Fejfájás és étrend
Főoldal /
Fej, fejfájás, migrén /
Fejfájás és étrend
A fejfájás gyakori probléma, amit mindenki megtapasztal élete során néhányszor. Egyeseknél azonban a fejfájás gyakran visszatérhet, amit többek között a kiegyensúlyozatlan étrend is okozhat.
Étrendhez kapcsolódó fejfájás
Egy kiegyensúlyozott és rendszeres étkezés segíthet a vércukorszint normál szintjének fenntartásában. Kutatások szerint a proteinhiány gyakran okoz fejfájást, ezért a visszatérő tünetek enyhítésére javallott a proteinben gazdag tápanyagok bevezetése.
Migrénkutatások
A vizsgálatok során arra keresték a választ, hogy milyen összefüggés lehet a fehérjék és a migrén között. Az eredmények szerint az alacsony vércukorszinttel rendelkező emberek sokkal erősebb migrénes fejfájástól szenvednek. A kutatás során azok a páciensek, akik betartották a magas szénhidrát-tartalmú diétájukat, továbbá emelték a napi protein- és cukorbevitelüket, javulást tapasztaltak a fejfájásos tüneteket illetően.
Vérszegénység és fejfájás
A proteinhiány a fejfájás és más következmények mellett a B12-vitamin hiányát is okozhatja, amely kiválthat vérszegénységet is, mivel ilyen esetekben a szervezet nem képes elég vörösvértestet termelni. Figyelmeztető tünet lehet a fáradékonyság, mivel nem jut elég oxigén a vérünkbe. A fejfájás vörösvértestek alacsony számának tünete is lehet. Ennek gyanúja esetén érdemes laborvizsgálatra menni, vagy a háziorvoshoz fordulni panaszaival.
Bár a megfigyelések szerint a fehérjedús táplálkozás segíthet a fejfájás kezelésében és megelőzésében, érdemes figyelembe venni, hogy a túlzott proteinbevitel sem egészséges, ezért törekedni kell a kiegyensúlyozott, mértékletes és egészséges étrend betartására.
(KamaszPanasz, Gy. Z. - Lektorálta: Dr Lesznyák Judit)
A téma korábbi hírei