Fájdalomcsillapító lelki bajokra?

Főoldal / A lélek fájdalma / Fájdalomcsillapító lelki bajokra?
A paracetamol hatóanyaggal rendelkező fájdalomcsillapítókat leggyakrabban fejfájás esetén szedjük. Egy friss tanulmány szerint azonban lelki problémákon is segíthet.

A Kentucky-i Egyetem kutatói Natha DeWall vezetésével két tanulmányukban, 87 önkéntes bevonásával a fejfájásra javallott paracetamol egyéb hatásait vizsgálták, s arra a megállapításra jutottak, hogy a szer a negatív érzéseket, amelyeket társadalmi kirekesztettség vagy visszautasítás idézett, jelentősen csökkenti.

hirdetések

 

 Óvatosan a paracetamollal!

Az orvosok óvatosságra, körülte- kintésre intenek a mindennapos hatóanyag használatával kapcsolatban. Egy nemzetközi tanulmány szerint a paracetamol hozzájárulhat az asztma kialakulásához a gyermekek esetében.

A tudósok azzal magyarázzák az eddig bizonyítatlan „mellékhatást”, hogy a fejfájás és a társas kapcsolatokból eredő problémák során is ugyanazon agyi központunk aktivizálódik, s így a fájdalomcsillapító a fizikai és lelki fájdalmat egyszerre csökkenti.

 

Az egyik kísérlet során a 62 önkéntes naponta ezer milligramm paracetamolban részesült (két tabletta formájában), illetve ellenőrzésként placebo termékeket is kaptak a kutatóktól. Esténként írásban kellett rögzíteniük, milyen lelki állapotban érzik magukat.

 

A tudósok azt tapasztalták, hogy a fájdalomcsillapítót szedett résztvevők kevesebb esetben számoltak be pszichés problémáról, míg a hatóanyag nélküli szert fogyasztók esetében mindez nem érvényesült.

 

Egy másik megfigyelésben összesen 25 önkéntes kapott szerepet, illetve paracetamolt, vagy placebo készítményt. A tabletták lenyelése után egy olyan számítógépes játékkal játszottak, amely visszautasítottság érzését keltette bennük.

 

DeWall és pszichológus kollégái mindeközben árgus szemekkel figyelték a játékosok agyi aktivitását, s az mutatkozott meg, hogy azoknál, akik paracatamolt kaptak, jóval kisebb mértékben reagált agyuk a visszautasításra, míg a placebo tablettát fogyasztók esetében nagyobb agyi tevékenység jelentkezett.

 

A fájdalomcsillapító – minden jel szerint – képes lehet arra, hogy a lelki fájdalmat is csökkentse. A tudósok ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy a paracetamol – annak ellenére, hogy nem receptköteles – egyáltalán nem számít ártalmatlan szernek, mivel károsíthatja a májat. Hosszú távú szedését így mindenképpen orvosi konzultáció és elrendelés kell, hogy megelőzze.

WEBBeteg - K. J.