A cukorbetegség okozta idegi fájdalom: perifériás neuropátia

Főoldal / Izom, ízület / A cukorbetegség okozta idegi fájdalom: perifériás neuropátia
A diabéteszes betegek ezreinek kell az idegi fájdalom miatt megtanulniuk improvizálni, hiszen még a legjobb gyógyszerek is körülbelül csak felére csökkentik a fájdalmat. Nem véletlen, hogy a diabéteszes neuropátiában szenvedő betegek több mint fele próbál kiegészítő terápiával is enyhíteni az állapotán.

hirdetések

Perifériás neuropátia – A diabétesz komoly mellékhatása

A diabéteszes idegi fájdalom a magas vércukorszint és a rossz keringés toxikus hatásaként alakul ki a cukorbetegeknél. Idővel, amint egyre több idegrost vész el, az idegek elvesztik az érzékelés átadásának képességét. A lábfej és a láb érzéketlensége a leggyakoribb tünet, mely a cukorbetegek mintegy kétharmadát érinti a betegség valamely szakaszában.

A károsodás következményeként az is előfordulhat, hogy az idegek minden különösebb ok nélkül hamis fájdalomjelet közvetítenek teljesen normális mértékű érintésre is. Az idegi fájdalmat a betegek gyakran írják le égető, elektrosokkhoz, vagy tűszúráshoz hasonló érzésként, mely leggyakrabban a lábban jelentkezik, de a kézben is gyakori.

Milyen gyakran fordul elő?

A cukorbetegek mintegy negyede tapasztal idegi fájdalmat. A fájdalom mértéke lehet enyhe, zavaró, de akár olyan súlyosan elviselhetetlen is, amely akadályozza a beteget a mindennapi tevékenységek elvégzésében. Mivel a tünetek éjszaka általában rosszabbak, a neuropátia alvás-és hangulatzavart, ingerlékenységet és depressziót is okozhat.

A diabéteszes perifériás neuropátiát a cukorbetegség enyhe tüneteként tartják számon, ám a fájdalommal együtt élők számára ez egyáltalán nem enyhe probléma! A legtöbb beteg számára a gyógyszeres kezelés önmagában nem elég, szükség van mellé valamiféle alternatív önsegítő stratégiára. Noha a diabéteszes neuropátia alternatív gyógymódjainak hatásosságáról nincs sok tudományos bizonyíték, ez ne tartsa vissza Önt attól, hogy megpróbáljon segíteni magán! 

Következő cikkünkben bemutatunk néhány házi gyógymódot, amellyel könnyebben megbirkózhat a fájdalmakkal.

 

Fordította: Cs.K. Forrás: webmd