5 tény, amit a gastritisről tudni kell

Főoldal / Has, gyomor / 5 tény, amit a gastritisről tudni kell
A gyomorfájdalom, puffadás, hányinger és egyéb hasi panaszok hátterében gyakran a gastritis, más néven gyomornyálkahártya gyulladás áll. A betegség jelentkezhet akut vagy krónikus formában is, és különböző kiváltó okai lehetnek.

Mi a gastritis?

A gastritis (gyomorhurut) kifejezés a görög „Gaster” (gyomor) szóból és az „itis” utótagból származik, mely gyulladásos betegségre utal, azaz a gastritis szó a gyomor gyulladásos megbetegedését, pontosabban a gyomor nyálkahártyájának gyulladását jelenti.

 

Ez a nyálkahártya védi a gyomrot, hiszen ebben az emésztőszervben a táplálék lebontását szolgáló agresszív gyomornedvek, emésztő enzimek és gyomorsavak találhatók. Amennyiben a gyomor túl sok gyomorsavat termel, vagy ha a nyálkahártya meggyengül, ez utóbbi azonnal irritálttá válik. Abban az esetben, ha az irritáció hosszabb ideig fennáll, a gyomor nyálkahártyája begyulladhat, gyomorhurutot okozva.

hirdetések

1. Stressz és gyógyszer is válthat ki akut gyomorhurutot

Egy hirtelen jelentkező gyomornyálkahártya gyulladás esetén sokan elsőként a tünetek kiváltó okaként ételmérgezésre vagy baktérium/vírusfertőzésre gondolnak. Kevésbé ismert, hogy a súlyos stressz és az egészségtelen életmód, a túlzott kávéfogyasztás, alkohol, dohányzás és túl fűszeres ételek fogyasztása is gyakori kiváltó okai az akut gyomorhurutnak.

 

A fizikális és mentális stressz is gyengíti az immunrendszert. Ez vonatkozik a gyomor nyálkahártyájára is, azáltal, hogy csökken a nyálkatermelődés. Ehhez társul még a stressz során jellemző kapkodva történő étkezés, mikor a falatokat nem rágják meg kellően, túl meleg és/vagy túl savas ételeket fogyasztanak, melyek következtében a gyomor nyálkahártyája annyira sérül, hogy gyulladás jelentkezik.

 

A gyomorhurutot kiváltó stressz tényező lehet súlyos sérülés (pl. égés) vagy betegség is, mint például szívroham vagy keringési sokk is. Mint fertőzések és mérgezések során, az akut gastritis eme formái a kiváltó betegség kezelését követően általában teljesen meggyógyulnak.

 

A stressz mellett bizonyos gyógyszerek is károsíthatják a gyomor nyálkahártyáját, és okozhatnak gyomorhurutot. Ezek közé tartoznak például az acetilszalicilsav (aszpirin), az ibuprofen és diclofenac tartalmú készítmények. Ugyancsak károsíthatják a gyomor nyálkahártyáját a kortizon és a rákterápia során alkalmazott egyes gyógyszerek (citosztatikumok).

2. A gyomorhurut fő kiváltó okai a baktériumok

A stressz és a legyengült immunrendszer szabad teret engednek a Helicobacter pylori nevű baktériumoknak, melyek a gastritis és nyombélfekély fő kiváltó okai. A baktériumok körülbelül a felnőtt lakosság negyede hordozza magában, de gyakran erre évtizedekig nem derül fény, mert nem okoznak semmilyen specifikus tünetet. Ám ha a gyomor nyálkahártyája a fentiekben említett okok miatt sérül, gastritist okozhatnak.

3. Három típusú krónikus gyomorhurut létezik

Mint említettük, az akut gyomorhurut a kiváltó ok kezelését követően 1-2 héten belül magától gyógyul. Vannak azonban olyan esetek, mikor az akut gyomorhurut krónikussá válik, vagy anélkül jelentkezik, hogy előtte az akut állapot létrejött volna. Az orvosok általában 3 típusát különböztetik meg a krónikus gastritisnek:

  • „A” típusú gastritis: Ebben az esetben egy autoimmun betegség van a háttérben. Ez azt jelenti, hogy a szervezet immunrendszere a gyomor nyálkahártyája elleni támadásra utasítja a sejteket, bizonyos antitestek pedig károsítják, hosszabb távon akár el is pusztítják a nyálkahártyát.
  • „B” típusú gastritis: A gyomorhurutos krónikus megbetegedések mintegy 85%-ában erről a típusról van szó, kiváltó oka pedig a Helicobacter plyori baktérium kolonizációja a gyomor nyálkahártyáján. A gyomorhurut eme formája főleg a gyomor hátsó részén, az úgynevezett antrumon fordul elő, azon a ponton, ahol a gyomrot az alsó záró izomgyűrű (plyorus) választja el a nyombéltől.
  • „C” típusú gastritis: Kiváltó oka általában a veszélyes és/vagy betegséget okozó (mérgező) anyagok, mint például nikotin, alkohol vagy nagy mennyiségű gyógyszer hónapokig, évekig tartó alkalmazása.

4. A krónikus gyomorhurut hosszú ideig nem okoz panaszokat

Míg az akut gyomorhurut gyomorfájdalommal, étvágytalansággal, hányingerrel, puffadással jár, a krónikus progresszió kevésbé feltűnő. Sok betegnek nincsenek tünetei, míg mások időnként enyhe húzódást, puffadást vagy nyomásérzést tapasztalnak a gyomorban.

5. A krónikus gastritis gyomorfekélyt vagy rákot okozhat

A kezeletlen, krónikus gyomorhurut kedvez a gyomor-vagy nyombélfekély kialakulásának, a „B” típusú gastritisben szenvedők esetén pedig magasabb a gyomorrákra való hajlam.
Mivel a krónikus gyomorhurut sokáig viszonylag tünetmentes, a gyomornyálkahártya károsodás alattomosan alakul ki. A tünetek, mint a szúró, égető fájdalom csak akkor jelentkeznek, mikor a gyomor nyálkahártyája már súlyosan károsodott. Ilyenkor a tartós irritáció miatt a gyomorfal vérzése is lehetséges.

Következtetés

A gastritist néha nehéz felismerni, különösen krónikus formájában nem jellegzetesek a gyomorhurutot egyértelműen jelző tünetek. Amennyiben gastritisre gyanakszik, mielőbb keresse fel orvosát, hogy mielőbb felvehessék a betegséggel a harcot!

 

(Cs.K., Forrás: experto.de, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia)