A szem mögötti fájdalom

Főoldal / Szem / A szem mögötti fájdalom
A szem mögötti fájdalom egyik leggyakoribb oka a fejfájás.

A fejfájásnak számos fajtája van, amelyek közül mindegyiknek lehet tünete a szem mögötti fájdalom.

 

Migrén

 

Ez a fajta fejfájás gyakran okoz szemkörnyéki fájdalmat és hőemelkedést is. A fájdalom elképzelhető, hogy továbbterjed a fej hátsó részére is. A migrén kezdetét jelezheti vizuális jel is (ún. halo jelenség), például homályos látás vagy villogásérzés.

 

Emellett lehetséges hányinger, orrfolyás vagy orrdugulás is. Jelentkezhet érzékenység is, szagra, fényre, hangokra. A migrénes fejfájás néhány órától néhány napig tart.

 

Ha hajlamos migrénes fejfájásra jobb, ha az alábbi kiváltó tényezőket kerüli:

 • alvás hiány
 • időjárás változás
 • stressz
 • fények
 • hangok
 • szagok
 • alkohol, csokoládé
 • étkezés kihagyása

 

hirdetések

 

Ha egy migrén kezdetén fájdalom csillapítót (ibuprofen, acetaminofen, naproxen) vesz be, elmúlhat a fájdalom. A koffein és jégkockák is segíthetnek.

 

Néha csak vényköteles gyógyszerek enyhítik a fájdalmat. Ezek közös összetevője a triptan, ami a bevételt követő 2 órában már kifejti hatását. Azok az emberek, akiknek napokig tartó fejfájásuk van, minden nap annyi fájdalomcsillapítót vesznek be amennyit csak lehet.

 

Tenziós fefájás

 

Ez a fejfájás leggyakoribb fajtája. Erős fájdalmat okoz a halánték és homlok környékén. A szem mögött, a nyakban és a vállakban is jelentkezhet fájdalom. 20 perctől akár több óráig is eltarthat.

 

A fájdalomcsillapító gyakran enyhülést hozhat, de egy meleg zuhany vagy egy kis pihenés is enyhítheti a tüneteket.

 

Ha tenziós fejfájásai szoktak lenni, érdemes csökkenteni a stresszt valamilyen relaxációs technikát alkalmazhat, esetleg jógázhat. Próbáljon nem kihagyni étkezést és ne fárassza le magát túlságosan.

 

Cluster fejfájás

 

Ez a fajta fejfájás extrém fájdalmat okoz a szem körül és a mögött is.  Ez nem túl gyakori és legtöbbször férfiaknál fordul elő. Az alkoholfogyasztás és dohányzás is előidézheti. A fájdalom miatt lehetnek vörösek és szárazak a szemek. A „fájdalomrohamok” 30-60 percig is tarthatnak, ami annyira erős is lehet, hogy képtelen az ember állni amíg ezek a rohamok zajlanak, melyek napokig, hetekig is eltarthatnak.

 

A tiszta oxigén belélegzése segíthet.
Az injekciózott triptan gyógyszerek és a lidokain orrcseppek szintén segíthetnek. Néhány ember a roham kezdete előre szed gyógyszert, például a verapamilt.

 

Szinuszitisz (orrmelléküreg gyulladás)

 

A szinuszitisz fejfájást okozhat a szem, orr, homlok, arc és felső fogak körül. Ezeken a területen lehet aktuálisan a fertőzés forrása. Gyakran láz és orrfolyás is kíséri. A fájdalom általában rosszabbodik a nap folyamán. A fejfájást a fertőzés megszűntetésével lehet orvosolni. Antibiotikum vagy dekongesztánsok szedése ajánlott. A migrént és cluster fejfájást gyakran tévesen ilyen jellegű fejfájásként félrediagnosztizálják.

 

A szem megerőltetése

 

Amikor a szemünket nagyon megerőltetjük szintén jelentkezhet szem mögötti fájdalom. Például hosszú vezetés vagy számítógépes munka is elég lehet, hogy szem mögötti fájdalmat váltson ki.

 

Egyéb tünetek:

 • szúró, viszkető vörös szem
 • könnyezés
 • látászavar
 • fájó hát vagy váll

 

Ez nem egy súlyos dolog, kis pihenéssel a tünetek el is múlnak.


Forrás: www.webmd.com
Lektorálta: Dr. Cserháti Zoltán, szemész rezidens