Hatásos-e a magnézium idegfájdalom esetén?

Főoldal / A fájdalom / Hatásos-e a magnézium idegfájdalom esetén?
Az idegfájdalom kezelése kihívást jelenthet, mivel a jelenlegi gyógyszeres kezelések gyakran csak részleges enyhülést nyújtanak az idegi fájdalommal járó állapotokban. Emiatt sokszor a kombinációs terápia ajánlott, melyben a magnézium egyre gyakrabban használt, mint potenciális kezelési módszer a fájdalom enyhítésére. Noha a kutatások még a korai szakaszban tartanak, a magnézium olcsó és könnyen hozzáférhető étrend-kiegészítő, ezért beszéljen orvosával, ha gondolkodik a magnézium használatán.

A kutatók számára még nem teljesen egyértelmű, hogyan segít a magnézium az idegi eredetű fájdalmakon, ám úgy tűnik, hogy a magnéziumnak a gyulladást potenciálisan befolyásoló képességével van összefüggésben. Állatoknál végzett kísérleti bizonyítékok alapján azt találták, hogy a magnézium a gyulladásos folyamatokra adott válaszreakciókat szabályozza.

hirdetések

Mikor a sejtek magnéziumszintje nő, a gyulladásos folyamatok, mint a gyulladáskeltő fehérjék kibocsátása, csökken. A magnézium emellett valószínűleg megelőzi a fájdalom szabályozásáért felelős idegsejtekben található receptorok aktiválását. Bár további vizsgálatokra van szükség, ezek az eredmények – melyek egy tanulmányban jelentek meg az Archives of Biochemistry and Biophysics című szaklap 2007-es februári számában - arra utalnak, hogy a magnézium szerepet játszik a fájdalom szabályozásában.

Kombinált kezelés fibromyalgia esetén

A fibromyalgia jellemzője, hogy a hiperaktív idegek olyan jeleket küldenek az agyba, melyek széles körű érzékenységet és fájdalmat okoznak. A magnéziumnak a fibromyalgia kezelését szolgáló gyógyszerekkel együtt történő alkalmazása előnyös lehet, állítja egy, a Rheumatology International című szaklapban megjelent 2013-as tanulmány.

 

A kutatók azt tapasztalták, hogy a fibromyalgiás betegek magnézium szintje alacsonyabb volt, mint a kontrollcsoportban résztvevőké, ami a fibromyalgia egyik jellemző tényezője lehet. Emellett úgy találták, hogy a magnézium és amitripilin – a fibromyalgia kezelésére használt gyógyszer – kombinációja hatékonyan enyhíti a fibromyalgia tüneteit.

Ülőideg/isiász fájdalom kezelése

Az ülőideg a derékban kezdődik, és a talpig fut le a lábban. Az ülőideg fájdalom, vagy más néven isiász  gyakori panasz, és akkor jelentkezik, ha az ideg sérült vagy irritált. Állatkísérletek adatai arra utalnak, hogy a magnézium étrend-kiegészítőként történő használata előnyös a tünetek enyhítésére. A magnézium elfojtja a fájdalom jelekben résztvevő gyulladásos proteineket, és elősegíti az ülőideg regenerációját.

Lehetséges mellékhatások

A hasmenés gyakori mellékhatása a magnézium terápiának. Ennek elkerülése érdekében keresse a lassú lebomlású változatokat! Noha ez általában drágább, nem egyszerre, hanem fokozatosan fejti ki hatását a szervezetben, ami csökkenti a mellékhatások kockázatát.

 

Egyéb gasztrointesztinális mellékhatások közé tartozik a hányinger és a hasi diszkomfort. Beszéljen orvosával, ha egyéb kellemetlen mellékhatásokat tapasztal magnézium rendszeres szedése esetén!

 

(Cs.K., Forrás: livestrong.com, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia)