Diétával enyhíthetők a köszvény tünetei

Főoldal / Izom, ízület / Diétával enyhíthetők a köszvény tünetei
A köszvény egyfajta anyagcserezavar, melynek következtében a vérben felszaporodik a húgysav. A vérben megnövekvő húgysavszint pedig fájdalmas köszvényes rohamokat idézhet elő. Hogyan javíthat ezen a megfelelő táplálkozás?

A húgysav a DNS és RNS molekulák (purinbázisainak) lebontásából származik. Tehát egyrészt a szervezet saját sejtjeinek, másrészt a táplálékban lévő sejtmagok lebontásából származik. Normál esetben a húgysav képződése és lebontása (ürítése) egyensúlyban van. A szabályzás zavara esetén a vérben felszaporodó húgysav kicsapódik, kristályokat képez, melyek a sejtek közti térben gyulladást idéznek elő. A húgysav anyagcserezavarhoz, vagyis a köszvényhez gyakran társul cukor- és zsír anyagcserezavar is.

hirdetések

Hogyan étkezzen a köszvényes beteg?

A diétának szénhidrát moderáltnak és zsírszegénynek kell lennie. A magas húgysavszint kezelése ma már többnyire gyógyszeresen megoldott. Ám a köszvényes rohamok elkerülése, és az állapot romlása diétával is megelőzhető. Érdemes tehát néhány táplálkozási tanácsot is megfogadni köszvény esetén.

A vér húgysavszintjét 417 mikromol/liter felett tekintjük magasnak. Ebben az esetben a táplálkozásunkban a purin bevitelre kell odafigyelnünk. Ha az orvos nem rendeli másképp, naponta maximum 300 mg purint fogyaszthatunk el. Ezen kívül fontos a bőséges folyadékfogyasztás, valamint az alkohol teljes mellőzése. Testsúlycsökkentéssel, moderált energia bevitellel tudunk enyhíteni a tüneteken.

Élelmiszerek purintartalma

Nagyon magas purin tartalmú (150mg vagy e feletti /100 g)

Magas purin tartalmú (75-150mg /100 g)

Közpes purin tartalmú (40-75mg /100 g)

Alacsony purin tartalmú (40mg /100 g alatt)

borjúmirigy
spárga
belsőségek
élesztő
húskivonatok
pecsenyelé
csirkemell
liba
szardínia
kagyló
pisztráng
hering
halikra
lazac
tonhal
makréla, garnéla
füstölt húsok
füstölt halak
napraforgómag
földimogyoró
mazsola
szárnyasok és halak bőre

sertés
marha
borjú
birka
pulyka, csirkecomb
kacsa
nyúl, őz, szarvas
szalonna, virlsi
kolbászfélék
füstöltsonka
szalámifélék
tőkehal fogas, ponty
szárazbab
sárgaborsó, lencse
szója
mák

angolna, lepényhal
zöldborsó
karfiol
brokkoli
zöldbab
paraj,
tofu
gabonapelyhek

fehér liszt és ezekből készülő termékek
eddig nem sorolt zöldségek
gyümölcsök
tojás
tej
kefír, joghurt, sajtok
tejföl
túró
vaj
burgonya
pisztácia, kókusz
dió, mandula
rizs
olaj, margarin
méz
cukor

Nem ajánlott továbbá

  • nagy mennyiségben kávé, tea
  • kakaópor
  • alkohol
  • fruktóz (méz, répacukor, diabetikus temrékek)

Jó hatású lehet

  • tejtermékek a sajtok kivételével,
  • zöldségek a kukorica, lencse kivételével,
  • gyümölcsök a ringló szilva, áfonya kivételével
  • mandula, gesztenye kókusz
  • Salvus, Parádi, Balfi ásványvízek napi 2-3dl mennyiségben

 

(Henn Dóra, dietetikus, Vanderlich Egészségcentrum)