Menstruációs fájdalom

Főoldal / Has, gyomor / Menstruációs fájdalom
Az orvosok végre megerősítették: a menstruáció majdnem olyan fájdalmas, mint a szívroham.

Az orvosok végre megerősítették, amit a nők az idők kezdete óta állítanak: a menstruációs görcsök valóban nagyon fájdalmasak. Valójában majdnem annyira, mint egy szívroham!

 

A nők tisztában vannak vele, hogy a menstruáció olyasmi érzés, mintha valaki folyamatosan gyomorszájon vágná őket, miközben a Bambi legszomorúbb részleteinek nézésére kényszeríti őket – ám mindezt legalább ilyen frusztráló a férfiaknak elmagyarázni.

 

Most azonban John Guillebaud, a University of London reproduktív egészségég professzora kijelentette, hogy a dysmenorrhoeában, azaz fájdalmas menstruációban szenvedők fájdalma majdnem olyan erős, mint a szívrohamé.

 

Az ilyen súlyos jellegű fájdalom minden ötödik nő mindennapi életét befolyásolja a menstruáció alatt, ám még mindig túl sok olyan orvos van, aki nem veszi komolyan a tüneteket és vény nélkül kapható fájdalomcsillapítót ajánl rá, noha az ibuprofen gyakran egyáltalán nem szünteti meg a fájdalmat.

hirdetések

Az endometriózis a dysmenorrhoea után a második leggyakoribb oka a fájdalmas menstruációnak és becslések szerint minden tizedik fogamzóképes nőt érint. A betegségben a méhnyálkahártyában is megtalálható sejtekhez hasonlóak a méhen kívüli szövetekbe is beágyazódnak, ami fájdalmas menstruációval, kimerültséggel, bél-és hólyagproblémákkal illetve akár meddőséggel is járhat.

 

Átlagosan hét és fél évet vesz igénybe, hogy egy nőt endometriózissal diagnosztizáljanak, mely hátterében az aggasztóan kevés kutatási eredmény és a tények figyelembevételének hiánya áll, emellett a kezelési lehetőségek is korlátozottak. Hasonló a helyzet a dysmenorrhoea esetén is, melynek pontos oka még mindig nem teljesen ismert.

 

Dr. Annalize Weckesser kutató elmondta, hogy a menstruációval kapcsolatos kultúra is felelős azért, hogy az állapotot az egészségügyi rendszer elhanyagolta.
„Hosszú múltja van ugyanis annak, hogy nem veszik komolyan a menstruációs fájdalmat, vagy csak női hisztinek tartják azt. Nem, vagy csak keveset beszélünk a menstruációs egészségről, a fiatal lányok menstruációval kapcsolatos tudása pedig így nagyon szegényes.

 

Mindebben nagy felelőssége van az egészségügyi szakembereknek is, és még mindig nem teljesen tisztázott, mi számít átlagos menstruációs tapasztalatnak, mi a tipikus és mi nem az. A feladat ennek megállapítására túlmutat az ápolónőkön és háziorvosokon, ezért is van, hogy a fiatal lányokat gyakran nem veszik komolyan.”

 

(www.indy100.com)