Mellkasi fájdalom: a nyelőcső mozgászavarai is okozhatják

Főoldal / Mellkas / Mellkasi fájdalom: a nyelőcső mozgászavarai is okozhatják
A nyelőcső falában lévő izmok és idegek esetén előfordulhatnak olyan megbetegedések, amelyek a nyelőcső mozgásának és a táplálék továbbításának a zavarával járnak. Az érintettek görcsös mellkasi fájdalomtól és nyelési panaszoktól szenvednek.

hirdetések

A nyelőcső mozgászavarainak leggyakoribb formái:

  • az achalasia, más néven alsó nyelőcső záróizom görcs: ebben az esetben a nyelőcső perisztaltikus mozgása csökken vagy hiányzik, az izom sokszor ellazulásra képtelen, így a táplálék nem tud megfelelően haladni benne, amely mellkasi fájdalmat, esetenként hányást is okoz
  • a diffúz nyelőcsőgörcs: a nyelőcső inkoordinált, erőteljes összehúzódásaival jár, amelyek szintén fájdalmas nyelési panaszokat okoznak
  • az ún. diótörő nyelőcső: a nyelőcső összehúzódásának fokozott ereje, illetve gyakorisága jellemző

Az említett betegségektől el kell különíteni a nyelőcső másodlagos mozgászavarait, amelyek más betegségek következtében lépnek fel. Ilyen betegség például a cukorbetegség vagy a Parkinson-kór. A nyelőcső mozgászavarainak kezelése ezekben az esetekben az alapbetegség kezelése mellett történik – utóbbira cikkünkben nem térünk ki.

A nyelőcső mozgászavarainak vezető tünetei

  • Nyelési panaszok, melyek idővel egyre kifejezettebbé válnak
  • Erős fájdalom közvetlenül a szegycsont alatt

A mozgászavarokról részletesen

Achalasia: a nyelőcső alsó szakaszát beidegző idegfonat károsodásának következménye. Emiatt a nyelőcső csak korlátozott mozgásra képes, és a nyelőcső alsó záróizma a táplálék továbbítása során nem tud megfelelően elernyedni, így az elfogyasztott étel csak részben, vagy egyáltalán nem jut el a nyelőcsőből a gyomorba. Az érintettek görcsös mellkasi fájdalmat és nyelési panaszokat tapasztalnak. Éjszakánként az emésztetlen táplálék gyakran visszafolyik a szájüregbe. A nyelési panaszok miatt a betegek egyre kevesebbet esznek, ezért testsúlycsökkenés is jellemző.

Diffúz nyelőcsőgörcs: a nyelőcső középső és alsó szakaszának erős, görcsös összehúzódásai jellemzik, ám ezek az erős összehúzódások nem továbbítják a táplálékot a gyomor felé. Elsősorban idős embereknél fordul elő ez a betegség, amely rohamszerű, erős, a mellkas területén jelentkező fájdalommal jár, az angina pectoris-hoz hasonlóan, amitől abban tér el, hogy a nyelőcsőgörcs rendszertelenül és nem terhelés hatására jelentkezik. Mivel a szívinfarktus tüneteivel könnyen összetéveszthető, és a két betegséget csakis orvos tudja elkülöníteni, ha Ön vagy környezetében valaki mellkasi fájdalmat tapasztal, hívjon mentőt!

Diótörő nyelőcső: A nyelőcső alsó szakasza rendkívül erősen és hosszasan összehúzódik. A nyelőcső alsó záróizma – ahogy a diffúz nyelőcsőgörcs esetében is – normálisan működik. A gyomortartalom visszafolyása is jellemző tünet lehet.

Mikor forduljon orvoshoz?

Késedelem nélkül, azonnal forduljon orvoshoz, amennyiben görcsös mellkasi fájdalmat észlel! Ha enyhébb nyelési panaszai vannak, de néhány napon belül nem szűnnek meg maguktól, akkor is feltétlenül forduljon orvoshoz!

Tanácsok a betegeknek

Egyen lassan, alaposan rágjon meg minden falatot! Kerüljön minden olyan ételt és italt, amit nehezen tud megemészteni! Folyékony vagy pürésített ételek fogyasztása könnyebbséget jelenthet. Étkezéshez fogyasszon sok vizet, ami megkönnyíti az étel továbbítását a nyelőcsőben. Egyenes háttal étkezzen. Ha nagyon nehezen tud nyelni evés közben, álljon fel, és tegyen néhány lépést.

Annak érdekében, hogy panaszai ne zavarják meg éjszakai nyugalmát, a napi legutolsó étkezést legalább három órával lefekvés előttre időzítse. Lehetőleg megemelt felsőtesttel aludjon, ehhez a legjobb, ha az egész ágyrácsot megemeli a lábfejtől a fejtetőig, a feji résznél minimum 3 cm-rel.

 

Fordította: B.M. Forrás: www.apotheken.de