Hogyan hat a meleg idő a fájdalomra?

Főoldal / A fájdalom / Hogyan hat a meleg idő a fájdalomra?
A nyári meleg, a páratartalom az egészséges emberek számára is sokszor kihívást jelent, a krónikus fájdalommal élők mindennapjait pedig még inkább megnehezítheti.

Krónikus fájdalom és a meleg

A krónikus fájdalomtól szenvedő betegeket a meleg és a páratartalom azért viseli meg jobban, mert a legtöbb ilyen jellegű fájdalommal járó állapot megnehezíti a szervezet szabályozását szélsőséges időjárási körülmények között. Túlzott meleg hatására például változik az ízületeket védő folyadék szintje, ami gyulladást és fájdalmat okozhat.

hirdetések

Bár a krónikus fájdalom és időjárás közötti kapcsolattal foglalkozó tudományos kutatások korlátozottak, maga a fájdalom nagyon is valóságos. Egy nemrégiben készült tanulmány, mely a rheumatoid arthritisben szenvedő betegek és az időjárás kapcsolatát vizsgálta arra a következtetésre jutott, hogy bár az időjárás különbözőképp érinti a különböző embereket, az általuk tapasztalt fájdalom egyértelműen valós.

Több betegséget is befolyásolhat

Nem csak az ízületi gyulladásban szenvedő betegeket érinti az időjárás változása: a magas hőmérséklet és páratartalom plusz stresszt jelent a szervezet számára, ami súlyosbíthatja az asztmás és fibromialgiás betegek, valamint a szklerózis multiplexben és krónikus fáradtságban szenvedők fájdalmát.

Növelheti a betegek szervezetében a gyulladást

A meleg időjárás emellett a fájdalom kezelését is befolyásolja. A meleg és a páratartalom növelhetik a betegek szervezetében a gyulladást, ami azt eredményezheti, hogy a gyulladáscsökkentő készítmények alkalmazása kevésbé lesz hatékony. Ennek következtében előfordulhat, hogy a gyógyszerek dózisát módosítani kell, vagy esetleg más gyógyszerek is szükségesek a fájdalom csillapítására.

 

ÉRDEKELHETI! 7 alattomos nyári fájdalom

Fájdalomcsillapítás: Tippek meleg időre

Függetlenül attól, milyen problémákat okoz az Ön krónikus fájdalmában a meleg időjárás, az alábbi stratégiák segítenek enyhíteni a kellemetlenségeit:

 

  • Ne menjen a szabadba, vagy korlátozott ideig! – Talán a legegyszerűbb módja az időjárás okozta fájdalom elkerülésének, ha kerüli a szabadban való tartózkodást, vagy ha az elkerülhetetlen, igyekszik minél rövidebb időre korlátozni azt. Amennyiben mégis kint kell lennie a szabadban, tartson gyakori szüneteket, rendszeresen menjen be egy-egy légkondicionált épületbe, hogy lehűljön!
  • Hűtse a levegőt! – Tartsa otthona levegőjét minél szárazabban és mértéktartóan hűvösen! Használjon légkondicionálót, ventilátort, valamint ha szükséges, párátlanítót!
  • Figyeljen arra, mit eszik és iszik! – Figyeljen arra, hogy megfelelően hidratált legyen, fogyasszon sok vizet, cukor-és alkoholmentes folyadékot, és étkezzen egészségesen! Mindez segít abban, hogy a krónikus fájdalmat ellenőrzése alatt tartsa.
  • Öltözködjön az időjárásnak megfelelően! – Viseljen fehér és világos színeket, valamint könnyű szövésű, laza, természetes anyagból (például len, selyem, pamut) készült ruhaneműket.
  • Próbálkozzon hűsítő termékekkel! - A menta természetes módon hűsít, frissít. Használjon mentás szappant, testápolót!
  • A nyári meleg mindenki számára kellemetlen és fizikailag is megterhelő lehet. Ha krónikus fájdalomtól szenved, még fontosabb, hogy megfelelő lépéseket tegyen a környezete hűtésére – csak így kerülheti el, hogy állapota romoljon!

 

(Cs.K., Forrás: livestrong.com, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia, belgyógyász, hematológus)