Feokromocitóma

Főoldal / A fájdalom / Feokromocitóma
Magas a vérnyomása, szorong, ingerlékeny és sokat fáj a feje?

Magasvérnyomás, stressz, szívdobogásérzés- ezeket a tüneteket mindenki megtapasztalja élete során, ám van, hogy egy ritka endokrin daganat, a mellékveséből kiinduló feokromocitóma (phaeochromocytoma) váltja ki. Prof. Dr. Goth Miklóst, a Budai Endokrinközpont endokrinológusát, MTA doktorát kérdeztük a betegségről, tüneteiről és kezeléséről.

 

Ritka daganat a mellékvesében

 

A feokromocitóma (phaeochromocytoma) egy ritka, az esetek 90 %-ában jóindulatú, mintegy 10%-ban rosszindulatú daganat a mellékvesében. Itt termelődik a szervezet működéséhez nélkülözhetetlen adrenalin, noradrenalin, dopamin (katekolaminok). Ezek kórosan fokozott mennyisége az alábbikában részletezett tüneteket okozzák.

 

Legtöbbször a pheochromocytoma csak az egyik mellékvesében alakul ki, a ritkán előforduló kétoldali előfordulás örökletes zavar gyanúját veti fel (ez esetben genetikai vizsgálat szükséges). Leggyakrabban a 20 és 50 év közötti embereknél fordul elő (ám bármely életkorban felléphet).

 

Ezek a mellékvese által termelt hormonok segítenek kiegyensúlyozni a pulzusszámot, a vérnyomást és a stresszválaszt (beleértve a “harcolj vagy menekülj” választ is). Ha ezeknek a hormonoknak a szintje túl magas, a test krónikusan, az egészséges emberhez viszonyítva sokkal gyakrabban magas stresszre emlékeztető állapotba kerül.

 

Tünetek és panaszok  
Tünet  Gyakoriság (%)
Szívdobogásérzés 85
Fejfájás 75
Verítékezés 65
Állandó magas vérnyomás 55
Rohamok alatt elsápadás 40
Emelkedett vércukor 40
Fáradtság 35
Magas vérnyomás rohamokban 30
Hányinger 30
Fogyás 30
Szorongás, pánikroham, ingerlékenység 30
Felálláskor vérnyomás esés 30

 

A tünetek a tumor növekedésével egyre gyakoribbá és intenzívebbé válnak.

 

Ha a rohamokban jelentkező magas vérnyomás elsápadással és izzadással jár, a kórisme csaknem bizonyosan megállapítható.

 

Nehéz felismerni

 

A problémát igen nehéz idejében diagnosztizálni, mivel egyes tünetek számos más betegségben is előfordulhatnak. Amennyiben a tünetek alapján felmerül a feokromocitóma gyanúja, a legfontosabb laborvizsgálat a 24 órán át gyűjtött vizeletből a metanefrin és normetanefrin (a katekolaminok lebomlási termékei) meghatározása. A legfontosabb képalkotó eljárás a mellékvese CT.

 

Műtéttel kezelhető

 

A betegség kezeletlenül olyan szövődményeket okozhat, mint a szívinfarktus, stroke, tüdőödéma, cukorbetegség- hívja fel a figyelmet prof. dr. Goth Miklós, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa, MTA doktora. Amennyiben bebizonyosodik a feokromocitóma jelenléte, úgy azt műtéttel kell orvosolni, melynek során el kell távolítani azt a mellékvesét, amelyben a daganat kifejlődött. A műtét előtt két héten át speciális (alfa receptor blokkoló) gyógyszeres előkészítés szükséges, ennek elmaradása esetén mind a műtét során, mind a műtét befejezését követően életveszélyes állapot alakulhat ki! Amennyiben a daganat rosszindulatú, úgy tartós gyógyszeres, speciális izotóp/kemoterápiás kezelés indokolt.

 

Forrás: Budai Endokrinközpont