A csontritkulás okozta fájdalom

Főoldal / Hát, derék / A csontritkulás okozta fájdalom
Az osteoporosist gyakran néma betegségként is emlegetik, mivel a legtöbb esetben a csontvesztés mindenféle tünet nélkül zajlik. Azonban mikor a betegség előrehaladottá, súlyossá válik, csonttöréshez és kifózishoz - egyfajta csigolya kompresszió, amit leginkább csak púpként emlegetnek - vezethet, amelyek fájdalommal járó állapotok.

Törések és kompresszió

A csontritkulással járó fájdalom leggyakoribb oka a kompressziós törés. Amennyiben Önnél csontritkulást diagnosztizáltak, vagy magas a betegség kialakulásának kockázata, fokozottan figyeljen oda az alábbi tünetekre, amelyek mind utalhatnak kompressziós törésre:

 • hirtelen, erős deréktáji fájdalom, mely járáskor és/vagy álláskor fokozódik
 • a fájdalom csökkenése lefekvéskor
 • fájdalom és nehézség a derék hajlításakor vagy elfordításakor
 • magasságvesztés
 • a gerinc görbülése

hirdetések

Osteoporosis esetén a csontok törékenyek. A legegyszerűbb, veszélytelennek tűnő mozdulat – pl. egy szatyor felemelése, a derék elfordítása az autóból való kiszálláshoz, lépcsőn vagy szőnyegben történő megbotlás - is okozhat komoly fájdalmat vagy törést, mely gyógyulása akár hónapokat is igénybe vehet. Noha a gyógyulási folyamattal a fájdalomnak is múlnia kell, egyeseknél a csontritkulás okozta fájdalom krónikussá is válhat.

A fájdalom kezelése

Az osteoporosis kezelése leggyakrabban gyógyszerrel történik. Ezek az alábbiak lehetnek:

 • Vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók – Az ilyen jellegű fájdalomcsillapítók (pl. paracetamol, ibuprofen) alkalmazása a legtöbb ember számára biztonságos. Ugyanakkor gyomorirritációt, vérzést vagy májproblémákat okozhatnak, ezért kérje ki orvosa vagy a gyógyszerésze tanácsát.
 • Narkotikumok – Ezek rövidtávon segíthetnek az akut fájdalom kezelésében, de nem alkalmazhatóak a krónikus fájdalom csillapítására! Kellemetlen mellékhatásokkal járnak és addiktívak lehetnek.
 • Antidepresszánsok – Segítenek megbirkózni a krónikus fájdalommal. Általában akkor írják fel, amikor a fájdalomcsillapítás más formái nem segítenek.

Fizikoterápia a fájdalom csillapítására

A fájdalom csillapítására gyakran ajánlják az alábbi technikákat:

 • Meleg és jég – Mind a meleg és a hideg egyaránt hatékony lehet a csontritkulás okozta fájdalom kezelésében. Meleg zuhannyal vagy meleg pakolással enyhítheti az izmok merevségét, míg a hideg érzéstelenítheti a fájdalmas területet. A hideg emellett csökkentheti a duzzanatot és gyulladást.
 • Fizikoterápia – A csontritkulással járó fájdalom megnehezítheti Ön számára, hogy fizikailag aktív legyen, ugyanakkor az inaktivitás tovább ront a fájdalmon. Gyógytornász segíthet egy biztonságos és hatékony edzésprogram kidolgozásában.
 • Fűző – A hátfűző enyhítheti a spinális törés okozta fájdalmat, emellett lehetővé teszi a mozgást, amíg a törés gyógyul. Azonban, ha túl sokáig támaszkodik a fűző nyújtotta segítségre, azzal gyengíti a hát izmait. Ezért fontos, hogy fűző használata esetén azonnal kezdje e la hát izmainak edzését, ha az orvosa szerint az már biztonsággal végezhető!
 • Akupunktúra, akupresszúra és masszázs – Ezek a kezelések mind enyhíthetik a fájdalmat és a feszültséget. Ha a fájdalmat törés okozza, beszéljen orvosával, mielőtt masszőrhöz fordulna!

A lélek terápiája

Mivel a test és lélek szorosan összefüggnek, bizonyos pszichológiai technikák szintén segíthetnek a krónikus fájdalom elviselésében.

 • Irányított elképzelés – Pozitív szavakra, kifejezésekre és kellemes képekre koncentrálással segít elterelni a figyelmet a fájdalomról.
 • Relaxációs tréning – Koncentráció és mély légzés segítségével lazítja az izmokat, enyhíti a feszültséget és a fájdalmat.
 • Biofeedback – Egy speciális gép segítségével segít megtanulni, hogy kontrollálhatja a pulzusszámot, továbbá olyan relaxációs technikák elsajátítását, melyek enyhítik a fájdalmat.
 • Pszichoterápia – Hasznos lehet, ha a krónikus fájdalom érzelmi stresszhez és depresszióhoz vezet. Mivel ezek az érzések növelhetik a fájdalmat, a velük való megbirkózás segít a fájdalom enyhítésében.

(Cs.K., Forrás: webmd.com)