Ha fáj a fogad, akkor ki kell húzni – Tényleg?

Főoldal / A fájdalom / Ha fáj a fogad, akkor ki kell húzni – Tényleg?
Nagyon sokan nem szeretnek fogorvoshoz járni, sőt, irtóznak tőle, és csak akkor látogatnak el egy-egy fogászati rendelőbe, ha már rettentően fáj a foguk, és eljutnak odáig, hogy könyörögve kérik az orvost, hogy ugyan távolítsa már el azt a borzasztó csontdarabot a szájukból. De vajon minden esetben igent kell erre mondania a fogorvosnak? Lássuk! (x)

Milyen esetekben fájhat a fogad?

Ha fáj a fogadA fogfájás elsődleges oka legtöbb esetben a baktériumok elszaporodása, és annak szövődményei. Ha szájhigiéniánk nem a legmegfelelőbb, akkor könnyen maradhatnak lepedékek a fog és az íny körül, ezek pedig okozhatnak akár fogszuvasodást, akár a fogíny gyulladását, sorvadását. Előrehaladott fogszuvasodás esetén fennálhat a probléma, miszerint külső hatások érik a fogideget, mely nyilalló éles fájdalomhoz vezethet, míg fogínysorvadás esetén a fognyaki rész válhat érzékennyé. Bármely probléma is áll fenn, mielőbb érdemes felkeresni egy fogorvost, hogy megakadályozzuk a probléma előrehaladását és egyéb lehetséges szövődményeket.

Mi történik a fogorvosnál?

Ha fogfájással fordulsz a fogorvosodhoz, ő nagy valószínűséggel nem egyből a foghúzást fogja majd javasolni, hiszen a cél a saját fogaid minél hosszabb távú megtartása. Ebből fakadóan a fogorvosod valószínűleg elsőként felméri majd a lehetőségeket, diagnózist készít, és ha a fogad megmenthető, a konzerválási kezelést fog majd javasolni. Ilyen konzerválási lehetőség lehet például a fogtömés vagy a gyökérkezelés. Bár megvan az esélye, hogy egy ilyen kezelés többe kerül majd, mint egy foghúzás, mégis kevesebb, mint egy fogimplantátum vagy idővel egy teljes műfogsor megcsináltatása, így mindenképp érdemes rajta elgondolkodnod, és az orvosodra bízni magad. Tájékozódj Te is a fogtömés árakról, és tegyél meg mindent saját fogaid megtartásának érdekében!

Mikor van szükség foghúzásra?

A fog eltávolítására akkor van szükség, ha az már nagymértékben károsodott és megmenthetetlen. Ilyen lehet például egy baleset következtében fellépő fogtörés, vagy az olyan előrehaladott fogszuvasodás, melynek következtében a fogkorona már nem lesz felépíthető. Abban azonban biztos lehetsz, hogy ez csak a legvégső esetben lehet megoldás, ugyanis másképp mind számodra, mind a jó fogorvosod számára megéri a szenvedést, hogy megtarthasd saját fogaid.

Miért és hogyan kell pótolni a fogat foghúzást követően?

Egy fog eltávolítása után érdemes mielőbb rászánnunk magunkat az adott fog pótlására, ugyanis ha hosszútávon foghiányban szenvedünk, akkor amellett, hogy mosolyunk esztétikája sérül, olyan funkcióbeli zavarok is létrejöhetnek, mint például a rágás, és ennek következtében az emésztés nehézsége, ráadásul mindemellett csontsorvadás is bekövetkezhet, mely megnehezíti a későbbiekben történő fogpótlást. Részleges foghiány esetén a legcélszerűbb fogpótlási módszer a fogimplantátum, melynek során egy ínyformázó csavarral alakítják ki a fog gyökerét, melyre majd az új műfog kerülhet a gyógyulást követően. A fogimplantátum fontos előnye, hogy „rendes” fogként funkcionál, és legtöbb esetben egyáltalán nem, vagy csak alig megkülönböztethető saját fogainktól, ugyanis teljes egészében személyre szabottan készül.