A gingko biloba segít a sztrókot elszenvedetteknek

Főoldal / Egészségügyi hírek / A gingko biloba segít a sztrókot elszenvedetteknek
A Toledói Egyetem (USA) kutatói mesterségesen kiváltott sztrók után 4 órával ginkgo bilobával kezelték az egereket, majd utána hét napon át naponta tovább kezelték.

Ennek eredményeként gyorsabban javult az állapotuk, és kisebb lett a károsodás, mint a kontrollcsoportnál.

A ginkgo bilobával kezelt egereknél megfigyelték, hogy fokozódott az idegsejt-képződés, részben egy fehérje (hemeoxigenáz 1) megnövekedett expressziója miatt, amely antioxidáns gén, de az idegsejtképződésben is van szerepe. (A hemeoxigenáz génnel nem rendelkező egereknél kevesebb idegsejt képződését figyelték meg sztrók után).

hirdetések


A neurogenezis  - az idegsejtek képződése  - folyamatosan megfigyelhető a felnőtt agyban, de kiválthatja betegség is:  baleseti sérülés vagy ischémiás sztrók*. Az idegsejtképződés magába foglalja az őssejtekként ismert neurális progenitor sejtek szaporodását, vándorlását és beilleszkedését az idegrendszeri hálózatba.

*Az ischémiás eredet azt jelenti, hogy a vér áramlása akadályba – pl. vérrögbe – ütközik.
Ischémiás sztrók esetében is beindul a neurogenezis folyamata, az idegsejtek szaporodása és helyükre vándorlása, de ilyen esetben az agyi környezet nem kedvez az idegsejtek túlélésének, ezért lehet jó, ha olyan környezetet teremtünk az idegsejteknek, ami megvédi őket. Ezzel javul az idegsejtek túlélőképessége, hatékonyabban regenerálódhat a sérült agy.

A Molecular Neurobiology című szakfolyóiratban megjelent tanulmány megerősíti, hogy a ginkgo biloba antioxidáns tulajdonságai, idegsejtvédő és érvédő tulajdonságai mellett képes olyan támogató környezetet teremteni, amelyben fennmaradhatnak, funkcionálhatnak és az idegrendszerbe beilleszkedhetnek az új idegsejtek.

“Az őssejt-terápia ellentmondásos eredményeit látva,  egy gyógynövény drogja, amely az idegképződéshez kedvező környezetet teremt, járható terápiás útnak tűnik” – hangsúlyozta Zahoor A. Shah, a szerzők egyike, és további komoly kutatásra szólított fel.

Forrás: http://www.eurekalert.org