Házi praktikák fekély esetén

Főoldal / Has, gyomor / Házi praktikák fekély esetén
Akár mostanában diagnosztizálták fekéllyel, akár évek óta él a betegséggel, vannak bizonyos házi praktikák – különösen egyes élelmiszerek kerülése – melyek a fájdalmas, kellemetlen tüneteket enyhíthetik.

Az étrendre való odafigyelés ugyan fegyelmet kíván, ám az alábbi javaslatainkkal könnyebb dolga lesz.

 

Figyeljen a bélrendszer reakcióira! – A nagyon fűszeres és olajban sült élelmiszerekről sokáig azt gondolták, hogy a fekélyek elsőszámú okozói, ám a jelenlegi kutatások szerint úgy tűnik, kevés jelentőséggel bírnak akár a betegség kialakulásában, akár annak természetében. Ugyanakkor egyes fekélyes betegek állapotára igenis rossz hatással vannak. Amennyiben csípős, fűszeres ételek fogyasztása után súlyos, gyötrő fájdalmat tapasztal, feltételezhető az ok-okozati összefüggés. Ugyanez vonatkozik minden más élelmiszerre, melyek súlyosbítják a diszkomfort érzetet.

hirdetések

Tesztelje a korlátait! – Az eliminációs diéta segíthet meghatározni, hogy melyek azok az élelmiszerek, amik a fekély tüneteit kiváltják vagy súlyosbítják. Az eliminációs diéta a gyakran fogyasztott ételek és a gyakori élelmiszer-allergének 2-3 hétig történő kerülését, majd az étrendbe való egyesével történő visszavezetését jelenti. Ennek a folyamatnak a során a beteg étkezési- és tünetnaplót vezet, ami segít kideríteni, mely ételek váltják ki a tüneteket.

 

Étkezzen okosan! – A kulcs ahhoz, hogy a gyomornedvek ne támadják meg az emésztőrendszer nyálkahártyáját, az, ha bizonyos élelmiszereket a lehető legtovább ott tartunk. Próbáljon meg többször, de kevesebbet enni!

 

Ne egye túl magát!  A túl sok étel megemésztéséhez több gyomorsav termelődik, ráadásul felesleges kalóriát is jelent, súlygyarapodáshoz vezet. Egyszerűen csak ossza el több részre a napi ajánlott kalóriamennyiséget! Nassoláshoz válasszon egészséges alternatívát, például zeller vagy répacsíkokat, teljes kiőrlésű kekszet!

 

Fogyasszon több rostot! – A fekélyes betegeknek minél több nyers, feldolgozatlan, magas rosttartalmú növényi élelmiszert kell fogyasztaniuk. A feldolgozott gabonákban (pl. fehér liszt) gazdag étrend megfosztja a szervezetet azoktól a rostoktól és fehérjéktől, melyek képesek a nyálkahártyát a gyomorsav ellen védeni. A magas rosttartalmú élelmiszerek közé tartozik például a spenót, a káposzta, a brokkoli és a kelbimbó is.

 

Hagyja el a tejet! – A fekélyes fellángolások elleni egyik legkorábbi kezelés a tej volt, mert úgy vélték, az közömbösíti a gyomorsavakat. Ma már kutatásokkal alátámasztott, hogy a magas kalcium tartalmú ételek fokozzák a gyomorsav termelést. Tehát míg a tejben lévő protein segíthet, annak kalcium tartalma ront a panaszokon. 

 

Csökkentse az alkoholbevitelt! – Az alkohol fekélyre gyakorolt hatása máig bizonytalan, ám a szakemberek jelentős hányada véli úgy, hogy azoknál, akik nagy mennyiségű alkoholt fogyasztanak, magasabb a fekély kialakulásának kockázata, mint a csak moderált mértékben vagy alkoholt egyáltalán nem fogyasztók esetében.

 

Szokjon le a dohányzásról! – Noha a dohányzás és a fekély kialakulása közötti összefüggésről szóló tanulmányok ellentmondásosak, a legtöbb szakember egyetért abban, hogy a kettő összefügg, sőt, egyesek szerint a dohányzás duplájára növeli a fekély kialakulásának kockázatát!

 

Az biztos, hogy a dohányzás fokozza a gyomorsav termelést és gátolja a szervezet által a nyálkahártya védelmére termelt prosztaglandinok és nátrium bikarbonát termelését. A nem szteroid gyulladáscsökkentő szerek alkalmazása szintén befolyásolja a prosztaglandinok termelését. A dohányzás emellett csökkenti a gyomor nyálkahártyájának (és a test egyéb szerveinek) vérellátását, mely negatívan hat annak gyógyulási folyamataira. A dohányosoknál mindemellett sokkal gyakoribb a betegség romlásának, illetve a visszaeséseknek az aránya!

 

Stresszkezelés! – Bármiféle stresszkezelési technika, legyen az rendszeres testmozgás, jóga vagy meditáció, hasznos a fekélyes beteg számára!

 

Óvatosan a gyógyszerekkel! – A fekélyes betegeknél szinte mindig van savlekötő (ezek között sok a H2 blokkoló). Azonban ezeket a készítményeket is óvatosan kell alkalmazni: orvosi ellenőrzés nélkül könnyen túladagolhatóak, továbbá a mellékhatásokkal is számolni kell! Ráadásul, mivel ezek vény nélkül kaphatók, gyakran ugyanannyit vagy még többet költ el rájuk, mint amennyit vényköteles készítményre költene!

  • A mellékhatások ritkák a H2 blokkolók esetén, ám olyan problémákat okozhatnak, mint az álmatlanság vagy hasfájás.
  • Az alumínium alapú savlekötőknél gyakori a szorulás, illetve mivel befolyásolják a foszfor felszívódást, a gyengeség és csontkárosodás is előfordulhat hosszú távú alkalmazás esetén.
  • A magnézium alapú savlekötők hasmenést okozhatnak, illetve a veseproblémával küzdő betegeknél a vér magnéziumtartalma nő, ami gyengeséget, fáradékonyságot okoz.
  • Az említett készítmények hosszú távú alkalmazása után történő hirtelen abbahagyás növeli a gyomorsav termelését.
  • A savlekötők elhúzódó alkalmazása esetlegesen elfedheti más, súlyosabb betegségek tüneteit.
  • A savlekötők mellett próbáljon gyógynövényes készítményeket is alkalmazni!

Beszéljen orvosával, ha úgy érzi, egyre több gyógyszerre van szüksége a tünetek elviseléséhez!

 

Fogyasszon több banánt! – A banán olyan antibakteriális összetevőket tartalmaz, melyek gátolják a fekélyért felelős H.pylori baktérium növekedését. 

 

Fokhagymázzon! – A fokhagyma antibakteriális hatóanyagai szintén segítenek a H.pylori baktérium ellen! Napi 2 gerezd fogyasztásával már sokat tehet az egészségéért!

 

Káposzta kúra! – Kutatók szerint azoknál a fekélyes betegeknél, akik napi 9 dl nyers káposztalevet fogyasztanak, gyakran már 5 nap alatt gyógyul a fekély! Ha nem szereti a káposztalevet, nyers káposztasaláta fogyasztásával is gyorsíthatja a gyógyulási folyamatokat!

 

Szilva és bogyósok – A vörös és lila színű ételek gátolják a H.pylori baktérium növekedését, ezért a szilva mellett a bogyós gyümölcsök fogyasztása is segíthet!

 

Cayenne bors – Kismértékben használva a cayenne bors elősegítheti a fekélyes betegek gyógyulását, mivel fokozza a vérkeringést. Készítsen belőle teát úgy, hogy 1/4 teáskanálnyi cayenne borsot egy csésze forró vízben elkever, majd fogyasszon ebből napi egy csészényit! Leveshez, húshoz is adhat egy csipettel a fűszerből a gyógyulás elősegítésére!

 

Fogyasszon édesgyökeret! – Számos modern kutatási eredmény bizonyítja, hogy az édesgyökérnek fekélyt gyógyító hatása van. Ráadásul ezt nem a gyomorsav mennyiségének csökkentésével éri el, hanem úgy, hogy csökkenti a gyomorsavnak a nyálkahártyát károsító hatását! Az édesgyökér kapszula vagy tea, de medvecukor formájában is fogyasztható, feltéve, ha ez utóbbi igazi édesgyökérből készült és nem aromából. Figyelje a címkét! Csak mérsékelten fogyassza, mert a túladagolásnak komoly mellékhatásai lehetnek!   

 

Előfordulhat, hogy a fekélynek nincsenek észlelhető tünetei, de okozhat gyötrő gyomorfájdalmat, hányingert és hányást is. Ha a fekély perforál, az komoly vérzést, és akár halált is okozhat. Azonban ha megfogadja tanácsainkat, figyel az étrendjére és az életmódjára, valamint csökkenti a stresszt, azzal sokat tehet a fájdalom csökkentéséért és a gyógyulásért!

 

Cs.K.