket érint, gyermekkorban fordul elő gyakrabban. A tejfehérje intolerancia kevésbé ismert, pedig felnőttek körében az előfordulása 20-30%-ra tehető. A tejfehérje intolerancia tünetei órákkal a tejfehérje fogyasztása után lépnek fel, általában az elfogyasztott tejes ételek mennyiségétől függően okoz panaszt: puffadás, teltségérzet, hasi fájdalom, ekcéma, fejfájás, hangulatzavar, széklet változásai (hasmenés, székrekedés) jelentkezhet.
Így lehet kivizsgálni, mi okozza a panaszokat
Ha a tejtartalmú ételek fogyasztása után rendszeresen különböző tünetei jelentkeznek, akkor javasolt kivizsgáltatnia, hogy pontosan mi okozza. Dr. Németh Alíz elmondta, hogy tejallergia, laktózintolerancia és tejfehérje intolerancia esetén is más típusú vizsgálatra van szükség.
A laktózintolerancia kilégzéses teszttel vizsgálható. Ennek során adott mennyiségű tejcukrot kell elfogyasztani, majd megadott időközönként egy készülékbe a levegőt kifújni. Laktózintolerancia esetén a tejcukor lebontása közben hidrogén képződik, a készülék ezt méri a kilélegzett levegőből.
Tejallergia esetén a szervezetben IgE ellenanyag képződik a szervezetben, ezt vérből végzett allergiavizsgálattal lehet kimutatni. Tejfehérje intolerancia esetén IgG típusú ellenanyag termelődik a szervezetben. Mivel ez nem valódi allergia, ezért ezt nem az IgE típusú allergiateszt, hanem az IgG alapú multiplex ételintoleranciateszt képes kimutatni.
Szigorú vagy felesleges diéta?
A kivizsgálás eredménye alapján lehet meghatározni a szükséges diétát. Laktózintolerancia esetén laktózmentes termékek fogyaszthatók, illetve alkalmanként DAO-enzim (a laktózt lebontó) tartalmú tabletta vagy cseppek étkezés előtt bevéve segítenek megelőzni a kellemetlen tünetek kialakulását. Tejallergia esetén szigorú tejmentes diétára van szükség. További részletes, komponens alapú allergiavizsgálattal azt is meg lehet határozni, hogy teljesen mellőzni kell-e a tejtartalmú ételeket, vagy például süteményben fogyaszthatók.
Ha a vizsgálat eredménye alapján tejfehérje intolerancia áll fenn, akkor is tejmentes diétára van szükség, ám ez esetben egy hosszabb szigorú tejmentes diétát követően megpróbálkozhatunk a tejtermékek visszavezetésével.
Hosszútávon tehát nagyon lényeges ismerni, hogy pontosan mi okozza a tüneteinket, mi az, amit fogyaszthatunk. Így az is kiderülhet, hogy nagy odafigyelésre van szükség és szigorú étrendet kell követnünk, de ennek az ellenkezője is beigazolódhat, vagyis akár a plusz költséggel és kényelmetlenséggel járó, felesleges diétát is elkerülhetjük.
Forrás: Budai Allergiaközpont
A téma korábbi hírei