Edzéssel a depresszió ellen

Főoldal / A lélek fájdalma / Edzéssel a depresszió ellen
A múlt évben angol kutatók közel 1400 résztvevővel, akiken depressziót diagnosztizáltak, folytattak kutatást. Ennek eredményeként megállapították, hogy a (fizikai) edzés előnyös a depresszióban szenvedőknek, hasonlóképpen a pszichoterápiához vagy az antidepresszánsok szedéséhez.

A tudósok tisztában vannak azzal, hogy az edzés alatt a vázizmokban megnövekszik egy bizonyos fehérje (PGC-1a1) mennyisége. A Karolinska Institutet (Svédország) kutatói most a testedzés és depresszió biológiai összefüggését szerették volna kideríteni,vagyis azt, köze van-e a PGC-1a1-nek a testedzés védő hatásához.

Olyan génmódosított egerekkel folytattak kutatást, amelyeknek a vázizmaiban nagy mennyiségű PGC-1a1 volt (ez az edzéssel karban tartott izmokra jellemző).

hirdetések

Génmódosított és normál egereket stresszkeltő környezetnek tettek ki a laboratóriumban: nagy zajnak, villogó fényeknek, rendszertelen alvásnak. Öt hét után a normál egereknél depresszió tünetei fejlődtek ki, a genetikailag módosított egereknek nem voltak depresszióra utaló tüneteik.

 

“Kezdetben azt feltételeztük, hogy az edzett izmok esetleg termelnek egy olyan anyagot, amelynek kedvező hatása van az agyra” – mondja Jorge Ruas, fiziológus. “Valójában azt tapasztaltuk, hogy az edzett izmok egy enzimet (KAT enzimek) termelnek, amely megszabadítja a szervezetet a káros anyagoktól.”

 

Tovább vizsgálva a dolgot kiderült, hogy a kidolgozott izmok egy enzimet termelnek, amely a szervezetből eltakarítja a káros anyagokat. Ebben az értelemben az izmok a vesére vagy a májra emlékeztetnek.”

 

PGC-1a1 megemelkedett szintjével rendelkező génmódosított egereknek emellett magasak a KAT-enzim szintjei is, amelyek a kinurenint, a stressz alatt képződött anyagot átalakítják kinuren-savvá. A kinuren-.sav funkciója nem ismert, de a mentális betegségben szenvedőknél magas szintet ér el, amint köztudott.

 

Ha a normális egérnek kinurenint adtak, depresszió tüneteit mutatták. Az emelkedett PGC szintű egereknek ha kinurenint adtak, nem történt változás a kinurenin szintjükben, azért, mert az izmok KAT enzimjei gyorsan lebontották azt kinuren savvá. A kutatók szerint ez a gyors átalakító folyamat – védő hatású mechanizmus.

 

“Neurobiológiai értelemben még mindig nem tudjuk, hogy mi is a depresszió. A vázizmoknak detoxifikáló hatásuk van, úgy tűnik, és amikor aktiválódnak, meg tudják védeni az agyat az inzultusoktól” – magyarázza Jorge Ruas.

www.medicalnewstoday.com