Diétával enyhíthetők a köszvény tünetei
A húgysav a DNS és RNS molekulák (purinbázisainak) lebontásából származik. Tehát egyrészt a szervezet saját sejtjeinek, másrészt a táplálékban lévő sejtmagok lebontásából származik. Normál esetben a húgysav képződése és lebontása (ürítése) egyensúlyban van. A szabályzás zavara esetén a vérben felszaporodó húgysav kicsapódik, kristályokat képez, melyek a sejtek közti térben gyulladást idéznek elő. A húgysav anyagcserezavarhoz, vagyis a köszvényhez gyakran társul cukor- és zsír anyagcserezavar is.
Hogyan étkezzen a köszvényes beteg?
A diétának szénhidrát moderáltnak és zsírszegénynek kell lennie. A magas húgysavszint kezelése ma már többnyire gyógyszeresen megoldott. Ám a köszvényes rohamok elkerülése, és az állapot romlása diétával is megelőzhető. Érdemes tehát néhány táplálkozási tanácsot is megfogadni köszvény esetén.
A vér húgysavszintjét 417 mikromol/liter felett tekintjük magasnak. Ebben az esetben a táplálkozásunkban a purin bevitelre kell odafigyelnünk. Ha az orvos nem rendeli másképp, naponta maximum 300 mg purint fogyaszthatunk el. Ezen kívül fontos a bőséges folyadékfogyasztás, valamint az alkohol teljes mellőzése. Testsúlycsökkentéssel, moderált energia bevitellel tudunk enyhíteni a tüneteken.
Élelmiszerek purintartalma
Nagyon magas purin tartalmú (150mg vagy e feletti /100 g) |
Magas purin tartalmú (75-150mg /100 g) |
Közpes purin tartalmú (40-75mg /100 g) |
Alacsony purin tartalmú (40mg /100 g alatt) |
---|---|---|---|
borjúmirigy |
sertés |
angolna, lepényhal |
fehér liszt és ezekből készülő termékek |
Nem ajánlott továbbá
- nagy mennyiségben kávé, tea
- kakaópor
- alkohol
- fruktóz (méz, répacukor, diabetikus temrékek)
Jó hatású lehet
- tejtermékek a sajtok kivételével,
- zöldségek a kukorica, lencse kivételével,
- gyümölcsök a ringló szilva, áfonya kivételével
- mandula, gesztenye kókusz
- Salvus, Parádi, Balfi ásványvízek napi 2-3dl mennyiségben
A téma korábbi hírei