A leggyakoribb tévhitek a fogínybetegségről

Főoldal / A fájdalom / A leggyakoribb tévhitek a fogínybetegségről
A fogínybetegség egy gyakori egészségügyi probléma, mégis számos tévhit kering róla az interneten. Mivel az ember egészségéről van szó, az efféle téves információk komoly veszélyeket jelenthetnek a kevésbé tájékozott páciensekre. Az alábbiakban a fogínybetegséggel kapcsolatos legfontosabb tévhiteket szeretnénk tisztázni. (x)

Mi az a fogínybetegség?

A fogínybetegség a fogakat körülvevő és rögzítő szövetek elfertőződése, amelyet a szájban tenyésző baktériumok lerakódása (a lepedék) okoz. Ezeket a baktériumokat rendszeresen el kell távolítani a fogakról és a fogínyről, különben fogínybetegséget és egyéb problémákat okozhatnak.Fogínybetegség

1. Tévhit: A fogínybetegség ritka

A fogínybetegség (orvosi szaknyelven „gingivitis”) az egyik leggyakoribb egészségügyi probléma, ami az ember száját érintheti. A felnőttek csaknem felét érinti. Ha nem távolítják el rendszeresen és alaposan, a lepedék idővel megszilárdul és fogkövet képez fogíny és a fogak között.

2. Tévhit: Nincsenek lyukas fogaim, tehát nem lehet fogínybetegségem

Sajnos attól, hogy valakinek nincsenek lyukas fogai még nem biztos, hogy a fogínybetegség is elkerüli majd. A fogínybetegség általában fájdalommentes, ezért sokan észre sem veszik a problémát. A könnyedén vérző, gyakran piros vagy felduzzadt fogíny a fogínybetegség árulkodó jele, azonban a betegség ebben a szakaszban még könnyedén kezelhető és visszafordítható.

3. Tévhit: Ha fogínybeteg vagyok, ki fog hullani a fogam

Szerencsére nem kell azonnal a legrosszabbat feltételezni. Amennyiben a fogínybetegséget időben (tehát még enyhébb szakaszában) diagnosztizálják, kellő odafigyeléssel és egy alapos szájhigiéniai rutinnal megelőzhetők a további szövődmények, mint például a fogak kihullása. Fogorvosa segítségével könnyedén véget vethet a kezdeti stádiumú fogínybetegségnek.

4. Tévhit: A várandósság során normális, ha vérzik az ínyem

Valóban előfordulhat, hogy egyes nőknél a várandósság során úgynevezett „terhességi gingivitisz” alakul ki, ez azonban nem mindenkire jellemző. Amennyiben gyermeket vár, ügyeljen fokozottan fogmosáskor és fogselyem használatakor, hogy ne sértse fel fogínyét. Ha pedig rendszeresen fogínyvérzést tapasztal (függetlenül attól, hogy várandós-e), forduljon minél előbb fogorvosához.

5. Tévhit: A kellemetlen lehelet azt jelenti, hogy fogínygyulladásom van

A folytonos kellemetlen lehelet vagy a kellemetlen szájíz lehet ugyan a fogínygyulladás egyik tünete, azonban számos más, az ember száját érintő egészségügyi probléma is okozhatja. Fontos tehát kideríteni, hogy mi áll a tünetek mögött, amiben fogorvosa segíthet. Járjon el rendszeresen alapos vizsgálatokra fogorvosához, még akkor is, ha teljesen tünetmentes, hiszen számos probléma már az előtt észrevehető és orvosolható, hogy komolyabb gondokat okozna.

Ha Ön is keresi a megfelelő fogorvost fogínygyulladása kezeléséhez, esetleges más fogászati problémáira, akkor válassza a Lévai Dental Fogászatát Budapesten. Részletek és időpontkérés az alábbi linkre kattintva elérhető: fogínygyulladás kezelése!

6. Tévhit: Ha cukorbeteg vagyok, biztosan lesz fogínygyulladásom

A cukorbetegség egy krónikus egészségügyi probléma, amely a szervezet által termelt inzulin mennyiségét vagy működését befolyásolja. Ez káros elváltozásokat okoz a vércukorszintben, ami káros hatással lehet a szemekre, az idegekre, a vesére, a szívre és egyéb szervekre is. A cukorbetegség továbbá a fertőzésekkel szembeni védekezést is megnehezíti a test számára. Ebből következik, hogy a cukorbetegséggel élőknél gyakrabban alakulhat ki fogínybetegség, azonban a cukorbetegség nem jelenti azt, hogy biztosan kialakul majd a fogínygyulladás. Figyeljen fokozottan szája egészségére, és forduljon fogorvosához, ha bármilyen szájproblémát tapasztal.