8 tünet, ami trombózisra utalhat

Főoldal / A fájdalom / 8 tünet, ami trombózisra utalhat
Egy egészséges szervezetben a véralvadás fontos folyamat, mely véd a veszélyes vérzésektől, azonban ha a vérrög rossz helyen alakul ki, életveszélyes következményeket okozhat. Trombózis esetén a vérrög leggyakrabban a vénákban alakul ki. Cikkünkből megtudhatja, hogyan lehet a trombózist felismerni, és annak súlyos szövődményeit megelőzni.

Az alábbi 8 jel utalhat trombózisra:

1. Lábszárduzzanat

A trombózis azonnali kezelést igényel, mert a vérrög a vénás rendszeren keresztül a tüdövénába kerülhet, életveszélyes tüdőembóliát okozva. A trombózis egyik tipikus tünete az érintett lábszár gyakran fájdalmas duzzanata. Ha a véráramlás akadályozott, a felületi vénák is láthatóvá válnak a lábszáron. Ebben az esetben a vér részben a felületes erekben áramlik, mivel a mélyebb vénák elzáródnak.

2. Nehézláb érzet a combokban és a lábszárban

A vénás trombózisban szenvedők közül sokan először a lábszárban tapasztalt szokatlan nehézség érzetről panaszkodnak.

hirdetések

3. Meleg, feszes, elszíneződött bőr

A trombózis tipikus tünete lehet a meleg, feszes bőr. Az érintett területen gyakran fordul elő kékes vagy vöröses elszíneződés. Attól függően, melyik terület érintett, ezek a tünetek kevésbé kifejezettek lehetnek, de előfordulhat, hogy nem is jelentkeznek.

4. Izomlázhoz hasonló húzó fájdalom

A vádliban jelentkező, szokatlan húzó fájdalom szintén a trombózis jele lehet. Amennyiben az egyik lábában látszólag ok nélkül jelentkező, izomlázhoz hasonló fájdalmat érez, amely ezen oldal ellenoldalihoz képesti láb duzzanatával jár, azonnal forduljon orvoshoz! Ez különösen érvényes abban az esetben, ha a tünetek állva vagy ülve is rosszabbodnak.

5. Kitüremkedő vagy megkeményedett véna

A trombózis nem mindig a mélyvénában jelentkezik. A felületes vénás trombózis a legtöbb esetben a felületes kitágult vénákban, a visszerekben alakul ki. Azoknak, akik visszerektől szenvednek, különösen oda kell figyelniük az erősen megkeményedő, duzzadó erekre, valamint a trombózis egyéb, általános tüneteire.


A visszértágulat miatt bekövetkező felületes trombózis gyakran nagyon komoly komplikációkkal jár. Ha a felületes vénás trombózis egy korábban egészséges vénában jelentkezik, az más, súlyos betegség jele is lehet.

6. Nyomásra jelentkező talpfájdalom

A trombózisban szenvedők gyakran panaszkodnak fájdalomra és nyomásérzetre a lábban. Attól függően, hogy a rög hol jelentkezik, nyomásra, vagy a lábfej has felé hajlítása során nyilaló  fájdalom jelentkezhet. Általában a legtöbb panasz az alatt a terület alatt jelentkezik, ahol a vérrög kialakult.

7. Mellkasi fájdalom, nehézlégzés, köhögés, vérköpés

Ha a vérrög egyszer bejutott a tüdőérbe, a beteget az életveszélyes tüdőembólia fenyegeti. Ilyenkor a vérrög darabjai elzárják a tüdőt behálózó ereket, mely akut szívelégtelenséghez vezethet. A kezeletlen trombózis miatt gyakran lép fel tüdőembólia, mely tünetei közé tartozik a légszomj, zihálás, köhögés, vérköpés és mellkasi, vagy hátfájdalom is.

8. Szapora szívverés

A szapora szívverés a trombózishoz kapcsolódó tüdőembólia egyik tünete is lehet. A szapora szívverést, erős szívdobogást és a szokatlan mellkasi fájdalmat sürgősen ki kell vizsgáltatni, függetlenül attól, mi lehet a kiváltó ok.

Következtetés

A kezeletlen trombózis súlyos következményekkel járhat, és akár halálos is lehet. Az, hogy mely tünetek jelentkeznek, az egyénenként változhat. A betegségben szenvedők a súlyos szövődmények elkerülése érdekében a trombózis legapróbb tüneteinek jelentkezésekor azonnali forduljanak orvoshoz!

 

Trombózis gyanúja esetén javasolt a mozgás, sétálás kerülése, a trombózis gyanús beteg mentővel állapotától függően ülve, vagy fekve szállítandó, nem lábon, sétálva!


(Cs.K., Forrás: experto.de, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia)