Autoimmun betegségek nyáron

Főoldal / A fájdalom / Autoimmun betegségek nyáron
3 autoimmun betegség, ami nyáron rosszabbodhat.
A kánikula mindannyiunk szervezetét megviseli, de az autoimmun betegek különösen kiszolgáltatottak lehetnek ezekben a hetekben. Dr. Kádár János, az Immunközpont immunológusa három olyan immunológiai kórképről beszél, amelyek súlyosbodhatnak a nyári hónapokban.
 
A környezeti tényezők és az autoimmun betegségek közötti kapcsolat egyelőre kevéssé ismert, de általánosságban elmondható, hogy a szélsőséges hőmérséklet, a páratartalom és az UV-sugárzás az autoimmun betegségben szenvedő betegek tüneteinek fellángolását vagy súlyosbodását okozhatja – mondja dr. Kádár János.
 
hirdetések

Mely betegségekben kell fokozottan óvni a bőrt a napfénytől?

Sclerosis multiplex
 
A sclerosis multiplexben szenvedő betegek körülbelül 60-80 százaléka tapasztalhatja, hogy ha olyan külső hatás éri, ami megemeli testhőmérsékletüket (magas külső hőmérséklet, láz, forró szauna, testmozgás), az a neurológiai tünetek átmeneti súlyosbodásával jár, és látási zavarokat okoz. Az ún. Uhthoff-szindrómát az idézi elő, hogy a magasabb testhő lelassíthatja vagy blokkolhatja az elvékonyodott myelinhüvely idegimpulzus vezetését. A betegek fáradtságra, gyengeségre panaszkodnak, egyensúlyi nehézségeket, homályos látást, valamint memória- és koncentrációs problémákat tapasztalnak. Szerencsére a tünetek átmenetiek (24 óránál rövidebb ideig tartanak), és a testhőmérséklet rendeződésével megszűnnek.
 
A sclerosisos betegeknek fontolóra kell venni a kimelegedéssel járó sporttevékenységek, a forró fürdő vagy szauna kerülését. A melegebb nyári napokon pedig ajánlott hűvösebb környezetben tartózkodniuk.
 
Lupus
 
A nyár a szisztémás lupus erythematosusszal (SLE) élők számára is kihívásokkal teli lehet. Ez az autoimmun betegség a belső szervek gyulladását, valamint különböző mértékű károsodását okozza. A lupusszal élők esetében a napsugárzás a bőrtünetek felerősödése mellett hőemelkedést, lázat, ízületi fájdalmakat okoz, és a szervezetben zajló gyulladásos folyamatok fellángolásához vezethet. Mivel a lupus fokozza a bőr fényérzékenységét, ezért a betegek számára még a minimális mennyiségű UV-fény is komoly következményekkel járhat. Súlyos bőrgyulladás, erősen viszkető kiütések, fájdalmas hólyagok és duzzanatok jelentkezhetnek a napfénynek kitett bőrfelületeken. A betegség jellegzetes tünetei az arcon és az orrnyergen megjelenő, pillangó alakú bőrpír (cutan lupus erythematosus) és az arcon, nyakon, mellkason kialakuló korong alakú, pikkelyszerű elváltozások (discoid lupus erythematosus).
 
A betegeknek mindig fokozottan oda kell figyelniük a fényvédelemre: magas faktorszámú fényvédő krém használata és lehetőség szerint UV-védelemmel ellátott ruházat viselése javasolt. Az érintettek kerüljék a fényérzékenységet okozó gyógyszereket és kozmetikumokat, és autóik ablakain is célszerű UV-védelemmel ellátott árnyékolókat használni. Utazásaik megtervezésekor is gondoskodjanak az UV-védelemről, különösen ha a mediterrán térségben, egzotikus országokban vagy magas hegyekben szeretnének pihenni és kikapcsolódni, ahol extrém magas UV-sugárzásra számíthatnak
 
Dermatomyositis
 
A dermatomyositis az izmok és a bőr gyulladásos károsodásával járó autoimmun betegség, amelyben szintén nagy körültekintést igényel a fényvédelem. Ha ugyanis a betegek több időt töltenek a napon, a napsugarak által érintett bőrfelületeken (arc, dekoltázs, karok, lábfej) jellegzetes vöröses-lilás kiütések, duzzadt, kiemelkedő csomók alakulnak ki, a szem ödémássá válik, de a napfény súlyosbíthatja a betegséggel együtt járó fáradtságérzést és izomgyengeséget is.
 
Fontos, hogy a dermatomyositis-szal élő betegek is tisztában legyenek azzal, hogy felhős időben sincsenek biztonságban, mivel az UV-sugárzás akár 80 százaléka áthatolhat a felhőkön. Emellett a víz közelében végzett szabadidős tevékenységek is óvatosságot igényelnek, mivel a visszaverődő UV-sugárzás is károsíthatja a bőrt. Elengedhetetlen a megfelelő védőruházat viselése, valamint 30-nál magasabb faktorszámú, UV-A és UV-B sugarak ellen is védelmet nyújtó fényvédő krém használata javasolt.
 
A hirtelen hőmérséklet-változások kerülése, a tudatos fényvédelem, a megfelelő hidratálás és a légkondicionált környezetben való tartózkodás minimalizálhatja az autoimmun betegek szervezetét érő hőhatásokat. Mindezek mellett fontos, hogy az autoimmun betegséggel együtt élők nyáron is a kezelőorvos által előírt előírt módon szedjék gyógyszereiket.
 
Forrás: Immunközpont