Fejfájás

Mi okozhatja az evés után jelentkező fejfájást?
Meglehetősen furcsának tűnhet, de jónéhányan tapasztalják, hogy evés után fejfájás jelentkezik náluk. Nem szabad ezt a tünetet figyelmen kívül hagyni, ugyanis számos betegség okozhatja, a kivizsgálást tehát érdemes neurológián kezdeni. Dr. Simon Márta, a Fájdalomközpont neurológusa, fejfájás specialista az esetleges további lépésekről beszélt.

Mi okozhatja az evés után jelentkező fejfájást?

Az evés után fellépő fejfájás különböző erősséggel mutatkozhat meg, sokszor akár kínzó is lehet. Egyesek megfigyelik, hogy csak bizonyos ételek, üdítőitalok vagy szénhidrátok váltják ki a fejfájást, de más okok után is érdemes vizsgálódni.
 
hirdetések
 

Evés utáni hipoglikémia

 
A reaktív hipoglikémiának nevezett jelenség az alacsony vércukorszinttel összefüggő kellemetlenség, amely elkerülhető a szénhidrátok zsírral és fehérjével való együttes fogyasztásával, valamint reggeli és esti étkezések hozzáadásával, és a fogyasztott alkoholmennyiség csökkentésével. Ez a típusú fejfájás az étkezés után 4 órán belül jelentkezik, és azért érdemes kivizsgáltatni, mert a cukorbetegségen kívül emésztőrendszeri tumorok és rendellenes hormonszintek is okozhatják.
 

Ételallergia

 
Az allergia nem feltétlenül csak orrfolyással, tüsszögéssel jelentkezhet (ez a szénanátha jellemzője), hiszen például az ételallergia más jellegű tüneteket okozhat, beleértve a fejfájást is. Akkor lehet erre gyanakodni, ha a fejfájást egy bizonyos étel vagy összetevő váltja ki. 
 

Étel intolerancia

 
Az intolerancia tünetei szinte mindig emésztőszervi jellegűek, bár ritka esetekben a tünetek közé tartozhat az evés utáni fejfájás is.
 

Állkapocs ízületi betegség

 
Az állkapocs ízület mozgását számos arcizom is befolyásolja, például a rágóizom és a beszédhangok képzésében résztvevő izmok. Ha ezen területek bármelyikén probléma merül fel, fájdalom és diszfunkció léphet fel. Az úgynevezett temporomandibularis ízületi rendellenességek olyan tüneteket okozhatnak, mint a szédülés, a rágási vagy nyelési nehézség, a fülcsengés, fülzúgás, a fájdalom vagy nyomás a szem mögött, a váll-, arc- és nyakfájdalom, az állkapocs korlátozott nyitása, a kattogás, vagy fájdalom az állkapocs nyitásakor- zárásakor és az evés, rágás utáni fejfájás.
 

Hideghatás

 
Többen tapasztalhatják, hogy a nagyon hideg italok, ételek után jelentkezik náluk fejfájás, ami bár kellemetlen jelenség, nem igényel kezelést.
 

Mit lehet tenni?

 
Az első, könnyen megfogadható tanács, hogy sokat kell inni, hiszen a dehidráltság, - különösen nagy melegben - önmagában is fejfájást okozhat. A legjobb a víz, ugyanis az üdítők, az édesített italok, a kávé nem feltétlenül segítenek, különösen, ha esetleg a mesterséges édesítők provokálják a fejfájást. A második tanács a kiválasztó vagy eliminációs diéta, ami azt jelenti, hogy ha valaki be tudja azonosítani, mely ételek, italok okoznak nála fejfájást, hagyja azt ki az étrendjéből. Ebbe a folyamatba ajánlott bevonni gasztroenterológust, illetve, ha allergiára gyanakszunk, akkor allergológust – ismerteti dr. Simon Márta, a Fájdalomközpont neurológusa, fejfájás specialista. – Ha viszont máskor is jelentkezik a fejfájás és az étkezés nem az egyetlen tényező, ami provokálja azt, mindenképpen neurológust kell felkeresni. Ugyancsak ez a helyzet, ha fejfájás migrén jellegű, hiszen erről a betegségről köztudott, hogy a stressz, az éhezés, a kialvatlanság és bizonyos ételek, italok is kiválthatják a migrénes rohamot. Többek közt ilyen lehet az alkohol, a koffein, az érett sajtok, a csípős vagy éppen ízfokozót tartalmazó élelmiszerek. Ilyen esetben ugyanis nem csak az adott triggertől kell tartózkodni, de a migrén kezelésében a rohamgyógyszerekre, a megelőző szerekre és akár a Botox-kezelésre is alapozni kell, hogy tartósan fennmaradjon a tünetmentesség.