Hogyan csillapítható a petefészek eredetű fájdalom?

Főoldal / A fájdalom / Hogyan csillapítható a petefészek eredetű fájdalom?
A petefészek-fájdalom gyakori állapot a nőknél, sőt, sokuknál rendszeresen jelentkezik a menstruációs ciklus részeként. Mikor az ovuláció során a petesejt kiszabadul a petefészekből, az szúró, úgynevezett középidős fájdalmat okozhat a petefészekben.

Egyes esetekben a petefészek-fájdalom petefészek cisztára utalhat, mely azonban sokkal intenzívebb, mint a középidős fájdalom. A legtöbb petefészek ciszta magától elmúlik, ám előfordulhat, hogy mégsem. A nőgyógyász segíthet meghatározni az okát, illetve, hogy milyen lépéseket kell tennie.

hirdetések

1. lépés

Menjen el nőgyógyászához, aki javasolja a kismedencei szervek, beleértve a petefészkek ultrahangos vizsgálatát! Az ultrahang segítségével a nőgyógyász megállapíthatja, hogy van-e petefészek cisztája, illetve az milyen típusú.

2. lépés

Várjon 1-2 hónapig, hogy a fájdalom elmúljon, ha az ultrahangos vizsgálat szerint funkcionális petefészek cisztája van, mely a normális peteérési folyamat egy mellékterméke. Az ilyen típusú ciszták nem veszélyesek, és általában maguktól ciklusfüggően elmúlnak. A legtöbb funkcionális ciszta a menstruációs ciklus során felszívódik. Ha a nőgyógyász is ezt a megközelítést javasolja, valószínűleg egy kontroll ultrahang időpontot rendelhet el egy későbbi időpontra, hogy ellenőrizze, tényleg felszívódott-e a ciszta.

3. lépés

A petefészek ciszta vagy a teljes petefészek műtéti úton történő eltávolítása csak súlyos esetben szükséges. Ezt akkor ajánlhatják, ha a ciszta nem kapcsolódik az ovulációhoz, így magától nem múlik el, vagy ha több menstruációs cikluson át is fennáll, vagy ha nyomást gyakorol a petefészekre és elvágja a vérellátást.

4. lépés

Szedjen fogamzásgátló tablettát, ha visszatérő petefészek fájdalomtól szenved. A fogamzásgátló tabletta elnyomja az ovulációt, korlátozva a petefészek tevékenységét, mely a leggyakoribb oka a petefészek fájdalomnak.

5. lépés

Használjon vény nélkül kapható fájdalomcsillapítót, mint például ibuprofent vagy paracetamolt, esetleg vényköteles fájdalomcsillapítót a petefészek fájdalom kezelésére!


(Cs.K., Forrás: livestrong.com, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia)