Őszibarack az emlőrák-áttét ellen

Főoldal / Egészségügyi hírek / Őszibarack az emlőrák-áttét ellen
A Texas-i A&M Egyetem mezőgazdasági és biológiai kutató laboratóriumának munkatársai azt állítják, hogy az őszibarack-kivonat rendelkezik egy fenol vegyülettel, amely gátolja az áttét keletkezését.

„Egy agresszív típusú emlőrákból származó ráksejteket ültettünk az egerek bőre alá. Néhány hétig őszibarack-kivonatot kaptak ezután az egerek, és azt tapasztaltuk, hogy nem alakult ki náluk  áttét”- mondja Dr.. Luis Cisneros-Zevallos táplálkozási szakértő. „Előbb az egérre vonatkozóan határoztuk meg a kivonat szükséges dózisát, majd kikalkuláltuk, hogy az ember esetében ez napi két-három őszibarack elfogyasztását jelenti.”

hirdetések


A kutatás egy korábbinak a folytatása, amelyik kimutatta, hogy az őszibarackban és a szilvában lévő polifenolok elpusztítják az agresszív emlőrák-sejteket, de megkímélik a normális sejteket.


Az emlőrák a nők leggyakoribb rosszindulatú daganatos megbetegedése, a magas halálozási arány éppen az áttétekkel kapcsolatos, hangsúlyozta Cisneros-Zevallos.


„Kutatási eredményünk rendkívül fontos és időszerű, mert egy természetes vegyületnek – az őszibarackban található fenolnak – az élő szervezetre gyakorolt hatását mutatja ki, amit az emlőrákkal és áttéteivel szemben kifejt. Lehetőség nyílik arra, hogy egy újabb élelmiszert iktatva a betegek diétájába, elejét vegyük az áttétnek vagy harcoljunk a betegséggel.”


„Nagyon örülünk ennek az ötletnek: annak, hogy talán két vagy három őszibarackot elfogyasztva naponta, az egerekhez hasonló hatást érhetünk el az embereknél is. Ennek megerősítése lesz a következő lépés a kutatásunkban.”


Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2014-03/taac-trp032514.php