Az 5 legfájdalmasabb mindennapi sérülés

Főoldal / A fájdalom / Az 5 legfájdalmasabb mindennapi sérülés
Azt mondják, a fájdalom relatív, de bárki, aki már vágta el papírral az ujját vagy rúgott ajtóba, tudja, hogy az apró sérülések megmagyarázhatatlan módon sokszor óriási fájdalmat okoznak. Megkérdeztük szakértőnket, miért okoznak ezek a hétköznapi sérülések olyan extrém fájdalmat, és mit tehetünk, hogy mielőbb elmúljon a gyötrelem.

1.       Nyelvharapás

Mindenki tudja, milyen fájdalmas, mikor annyira ráharapunk a nyelvünkre, hogy a fogunk áttöri az izom felszínét.

Miért fáj annyira? – A test legerősebb izmai közül három a szájban található. Ide tartozik a rágóizom, a halántéki- és mediális pterygoid izom. Kutatások szerint ezek az izmok majd fél kilós erővel zárják a metszőfogakat, és akár 90 kg-os erővel az őrlőfogakat. Míg a legtöbb harapás kevésbé traumatikus, az érzékeny szövetekbe, idegvégződésekbe, vénákba való harapás kegyetlenül fájdalmas.

Mit tegyen? – Állítsa el a vérzést nyomás alkalmazásával! Ehhez legjobb a mull-lap, ha azonban ez nincs kéznél, nyomja a nyelvét erősen a szájpadláshoz, hogy megszüntesse a véráramlást! Ezután használjon jeget a gyulladás és vérzés csökkentésére, majd sós vízzel öblögessen (egy pohár meleg vízbe tegyen egy kanál sót), hogy kitisztítsa a vágást és felgyorsítsa a gyógyulási folyamatot! Ha még mindig fájdalmat érez, egy kis fájdalomcsillapító, zsibbasztó gél csodákra képes!

hirdetések

2.       Izomgörcs

A fájdalmas izomgörcsnek számos oka lehet, többek között kiszáradás, fáradtság, idegrendszeri károsodás vagy az elektrolitok (magnézium, kálium, kalcium) egyensúlyának a felborulása.

Miért fáj annyira? – Az akaratlan összehúzódás, mely leggyakrabban a vádliban jelentkezik, lerövidíti az izmot, emiatt húzza az inat.

Mit tegyen? – A nyomás kulcsfontosságú! Alkalmazzon közvetlen nyomást az izomra a kezével, így segít megszüntetni az izom összehúzódását, ekkor a görcs gyorsabban múlik. Ha elmúlt, nyújtsa az izmot ellenkező irányba, hogy az ne görcsöljön be újra! A vádli görcsénél nyújtsa az Achilles-inat, a hátsó combizom görcse esetén üljön az egyik oldalára, ha pedig az elülső combizom görcsöl, fogja a bokáját és emelje azt a fenekéhez az izom nyújtásához!

3.       Könyök beverése

A könyök beverése zsibbasztó, bizsergő érzés, mely az alkarba, a kézbe és az ujjakba sugárzik.

Miért fáj annyira? – Ha az ütés a könyököt éri, a nervus ulnaris sérül, mely egyike a három legfőbb idegnek, ami a nyakból a kézbe fut. Ez az ideg a csontok közé bújik, ám ha a kar be van hajlítva, előbújik, és csak a bőr, illetve az alatta elhelyezkedő zsírréteg védi.

Mit tegyen? – Rázza le! A kar kiegyenesítése, behajlítása, majd újbóli kiegyenesítése segít enyhíteni a feszültséget és az idegeket érő nyomást.

4.       Nagylábujj beütése

Még a lélegzetünk is eláll egy pillanatra, amikor belerúgunk valamibe a nagylábujjunkkal. Ilyen esetekben a szövetek a csontba ütődnek, a csont pedig az ízületnek, amitől égető érzés jelentkezik.

Miért fáj annyira? – A nagylábujjat rengeteg érzőideg burkolja és egyáltalán nincs vagy alig van körülöttük zsírszövet vagy izom, ami ezeket védené. Ráadásul, ha nagy erővel ütjük be a nagylábujjunkat valamibe, az erő egy nagyon pici, érzékeny területen koncentrálódik, így a fájdalom szélsőséges lehet.

Mit tegyen? – Azonnal kezdje masszírozni a területet, ezzel olyan érzetet hoz létre, ami felülírja az agyba áramló fájdalom üzenetet. Így a fájdalom gyorsabban alábbhagy.

5.       Papírral történő vágások

Míg egy papírlap teljesen ártalmatlannak tűnik, pengeéles eszköz, mely könnyen elvághatja a bőrt.

Miért fáj annyira? – Az ujjbegyekben több idegrost található, mint a test legtöbb részén. A papír átvágja a bőr epidermális rétegét, így az érzékeny idegvégződéseket kiteszi a levegőnek.

Mit tegyen? – Azonnal öblítse ki a vágást jéghideg, szappanos vízzel, mely csökkenti a gyulladás és fertőzés kockázatát! Ha a vágás mély, tegyen rá jeget három percre, hogy zsibbassza a fájdalmat, majd kenje be antibakteriális krémmel és fedje be sebtapasszal!

(Cs. K., fordító; Forrás: mensjournal.com)