Gyakori sportsérülés: fájdalmas ujjízületi ficam

Főoldal / A fájdalom / Gyakori sportsérülés: fájdalmas ujjízületi ficam
Az ujjízületi ficam egy nagy fájdalommal járó állapot, olyan sérülés eredménye, amely leggyakrabban a labdajátékokat űző sportolók körében fordul elő.

Akkor beszélünk ujjízületi ficamról (luxatio digiti manus), ha egy ujj valamelyik ízületének ízületi felszínei eltolódnak egymáshoz képest, és ebben az abnormális helyzetben maradnak. Ha ez az eltolódás nem teljes, vagyis az ízületi felszínek kapcsolata részben megmarad, akkor szubluxációról, azaz részleges ficamról van szó.

hirdetések

A mutató-, középső-, gyűrűs- és kisujjnak három-három ujjperce van, ezek mindegyike közt egy-egy ízület található (alap-, közép- és végízület). A két ujjpercből álló hüvelykujj alap- és végízülettel rendelkezik.

Az ujjficam különösen gyakori röplabdásoknál, de más sportok űzése, de hétköznapi tevékenységek közben is könnyen előfordulhat. Sport tapasz (tape) viselésével az ilyen sérülés kockázata csökkenthető.

Mi okozhat ujjízületi ficamot?

Az ujjak az ízületet ért erőbehatásra ficamodhatnak ki. Az ujjízületi ficam gyakori sérülés röplabdásoknál, és elsősorban a nyújtott ujjakkal történő labdaérintés közben fordulhat elő.

Az ujjficam gyakran jár együtt olyan további sérülésekkel, mint például az ízületi tok repedése, szalagszakadás, illetve törés az érintett ízület(ek) közelében.

Az ujjficam tipikus tünetei

  • az érintett ujj fáj,
  • mozgathatósága korlátozott,
  • duzzanat alakul ki a sérülésnél,
  • esetenként érzészavar jelentkezhet

Diagnózis

Az ujjízületi ficam nagyon fájdalmas sérülés, orvosi ellátást igényel. Az ízületek elmozdulása miatt az ujj nehezen mozog, duzzanat alakul ki. Az ízület mellett az idegek is sérülhetnek, aminek következtében az érzékelés zavara miatt kellemetlen bizsergés, zsibbadás jelentkezhet. Az ujjficam az ujj természetellenes helyzete miatt könnyen felismerhető. Az esetleges törések kizárására, és a pontos diagnózishoz két röntgenfelvételre van szükség.

A szalagszakadást az ujj oldalirányban való stabilitásának vizsgálatával állapíthatja meg az orvos. Az ízületi tok, az inak és a szalagok további sérülései azonban csak MRT (mágnesrezonanciás tomográfia) vizsgálattal zárhatók ki biztosan.

Az ujjficam kezelése

A sérült ujjat tilos mozgatni, lehetőleg felfelé kell tartani, hogy ne alakuljon ki nagy duzzanat. Ha a sérült gyűrűt visel, ajánlott azt azonnal levenni. Amennyiben lehetséges, a sérült ujjat hűteni kell.

A törések, ideg-, ín- és szalagsérülések kizárása után az orvos megpróbálhatja helyretenni az ízületet. Ez az eljárás azonban fájdalmas, ezért általában helyi érzéstelenítésben végzik. Ezután röntgenfelvételt készítenek, hogy ellenőrizzék az ízületet. Ha az ízületi tok és szalagok is sérültek, akkor sporttapaszt helyeznek az ujjra vagy sínbe teszik azt. Ujjficam esetén a gyógyulási folyamat kettőtől hat hétig tarthat.

Ha az ízületet nem sikerül helyretenni, vagy törés történt, akkor többnyire elkerülhetetlen az operáció. Akkor is műtétre van szükség, ha az ízületi tok megsérült vagy elszakadt az ízületi szalag.

Egyszerű ujjízületi ficam esetén gyógyulás után semmilyen mozgáskorlátozottság nem marad vissza. Ha azonban a sérülés komplikált, akkor az ujjak hosszabb ideig nehezen mozgathatók. Az ujjak mozgékonyságának visszanyerése érdekében tanácsos ujjgyakorlatokat végezi, amelyek ergoterapeutától elsajátíthatók.

Az ujjficamok megelőzése

Sportolás közben a különösen veszélyeztetett ujjakra helyezett sporttapasz viselésével jelentősen csökkenthető az ujjízületi ficam kockázata. Fontos továbbá, hogy a labda ízületre gyakorolt erőbehatását az ujjak enyhe behajlításával mérsékeljük. Az erős kéz- és ujjizmok védik ugyan az ízületeket, de ez csak elhanyagolhatóan csekély mértékben csökkenti az ujjficam kialakulásának kockázatát.

 

Fordító: B.M. Forrás: www.netdoktor.de, www.symptomat.de