Itt a fekélybetegségek „szezonja”
Savas hatás a gyomorban
A hasfájást sokan a gyomorfekéllyel azonosítják, holott a fekélybetegségek közel 90 %-a nyombél- vagy patkóbélfekély, és csak 10 %-a gyomorfekély. Jó tudni, hogy a nyombélfekély soha nem rákosodik el és a gyomorfekélynél is csak 0,5 %-ban lehet rosszindulatú szöveti elváltozás. Ennek kizárása végett fontos a gyomortükrözés elvégzése, a szövettani mintavétel, gyomorfekély esetén 3-6 hónap múlva a kontrollvizsgálat.
A nyombélfekély hazánkban a lakosság 6 százalékát érinti, komoly problémáról van szó. A kialakulás eredője igen gyakran a gyomorégés, vagyis a reflux. Az emiatt fennálló erős savas-maró hatás károsíthatja a gyomornyálkahártyát, és kialakulhat a gyomorfekély, illetve a nyombélfekély.
A gyomorfekély kevésbé tipikus tünetei a felböfögés, a nyelési nehézség, az gyomorégés, az émelygés. Sokkal jellemzőbb, ha közvetlenül étkezés után jelentkezik a gyomortáji teltség- és nyomásérzés. A nyombélfekély jellegzetes tünete reggeli étkezés előtt jelentkező éles, szúró fájdalom, amely kialakulhat étkezés után kb. 2 órával és éjszaka is. A kivizsgálás alapja a gyomortükrözés, amely során az elváltozásokat monitorozza az orvos. Ha szükséges, mintavétel is történik, hogy szövettani vizsgálattal meghatározhassák, milyen mélységig érinti a folyamat a nyálkahártyát, nincs-e rosszindulatú elfajulás.
Veszélyes állapotot jelent, hogy a fekély sok esetben, leginkább időskorban nem jár panasszal, így figyelmeztető tünetek nélkül is bekövetkezhet akár a vérzés, akár az átfúródás. Amennyiben bárki késszúrásszerű hasi fájdalmat, szapora pulzust érzékel magán, esetleg vérhányással, vagy véres, fekete széklettel együtt, késlekedés nélkül forduljon orvoshoz, hívja a mentőket!
Mi okozhatja a fekélybetegségeket?
- nem-szteroid gyulladásgátló gyógyszer, fájdalomcsillapító tartós szedése,
- Helicobacter pylori nevű baktériummal történt fertőzés,
- táplálkozás során bevitt savanyú, túl fűszeres, forró ételek, italok,
- gyomorsav túltengéssel járó állapotok,
- stressz,
- ritkán fokozott savtermeléssel járó kórképek.
Az életmód segíthet
- A fekélyek, reflux betegség kezelésének alapköve a savas pH normalizálása – hangsúlyozza Dr. Mármarosi István. - Enyhe esetben elegendő lehet, ha kerüljük a túl savanyú, fűszeres ételeket, az alkoholt, kávét, csokoládét, és a dohányzást is. A növényi zsiradékokat és a vajat is csak mértékletesen ajánlott fogyasztani. A szénhidrátok közül a keményítők - kenyér, péksütemények, keksz, rizs, tészta, burgonya – ajánlottak, mert bár rövidebb ideig tartózkodnak a gyomorban, nagyon jó savkötők. A zöldség- és főzelékfélékre, gyümölcsökre is nagy szükség van magas rost tartalmuk miatt, de ezeket egyéni érzékenység szerint kell megválasztani.
Ha az étrend megváltoztatása nem elég, gyógyszeres kezelésre van szükség. A terápia hatása 3-5 nap után kezdődik, de a betegnek – orvosi ellenőrzés mellett – akár évekig is szednie kell a gyógyszert. Csak akkor jön szóba műtéti megoldás, ha a fekély erősen vérzik, vagy átfúrja a gyomor/nyombél falát. A Helicobacter pylorit kombinált antibiotikus kezeléssel ki lehet irtani, s ezzel megelőzhető a fekély kiújulása.
(Oxygen Medical)
A téma korábbi hírei