Izomfájdalom

Főoldal / Izom, ízület / Izomfájdalom
A reggeli izomfájdalom és ízületi merevség az MTCD tünete is lehet!

Alattomosan és kezdetben enyhe tünetekkel jelentkező, lassan kialakuló betegség, mely elsősorban a 20 év körüli vagy idősebb nőknél jelentkezik. A betegek körében kevert kötőszöveti betegség néven is ismert MTCD autoimmun betegségről dr. Kádár János immunológus, az Immunközpont főorvosa adott bővebb felvilágosítást.

 

Rejtélyes autoimmun betegség

 

A többi autoimmun betegséghez hasonlóan az MTCD pontos kiváltó okai sem ismertek. A rövidítés jelentése: kevert kötőszöveti betegség. Az MTCD valójában a kötőszövet mellett az izmokat, ízületeket és belső szerveket, sejtek közötti szöveteket is érinti.

 

hirdetések

 

Milyen tüneteket okoz?

 

• Reggeli órákban jelentkező izomfájdalom és ízületi merevség.
• Hőemelkedés.
• Bőrfeszülés.
• Az ujjak kolbász-szerű duzzanata.
• A Raynaud- szindrómánál is tapasztalható tünetek is jelentkeznek: hidegben az ujjak rövid időre elfehérednek, elkékülnek.
• A betegség minden szervben érinti a kötőszöveteket, ezért egyéb, főként a tüdőt, veséket és a szívet érintő elváltozások is jelentkezhetnek.

 

Szövődmények a tüdőben, szívben és vesékben

 

Az autoimmun betegség során a szervezet saját sejtjeit pusztítja el. Az MTCD esetében a kötőszöveti sejtek károsodása miatt a tüdőben romlik az oxigéncsere, a tüdőben megnövekedett ellenállás miatt pedig a szívnek még intenzívebben kell dolgoznia. Emiatt légzési elégtelenség és szívelégtelenség, infarktus is kialakulhat. A vesék kiválasztó funkciója is károsodhat, aminek vesebetegség és magas vérnyomás lehet a következménye.

 

Hogyan kezelhető?

 

Az MTCD nem gyógyítható, de az immunrendszer működését gátló, ún. immunszuppresszív gyógyszerek és gyulladáscsökkentő szteroid készítmények szedésével az állapotromlás lelassítható. Kutatások folynak a biológiai terápiák, a csontvelő transzplantáció és esetleges genetikai intervenciók  hatását vizsgálva, így a jövőben talán egyéb eszközök is lehetőségre állnak majd a betegek kezelésében.

(Immunközpont)