Hátfájás a munkahelyen – Hogyan előzze meg a fájdalom és a sérülés kialakulását?

Főoldal / Hát, derék / Hátfájás a munkahelyen – Hogyan előzze meg a fájdalom és a sérülés kialakulását?
A nehéz tárgyak emelése, az ismétlődő mozgások és az egész napos asztal mellett ülés is megterheli a hátat. Hogyan előzhető meg a fájdalom és a sérülés kialakulása?

Mindegy, hogy tompa és sajgó, vagy éles és szúró, a hátfájás nehézzé teszi, hogy a munkára koncentráljunk. Sajnos sok munkakör (pl. ápolási, építési vagy üzemi munka) jelentős terheket ró a hátra. Még a rutin irodai munka is okozhatja, vagy súlyosbíthatja fájdalmainkat.

hirdetések

Mi okozhatja a munkahelyi hátfájást?

Számos tényező járulhat hozzá a kialakulásához. Ezek közül a leggyakoribbak a következők:

  • Erőkifejtés: Ha túl sokat, vagy túl nehéz tárgyakat kell emelnie, az megterheli a hátat és sérülést okozhat.
  • Ismétlés: Bizonyos mozgások ismétlődése izomfáradtsághoz vagy sérüléshez vezethet.
  • Testtartás: A görnyedt testartás eltúlozza a hát természetes görbületét, ami izomfáradtsághoz és sérüléshez vezethet.
  • Betegségek, életmódbeli tényezők: Bizonyos betgségek, vagy életmódbeli tényezők, mint például az elhízás, az alvási pozíció, a rossz fizikai állapot, a dohányzás vagy a stressz mind hozzájárulnak a hátfájáshoz.

Hogyan előzhető meg a munkahelyi hátfájás?

Tegyen lépéseket a munkahelyi hátfájás és sérülések megelőzése érdekében!

  • Illessze a rendszeres testmozgást a napi rutinjába! – Az egészséges testsúly csökkenti a hát terhelését. A legtöbb egészséges ember számára legalább heti 150 perc mérsékelt aerob tevékenység vagy heti 75 perc erőteljes aerob mozgás ajánlott – lehetőleg egységesen elosztva a hét folyamán. Emellett javasolt legalább heti két alkalommal erősítő edzés végzése is. Keverje az aerob testmozgást (pl. úszás, gyaloglás, futás) az olyan testgyakorlatokkal, melyek erősítik a hát- és hasizmokat.
  • Figyeljen a helyes testtartásra! – Ha áll, a testsúlyát egyenletesen oszlassa el a lábain, ne nehézkedjen az egyik vagy a másik lábára. Hogy elősegítse ülés alatt is a megfelelő testtartást, válasszon olyan széket, melyen ülve a talpai a földön, a térde pedig a csípő magasságában helyezkedhet el. Ha szükséges, tegye a lábát egy zsámolyra! Amennyiben a szék háttámlája nem támogatja megfelelően a derék görbületét, helyezzen egy hengerré csavart törölközőt vagy kispárnát a derekához Vegye ki a hátsó zsebéből a pénztárcáját, telefonját, mikor ül, így megakadályozza, hogy ezek nyomják a fenekét vagy a hát alsó részét.
  • Emeljen helyesen! – Amikor nehéz tárgyat kell emelnie vagy cipelnie, emeljen térdből, és feszítse meg a törzsizmokat. Tartsa a tárgyat közel a testéhez, miközben odafigyel arra, hogy megtartsa a hát természetes görbületét. Ha a tárgy túl nehéz ahhoz, hogy egyedül biztonságban felemelhesse, kérjen segítséget.
  • Módosítsa az ismétlődő feladatokat! – Ha csak lehetséges, használjon emelőeszközöket a nehéz tárgyak emeléséhez. Próbálja meg felváltva végezni a fizikailag megterhelő és kevésbé megterhelő feladatokat. Amennyiben íróasztalnál dolgozik, figyeljen oda arra, hogy a monitor, billentyűzet, egér megfelelően legyenek elhelyezve. Ha a nap nagy részében telefonálnia kell, használjon fejhallgatót. Kerülje a háta felesleges hajlítását, csavarását, valamint korlátozza azt az időt, amit nehéz táska cipelésével tölt. Amennyiben ez nem lehetséges, fontolja meg a gurulós táska használatát.
  • Hallgasson a testére! – Ha hosszabb ideig kell ülnie, mozgassa át időnként a tagjait: álljon fel, nyújtózkodjon, ha fáradtnak érzi magát.

A hátfájás megkeserítheti a munkaidőt és a szabadidőt is. Fordítson időt arra, hogy alaposan átvizsgálja a munkaterületét, és megfigyeli, hogy mi válthatja ki vagy súlyosbíthatja a hátfájását. Még az egyszerű, apró lépések is sokat segíthetnek abban, hogy kevésbé fájjon a háta a munkahelyén.

 

(Cs.K., Forrás: mayoclinic.org)